Ideggyógyászati Szemle - 1980;33(04)

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

A neurotikusok rehabilitációja

DR SZILÁRD János

A neurotikus betegek rehabilitációját — hasonlóan e tevékenység általános problémáihoz — ma szemléletbeli és szerveti tényezők még egyaránt nehezítik. A pszichiátriai betegek rehabilitációjának sajátos, de egyben általánosítható alapelvei a neurotikusokra is érvényesek. Itt is egybefonódik és egymást egészíti ki az orvosi, jogi, pedagógiai, szociálpolitikai, munkaügyi stb. intézkedések szerepe és hatása. Kulcsfontossága van annak, hogy a társadalom, a munkaadó és a páciens a rehabilitációban morálisan és anyagilag egyaránt érdekelt legyen. Ebből a szempontból a szociális biztonság előnyben részesítése — más, pl. végleges rokkantsággal járó betegségektől eltérően — a neurotikusok rehabilitációjában fokozza a nehézséget. A neurotikus beteg rehabilitációja folyamat, mely a terápia, a readaptáció, a reszocializáció és a remisszió stabilizálása egymásra épülő, de egymástól nem független szakaszaiból áll.

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

A munkaképesség szempontjai a nők neurózisában

DR TRINGER László

A neurotikus nők munkaképességét elsősorban a tünetek súlyossága határozza meg. Emellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy a nőkre háruló szerepkövetelmények nagyobbak és sokrétűbbek. Könnyebben alakulnak ki a szerep-én inkongruenciák és szerepkonfliktusok különféle formái. Ezeket lehetőség szerint fel kell tárnunk, s a munkaképesség megítélésénél figyelembe kell vennünk.

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

Adatok a corpus callosum agenesia klinikumához és radiológiai jellegzetességeihez

DR CSENKVÉR Éva, DR TÚRY Ferenc

A szerzők egy 7 éves corpus callosum agenesiás fiú klinikai tüneteit és jellegzetes radiológiai (PEG, angiográfia) leleteit közük. Az irodalmi adatok alapján összefoglalják a corpus callosum agenesiához társuló cerebralis és extracerebralis defektusok típusait.

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

Az antiepileptikumok akut toxikus mellékhatásának és szérumszintjének összefüggései

DR MOLNÁR Gyula

Szerzők a rendszeresen ellenőrzött epilepsziás betegek 13%-ánál észleltek akut mellékhatásokat. Ezek egy része enyhe és átmeneti volt. 396 betegből 12 esetben tapasztaltak súlyosabb toxikus tüneteket, összetett kezelés alatt álló betegeknél - elsősorban a szukcinimiddel és/vagy szulthiammal kombinált kezelések alatt - az akut toxikus mellékhatások előfordulási aránya viszonylag nagy. Az antiepileptikumok vérszintje és a toxikus tünetek korrelációja fontos adatokat szolgáltatnak a rendszeresen ellenőrzött kezelés gyakorlati szempontjaihoz. A gyógyszerszint-követés lehetővé teszi az optimális terápiás vezetést, a toxikus mellékhatások és következményeik megelőzésében pedig elengedhetetlen.

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

[Intrakranialis daganatok liquorcytológiai lelete]

V. Wieczorek, G. Schock

[A liquorsejtdiagnosztika egyéb vizsgálati leleteknek értékes kiegészítője lehet és alapvető felvilágosítást nyújthat. Klinikai jelentőségét meghatározza, hogy a tumorsejtek kimutatása egyéb vizsgálati eljárásokat vagy idegsebészeti beavatkozást feleslegessé tehet. Ezért a sejtvizsgálat nélkülözhetetlen nem tisztázott gócos folyamatok és egyéb neuropsychiátriai tünetek esetében.]

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

Cisztás kisagydaganat két fiútestvérben

DR MÉSZÁROS István, DR MÉREI F. Tibor, DR BODOSI Mihály

Szerzők fiú-testvérpár azonos elhelyezkedésű és szöveti szerkezetű cisztás kisagyi astrocytomájának ismertetése kapcsán foglalkoznak az idegrendszeri daganatok örökletes voltának kérdésével. Az irodalomban egyedülállónak tűnő, egy családon belül két gyermeknél kialakult kisagyi astrocytoma ismertetésével adatot kívánnak szolgáltatni az agydaganatok kialakulásában esetleg szerepet játszó genetikai tényezők kérdéséhez.

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

Szociálpszichiátriai szempontok Schwartzer Ferenc és Babarczi Schwartzer Ottó etiopatogenetikai szemléletében, összefüggésben a XIX. század és a monarchia időszakának hazai társadalmi életével és eszmevilágával

DR PISZTORA Ferenc

Schwartzer Ferencnek és fiának, Ottónak az élete, tevékenysége, valamint közéleti működése egybeesett hazánk XIX. századi és XX. század eleji — társadalmi, gazdasági előrelépésekben és megrázkódtatásokban egyaránt oly gazdag — történetével.

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

A lítium ion hatása a szérum fehérjék fluoreszcenciájára

DR MOLNÁR Gyula, DAJKA Klára, DR BARACZKA Krisztina

Szerzők 26 litium sóval kezelt beteg szérum fehérjének natív fluoreszcenciáját tanulmányozták. Megállapították, hogy a kezelési időtartam növekedésével emelkedik a szérum fehérjék fluoreszcencia intenzitása. A különböző fehérjékkel végzett előkísérletekben a magas litium koncentrációk ún. quenching effektusát figyelték meg. A terápiás litium koncentrációk fluoreszcencia csökkentő hatása nem mutatható ki, a magasabb átlagdózissal kezelt betegeknél azonban ilyen tendencia megfigyelhető. A fluoreszcenciára gyakorolt in vivo hatásban fontosnak látszik a kezelési időtartam, de a jelenség oka és klinikai farmakológiai jelentősége nem tisztázott.

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

A gerincvelői sérültek sebészi és rehabilitációs ellátása

A balesetből származó gerincvelői sérültek legeredményesebb ellátása idegsebész, traumatológus és rehabilitációs szakember együttes kezelésétől várható.

Ideggyógyászati Szemle

1980. ÁPRILIS 01.

BESZÁMOLÓ Európai Gyermekpszichiáterek Unio-nak (UEP) VI. Kongresszusa

VARGA Miklós

A kongresszus témája: „0-6 életév pszichiátriája, a korai kórisme és a megelőzés szempontjából”. Valószínű e tág téma megadásából következett az előadások nagy száma és divergáló jellege.