Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(11)

Ideggyógyászati Szemle

1978. NOVEMBER 01.

A biológiai és szociális kockázatok összefüggései a pre- és perinatálisan agykárosodott gyermekeknél

GERHARD Göllnitz, HELFRIED Teichmann

Születéskor az egészséges gyermek rendelkezik olyan funkcionális rendszerekkel, amelyeket az idegrendszer irányít, és amelyek lehetővé teszik a környezethez való alkalmazkodást. Ez az alkalmazkodás olyan sajátos biológiai tulajdonság, amely az emberben sokkal nagyobb mértékben teszi lehetővé a természethez és a személyközi környezethez való hosszú távú alkalmazkodást, mint az alacsonyabb rendű biológiai fajoknál.

Ideggyógyászati Szemle

1978. NOVEMBER 01.

Adatok az intracranialis artériák elzáródásának patogeneziséhez és kórisméjéhez

DR. GÁCS Gyula, DR. BODOSI Mihály

A szerzők 840 féltekei ischaemiás beteg angiogramjai alapján az intracranialis erek elzáródásának patogenezisét elemzik. Az egyes artériák elzáródásának gyakorisága közötti lényeges különbségek kevéssé magyarázhatók localis érfalelváltozás talaján kialakul trombózissal. Ballonkatéteres vizsgálataik során a ballon — mint embolus-modell — spontán sodródásának útját követve úgy találták, hogy a „ballonos embólia” valószínűsége egybevág a spontán elzáródások gyakoriságával. Ennek alapján az intracranialis artériák és különösen az a. cerebri media corticalis ága elzáródásának patogenezisében az embóliának tulajdonítanak lényegesebb szerepet. Az embolusok oldódásának valószínűségét és időbeli lefolyását elemezve megállapítják, hogy csak az ischaemiás történés után rövid idővel végzett angiográfiától várható az embóliás elzáródások többségének - terápiás szempontból is lényeges - egzakt igazolása.

Ideggyógyászati Szemle

1978. NOVEMBER 01.

Psychastheniás betegek MMPI személyiségi vizsgálata **

DR. SZOBOR Albert, DR. KLEIN Magda, DR. F. POKORNY Klára

A szerzők 86 psychastheniás neurózisban szenvedő betegen MMPI személyiségi teszt-vizsgálatot végeztek és további kiegészítő klinikai skálákat is vizsgáltak. A betegek 76,8%-án valamilyen vonatkozásban kóros értékeket állapítottak meg. Személyiségi vizsgálatokkal igazolják psychasthenia biológiai betegségértékét, személyiségi relációit és tárgyalják a terápia-rezisztencia alapját.

Ideggyógyászati Szemle

1978. NOVEMBER 01.

Generalizált epilepszia - generalizált görcspotenciál nélkül?

DR. RAJNA Péter, DR. KUNDRA Olga, DR. HALÁSZ Péter

A szerzők tudatéberségi szint-függő, skalp EEG-alterációval nem járó, terápiarezisztens tónusos axiális rohamok patomechanizmusát elemzik esetük kapcsán. Mélyelektródás vizsgálatokkal a tünetegyüttes epilepsziás eredetét igazolják. Feltételezik, hogy a másodlagosan generalizált epilepsziák olyan formájáról van szó, melyben thalamokortikális projekció nem szerepel. Hipotézisük szerint a generalizált epilepsziák esetén a rohamok kialakulásában és gátlódásában az alvás-ébrenlét rendszer szabályozó működése érvényesül.

Ideggyógyászati Szemle

1978. NOVEMBER 01.

EEG-vizsgálatok késői terhességi toxikózisban

DR. KISS Dezső, DR. ZSOLNAI Mária, DR. SZŐKE Béla, DR. SOMLÓ Zoltán

A szerzők 30 különböző súlyosságé késői terhességi toxikózisban megbetegedett terhesnél végeztek EEG-vizsgálatokat, részben terhességük alatt, részben közvetlenül szülésük utáni napokban, valamint szülés utáni 3. és 6. héten. Eredményeiket összehasonlítva 5 kontrollként megvizsgált nem terhes és 5 egészséges terhes nő elektroencefalogrammjával, megállapítják, hogy a terhességi mérgezés fokával általában nem áll arányban az EEG-elváltozás súlyossága, de súlyosabb fokú elektromos elváltozás mellett mindig súlyosabb toxikózis található. Ezért a preeklampszia diagnózisának időbeni felállításához hasznos segítséget adhat az EEG-vizsgálat.

Ideggyógyászati Szemle

1978. NOVEMBER 01.

A lithium profilaktikus kezelés szociálpszichiátriai aspektusai

DR. RIHMER Zoltán, DR. CSISZÉR Nóra, DR. BOZÓKI Mária, DR. TAR Aranka

A szerzők 41 pszichózis maniaco-depressivás női betegük katamnesztikus vizsgálatáról számolnak be. A dolgozat első részében a lithium profilaktikus kezelés hatékonyságát vizsgálják 25 betegüknél, akik átlagosan 25,5 hónapig részesültek fenntartó kezelésben. A profilaxis mutatóinak (kórházi felvételek, a kórházban eltöltött napok és fázisok száma) elemzése kapcsán az irodalmi adatokkal egyező eredményre jutottak.