Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(09)

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

Az arteria cerebri media leptomeningealis ágai és ellátási területük vizsgálata szuperszelektív angiographiával

DR GÁCS Gyula

Az a. cerebri media egyes corticalis ágainak ellátási területei Vander Eecken [ 15], Kaplan és Ford [8] injectiós készítményei, valamint Ring [ 11] anatómiai vizsgálatai alapján többé-kevésbé ismertek, ezen eredményeknek a fiziológiás agyi keringésre történő átvitelének azonban korlátjai vannak.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

Catatonia perniciosa esetének kliniko-patológiai elemzése

DR BOÉR Miklós, DR MAJTÉNYI Katalin

Az elmeosztályok gyakorlatában viszonylag ritka, de annál súlyosabb problémát jelent a heveny catatoniás izgalmi állapotok előfordulása. Scheidegger [ 11] 1929-ben önálló munkában számol be a Zürichi Psychiatriai Klinikán 1900-tól 1928-ig halálhoz vezető, lázzal és tudatzavarral járó catatoniákról.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

Többszörös, ritka érfejlődési rendellenesség. Arteria proatlantalis intersegmentalis persistens társulása a nyaki artériák és vénák fejlődési zavarával

DR GÁL Julia, DR DIÓSZEGHY Péter

Az arteria carotis interna és az arteria vertebralis között fennmaradó embryonalis anastomosis ritka változata a persistáló proatlantalis (suboccipitalis) intersegmentalis arteria. Felismerése in vivo angiographiával lehetséges. Az első anatómiai, kórbonctani leírás a múlt század végéről Gottschau-tól származik.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

Hospitalizált depressziós betegek kezelése Noveril 240 retard tablettával

DR BÁNKI Csaba

A klinikailag hatékony antidepresszáns hatású vegyületek egyre bővülő választéka ma már a korábbiaknál lényegesen differenciáltabb terápiás beavatkozást tesz lehetővé a depressziós syndroma különféle megnyilvánulási formáiban.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

Szérum insulin- és vércukorszint változások agysérültekben

DR PENTELÉNYI Tamás, DR KAMMERER László, DR STÜTZEL Mária, DR BALÁZSI Imre

Agysérültekben végzett éhgyomri vércukor vizsgálatainkkal [16] már korábban megállapítottuk, hogy a tudatzavar foka és a basalis vércukorszint között kvantitatív összefüggés áll fenn: minél mélyebb a tudatzavar, annál magasabb a kóros vércukorszint.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

A liquor elektrolyt-tartalma hydrocephalusban

DR NAGY Géza, DR MOLNÁR László, DR KOVÁCS Tibor, DR NYAKÓ Gabriella

A liquor cerebrospinalis elektrolyt-tartalmát és változásait, normális és kóros körülmények között, állatkísérletben és emberen, sok szerző tanulmányozta (1. Leusen, 1972; Fenstermacher és Rali, 1972;:Davson, 1972. 1976). Nem találhatók adatok az irodalomból arról, hogy miként változik az elektrolytek mennyisége a liquorban emberen hydrocephalusban, Ez ösztönzött bennünket vizsgálatok végzésére, amelyekben kontrollok és hydrocephalusos betegek liquorának elektrolyt koncentrációját hasonlítottuk össze.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

BESZÁMOLÓ

DR AMBRÓZY György, DR SIMKÓ Alfréd

A szimpozion közel négyszáz osztrák, jugoszláv, német, belga, svájci, görög és ma­gyar nemzetiségű ideg- és elmegyógyász részvételével zajlott le. A tudományos program egy továbbképző és három főtéma köré csoportosult, egy kerekasztal-megbeszélésből és egy emlékelőadásból állt.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

,,Encephalo-myo-synangiosis''

DR BODOSI Mihály

A collateralis keringés jelentős szerepet játszik abban, hogy agyi érszűkületek vagy -elzáródások után ne alakuljanak ki maradandó idegrendszeri kórjelek. Ebben a leptomeningealis anastomosisok és a Willis-kör kisegítő működése mellett jelentős szerep jut az a. carotis interna és externa rendszere számos összeköttetésének. Utóbbiak teljesítőképességét jelzi, hogy esetenként a féltekei vérkerigés 40%-áról is képes gondoskodni ( Conolly és Stemmer [4]).