Ideggyógyászati Szemle - 1971;24(02)

Ideggyógyászati Szemle

1971. FEBRUÁR 01.

Infantilis orthochromatikus (sudanophil) leukodystrophia és cerebralis érelváltozások két leánytestvérnél

DR. MÁTTYUS Adorján, DR. IVÁDY Gyula, DR. GORÁCZ Gyula, DR. STUBER Adrienne

Leánytestvérpár ismertetése, akik 13, illetve 7 1/z hónapos korban haltak meg. A szülők között consanguinitas van. Klinikailag fokozatosan kialakuló somatikus és psychés leépülés, ritka görcsrohamok jellemzők. A fiatalabbnál generalizált „overflow" typusú hyperaminoaciduria és kóros szénhydrátürítés volt kimutatható. A szövettani jellegzetességek súlyos diffus demyelinisatio orthochromatikus lebontással, status spongiosus, lágyburki és intracerebralis érburjánzás, gerincvelői mozgatósejt-pusztulás. Az esetek rokonok, de nem azonosak a Pelizaeus-Merz bacher-f. betegség Seitelberger-typusával. Kapcsolatuk van a meningealis angiomatosissal járó leukodystrophiákkal is. Szerzők felhívják a figyelmet hasonló esetek gyanújánál a biokémiai vizsgálatok fontosságára.

Ideggyógyászati Szemle

1971. FEBRUÁR 01.

Phasisos psychosis és psychoorganicus syndroma differenciáldiagnosztikai problémáiról, egy tévdiagnózis kapcsán

DR. PETHŐ Bertalan, DR. TAKÁCS László

Összefoglalásképpen a következőket állapíthatjuk meg: 1. A psychiatriai vizsgálatnak széles spektrumúnak és egészlegesnek kell lennie. Kevéssé elmélyített vizsgálat alapján és izolált tünetekből nem szabad (PEG-ből sem) egyértelmű psychiatriai diagnosztikai következtetést levonni. 2. Szükség van szilárd, az endogen psychosisok terén is pregnáns, sajátos összképekre alapozott nosologiai rendszerre. Ilyen nosologiai rendszer jó közelítése az agypatológiai irányzat rendszere (Wernicke-Kleist-Leonhard). 3. A psychoorganicus syndromákat az endogen psychosisokkal szemben egyrészt mozaikszerű felépítettség, másrészt az endogen psychosisokénál alacsonyabb szintű negatív tünetek jellemzik. Differenciáldiagnosztikailag szükséges a verbalizált tartalmaknak a csak megfigy lhető, háttér- és feltárható tünetekkel tőrténő kiegészítése.

Ideggyógyászati Szemle

1971. FEBRUÁR 01.

A mellkasi műtétek után fellépő intercostalis neuralgia

DR. MARTON Sándor

A mellkasi műtétek utószövődményeként jelentkező intercostalis neuralgia jellegzetes kórkép sensibilis és izgalmi tünetekkel, hypo- ill. anaesthesia dolorosa syndromájával. Közvetlen anatómiai okozói endoneuralis (neuroma) és különböző rétegekben képződő exoneuralis hegesedések lehetnek. Feltételezhető, hogy a fájdalom-syndroma fenntartásában a helyi hypoxia is fontos tényező.

Ideggyógyászati Szemle

1971. FEBRUÁR 01.

Szocio-kulturális körülmények szerepe az újszülöttkori asphyxiát követő későbbi fejlődésben

DR. SZILÁRD János, DR. SZEREDAY Zoltán

Szerzők, a korszerű resuscitatív kezelésben részesült asphyxiás újszülöttekre vonatkozó vizsgálataik során jelen alkalommal a szocio-kulturális tényezők számottevő szerepét tárgyalják. Rámutatnak arra, hogy ezek éppenúgy figyelmet érdemelnek a kora- és kisgyermekkori fejlődés elemzésekor, mint a különböző mechanikus, traumásinfekciósus és egyéb károsító ágensként szóbajövő tényezők.

Ideggyógyászati Szemle

1971. FEBRUÁR 01.

[EEG intervallumos forgó szédüléses rohamok esetén]

DR. PETER Wessely, PRESSLICH O.

[A klinikai neurológiai tevékenységgel összefüggésben a forgó szédülés vezető tünete nagyon gyakran és a legváltozatosabb formában jelenik meg neurológiai állapotok kísérő tüneteként vagy szinte egyedül álló fő tünetként. A forgási szédülés tünetének differenciálása nem tárgya ennek a tanulmánynak, de a forgási szédülés és az EEG kapcsolata ebben az összefüggésben érdekes.]

Ideggyógyászati Szemle

1971. FEBRUÁR 01.

Adatok a Werdnig-Hoffmann-féle betegség izomelváltozásainak finomszerkezetéhez

DR. GUSEO András, DR. BODOSI Mihály

A szerzők progressiv spinalis infantilis - Werdnig-Hoffmann-féle - izomatrophiában szenvedő gyermek biopsiás anyagának elektronmikroszkópos feldolgozását ismertetik.