Ideggyógyászati Szemle - 1970;23(1)

Ideggyógyászati Szemle

1970. JANUÁR 01.

Hermann Imre köszöntése

DR. VIKÁR György

A nyolcvan éves Hermann Imrét köszöntik a magyar psychiaterek és psychologusok, akik megfigyelésekben és gondolatokban gazdag életművéből legtöbbet tanulhatnak. Neve, mint psychoanalytikusé ismert világszerte. Művének jelentősége túlnő a lélekelemzés problémakörén; hasznos eredményeket, termékenyítő gondolatokat nyújt a kísérleti lélektan, a gondolkodáslélektan, a psychopathológia, a kultúr- és szociálpsychológia számára.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JANUÁR 01.

Experimentalis agydaganat elektrofiziológiai vizsgálata

DR. TOMKA Imre, DR. SARKADI Ádám, DR. ZETTNER Sebő

Az elektrofiziológiai irodalomból ismert kísérletekben elsősorban mechanikus úton idéztek elő intracranialis térszűkületet [2, 3, 5, 13], amely egyrészt sokkal gyorsabban ment végbe, másrészt sok paraméterében különbözött az onkológiai történésektől. Nagy laboratóriumi állatokon (nyúl, kutya, macska) transplantalt tumoros kísérletek ritkák [ 4]. Jelen kísérleteink alkalmasnak látszanak arra, hogy a cerebralis elektromos jelenségek széles skáláját kísérjük figyelemmel az experimentalis tumor növekedése kapcsán a normális állapottól egészen az exitusig.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JANUÁR 01.

A Hamilton-féle depressiós skála alkalmazása

DR. TRINGER László

A szerző röviden vázolja a quantitatív psychiátriai tünet-kiértékelés jelentőségét, majd a Hamilton féle depressziós skála magyar viszonyok közötti érvényességi és megbízhatósági vizsgálatait, valamint átlag értékeit is ismerteti.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JANUÁR 01.

Adatok az alkoholizmus társaslélektani és epidemiológiai kérdéseihez

DR. KARDOS György, TÓTH Ágnes

Dolgozatunk a harmadik, befejező része tájékozódó jellegű vizsgálatainknak, melyekkel az alkoholizmus főbb kérdéseit társaslélektani és sociológiai oldalról kíséreltük meg felderíteni. Először azokkal a csoport-lélektani kölcsönhatásokkal foglalkoztunk, melyek az abstinentia beállítását célzó gyógyszeres kezelési kísérletek hatékonyságát módosítani, sőt, kioltani, vagy éppen helyettesíteni képesek [13]. Azután 4241 férfi betegünk epidemiológiai adatait elemeztük a hazánkban endémiásnak mondható alkoholizmus (mint népbetegség) terjedési módjának, irányának és okainak a felderítésére [15]. Ezúttal ugyanazt tesszük 621 nőbetegre vonatkozóan, akiket a 4241 férfi beteggel egyidőben, tehát ugyanabbana két, egymástól tíz évnyire eső három-hároméves periódusban a fővárosi kórházak női psychiatriai osztályain kezeltek.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JANUÁR 01.

Idős arteriosclerotikusok deliráns állapotainak infusios therápiája

Idős arteriosclerotikus betegek deliráns állapotainak infusios therápiájában szerzett tapasztalatokról számol be. A gyakorlatban észlelt jó therápiás eredmények mellett az esetek egy részében a keringő vérmennyiség meghatározását is elvégezte. Irodalmi adatokkal egyezően ezekben az állapotokban a keringő vérmennyiség kifejezett csökkenését észlelte és ennek lényeges szerepet tulajdonít a deliráns állapotok kialakulásában. Mind a diagnózisban, mind a therápiában jelentős segítségnek tartja a keringő vérmennyiség izotop módszerrel történő meghatározását.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JANUÁR 01.

Fiatal csecsemőkori súlyos sorvadás hatása a psychosomatikus fejlődésre

DR. FÜLÖP Tibor, DR. FARKAS Gábor, DR. KAISER Éva

Szerzők iskoláskorú gyermekeken végeztek utóvizsgálatokat: fiatal csecsemőkorban súlyos sorvadást túlélők (29 eset) és adaequat kontroll-csoport (29 eset) között. A volt sorvadtak 80%-ában a testsúlyelmaradás, a sorvadásos állapot mélypontján, 20%-nál nagyobb volt. Iskoláskorban történt utóvizsgálatnál hossz- és súlyfejlődésük kortársaikkal azonos. A neurológiai vizsgálat a pathológiás neurológiai leletek halmozódását találta a kontroll-csoporttal szemben (34,4%: 10,3%). A psychológiai vizsgálat az I. Q. megoszlásában nem mutat eltérést, de feltűnő a beszédzavar gyakorisága, a kóros személyiségfejlődést mutató „encephalopathiás" egyének nagy száma (66,6%: 35%) a volt sorvadt csoportban. Mindezek alapján a sorvadt csecsemők utógondozása, ellenőrzése, a családi és iskolai milieu alakítása kívánatosnak látszik.

Ideggyógyászati Szemle

1970. JANUÁR 01.

Tumoros betegek regionális agyi átáramlásának vizsgálata intraarterialis Xenon-133 clearance metodikával

DR. PÁLVÖLGYI Richárd

Szerző intraarterialis Xenon-133 clearance metodikával vizsgálta tumoros betegek regionalis agyi átáramlását. A nem tumoros regiok átáramlása subnormálisra csökkent, míg a tumornak megfelelően relatív hyperemia mutatkozott. Hypercapnia a tumoros regiok átáramlásának paradox csökkenését eredményezi (,,intracerebralis steal"). Szerző hypocapniában ezekben a regiókban paradox átáramlásfokozódást észlelt (,,intracerebralis inverse steal"). A tumoros agy autoregulatios képességét többnyire diffuse elveszti, ilyenkor az agyi átáramlás a systemás vérnyomás passiv függvényévé válik. Művileg előidézett vérnyomásemelkedés egyes regiókban paradox átáramlás-csökkenést, míg a vérnyomás csökkentése az átáramlás paradox fokozódását eredményezte. Tárgyalja a vizsgálati eredmények klinikai és diagnosztikai jelentőségét.