Ökológia

Gyermekszegénység - felnőttbetegségek

2011. AUGUSZTUS 15.

Számos felnőttkori betegség a gyermekkori szegénységből és a hátrányos szociális helyzet más terheiből ered - hangzott el az American Association for the Advancement of Science (AAAS) San Diegóban rendezett ez évi konferenciáján.

Bruce S. McEwen, a Rockefeller University neuroendokrinológusa a szegénységből adódó környezeti stresszkeltő hatásoknak az agyra és más szervekre gyakorolt hatásáról beszélt. A kutató allosztatikus terhelésnek nevezte a szervezetre nyomást gyakorló tényezők együttes hatását. E tényezők közé nemcsak környezeti stresszkeltő hatások tartoznak, hanem a gének, az életmód (pl. az alvás, a táplálkozás és a testmozgás) jellemzői, valamint az élet korai szakaszában tapasztalt negatív élmények.

A fokozott terhelés rövid távon védő hatású is lehet, de ha tartósan fennáll, élethosszig tartó viselkedési és egészségi problémákhoz vezethet. Ezek a hatások különösen meghatározóak a gyermekek korai fejlődése során, amit több évtizedes, a társadalmi egyenlőtlenség egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok támasztanak alá. (Meglepően hasonló egészségkárosító hatásokat mutattak ki más, csoportban élő fajokban, a hierarchia alacsonyabb fokán lévő egyedekben.)

A káros gyermekkori hatások nagyban hozzájárulnak olyan krónikus egészségi problémákhoz, mint a diabetes, az elhízás, a pszichiátriai zavarok és a drogfüggés – vagyis napjaink szinte minden jelentős közegészségügyi problémájához, amelyek nemcsak az egyéneknek okoznak szenvedést, de hatalmas anyagi terhet rónak a társadalomra is.

McEwen szerint a hátrányos helyzetű gyermekek normális fejlődésének biztosítása a szülők segítése és az otthoni környezet javítása révén valószínűleg a legfontosabb, amit tehetünk e gyermekek egészsége érdekében.

A fenti megállapítás különösen megszívlelendő hazánkban, ahol a szegények aránya jóval nagyobb a gyermekek körében, mint a teljes népességben (20%, ill. 13%), míg európai uniós átlag 19%, ill. 16%.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: AAAS 2010 Annual Meeting

Kapcsolódó anyagok:
Gyermekek, balesetek, szegénység

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Ökológia

Antidepresszánsok hatékonysága - szubjektív szempont

BUDA Béla

Az antidepresszánsokból valamiféle elixír lett, valamiféle „szóma”, a „Prozac-korszak” embere a szerek révén a „jobbnál is jobban” (better than well) érezheti magát. A depresszió meghatározása kitágult, egyfajta „kisgömböc” lett, amely minden kórképet lassanként magába foglalt.

Ökológia

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Az ökológiai gondolkodás az 1970-es évekig nem volt számottevő jelentőségű, bár Aldo Leopold ökológus már a század elején felhívta a figyelmet az erőforrások kimerülésével kapcsolatos aggodalmaira.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A gyermekszegénység az Európai Unióban

A gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban címmel végzett egy átfogó vizsgálatot a közösség Európai Bizottság Munka, Szociális és Egyenlő Esélyek Főigazgatósága felkérésére a TÁRKI Társadalomkutatási Zrt. 2009-ben. Egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként koordinálta a vizsgálatot.

Hírvilág

OECD-felmérés a gyerekek, fiatalok jólétéről

Vegyes, de inkább negatív a kép, ha a magyar gyerekek, fiatalok életminőségét hasonlítjuk össze más, iparilag fejlett országok fiataljaiéval - derül ki az OECD múlt héten közzétett, átfogó jelentéséből.

Hírvilág

A kisgyermekkori fejlesztés csökkenti a felnőttkori agresszivitást

Egy olyan program során, melyben a kisgyerekek édesanyjukkal folytatott játékait és együttléteit ösztönözték, kiderült, hogy ez növeli felnőttkori intelligenciájukat, jobban tanulnak majd, de kevésbé lesznek erőszakosak is.

Hírvilág

Minden ötödik magyar mélyszegénységbe születik

Balog Zoltán: minden negyedik-ötödik gyerek mélyszegénységbe születik Magyarországon

Hírvilág

A gyermekek felé kíván fordulni a tárca

Emmi: a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a gyermekek jövőjének