Klinikum

A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete

2011. Géza Derékfájás Konferencia Bálint

2011. AUGUSZTUS 15.

A derékfájás a felnőtt népesség több mint 80%-át érinti élete során világszerte. Éves prevalenciája 4-5%. Költsége hatalmas: az Amerikai Egyesült Államokban évi 50 milliárd dollár, ami a 10 milliós magyar népességre és forintra átszámolva évi 330 milliárd forint lenne.

A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern irányvonalai specifikus és aspecifikus derékfájást különböztetnek meg. A specifikus derékfájásnak nevezik azokat a derékfájásformákat, melyek hátterében gyaníthatóan súlyos, gyorsan diagnosztizálandó kórfolyamat áll. Ilyen kórfolyamatra a „vörös zászlók” hívják fel a figyelmet: általános betegségtünetek, fogyás, hőemelkedés, láz, cauda- vagy myelonkompresszióra, parézisre utaló neurológiai tünetek, az anamnézisben szereplő infekció, tumor, csigolyatörés, metabolikus csontbetegség vagy ezek gyanúja: így gerincdeformitás, magas süllyedés, CRP, az alkalikus foszfatáz emelkedett szintje.

A specifikus derékfájást okozó kórképek; osteoporosisos csigolyakompresszió, spondylarthritisek, bakteriális spondylitis, primer vagy metasztatikus csigolyatumorok, cauda-, illetve gerincvelő-kompressziót okozó porckorongsérv vagy egyéb térszűkítő folyamat, neurológiai kórképek, gyors és pontos diagnózist és ennek alapján sebészi vagy konzervatív kezelést igényelnek. E kórképek a derékfájásos esetek legfeljebb 10-15%-át teszik ki.

Az esetek további 85-90%-ában nem állapítható meg pontos diagnózis, vagy megállapítása kezdetben nem szükséges, mert a teendőkön nem változtat. Ezek az aspecifikus derékfájás körébe sorolható kórképek. Így például radiculopathiát okozó porckorongsérv esetén sem szükséges a sérv meglétét bizonyítani, sürgős műtéti indikáció – cauda- vagy gerincvelő-kompresszió, paresis – nem áll fenn. Sokkal fontosabb a megfelelő fájdalom- és gyulladáscsökkentés, és a beteg aktívan tartása. Legfeljebb 3-4 napos fektetés után a beteg gyorsan mobilizálandó, hogy munkába – esetleg könnyített vagy részidős munkába – mielőbb visszatérhessen. Ilyen módszerrel jelentősen csökkenthető a krónikus derékfájásban szenvedők száma. A krónikus derékfájás a derékfájás összköltségének 80%-át emészti fel.

Amennyiben az akut derékfájáshoz csatlakozó radiculopathia nagy fájdalommal jár és nem javul, 2-3 hét után a tüneteket újra kell értékelni. Ekkor szükség lehet röntgen-, ezt követően MR-vizsgálatra és a kimutatott porckorongsérv műtétére.

A derékfájás krónikussá válásában szerepet játszanak munkahelyi és családi pszihoszociális tényezők, melyeket „sárga zászlók”-nak nevez az irodalom. A krónikus derékfájás kezelésében a mozgásterápia, viselkedésterápia, relaxáció és a krónikus fájdalom gyógyszerei alkalmazhatóak. Nagyon fontos a beteg felvilágosítása és oktatása.

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete - videoelőadás

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.