Klinikum

A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete

2011. Géza Derékfájás Konferencia Bálint

2011. AUGUSZTUS 15.

A derékfájás a felnőtt népesség több mint 80%-át érinti élete során világszerte. Éves prevalenciája 4-5%. Költsége hatalmas: az Amerikai Egyesült Államokban évi 50 milliárd dollár, ami a 10 milliós magyar népességre és forintra átszámolva évi 330 milliárd forint lenne.

A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern irányvonalai specifikus és aspecifikus derékfájást különböztetnek meg. A specifikus derékfájásnak nevezik azokat a derékfájásformákat, melyek hátterében gyaníthatóan súlyos, gyorsan diagnosztizálandó kórfolyamat áll. Ilyen kórfolyamatra a „vörös zászlók” hívják fel a figyelmet: általános betegségtünetek, fogyás, hőemelkedés, láz, cauda- vagy myelonkompresszióra, parézisre utaló neurológiai tünetek, az anamnézisben szereplő infekció, tumor, csigolyatörés, metabolikus csontbetegség vagy ezek gyanúja: így gerincdeformitás, magas süllyedés, CRP, az alkalikus foszfatáz emelkedett szintje.

A specifikus derékfájást okozó kórképek; osteoporosisos csigolyakompresszió, spondylarthritisek, bakteriális spondylitis, primer vagy metasztatikus csigolyatumorok, cauda-, illetve gerincvelő-kompressziót okozó porckorongsérv vagy egyéb térszűkítő folyamat, neurológiai kórképek, gyors és pontos diagnózist és ennek alapján sebészi vagy konzervatív kezelést igényelnek. E kórképek a derékfájásos esetek legfeljebb 10-15%-át teszik ki.

Az esetek további 85-90%-ában nem állapítható meg pontos diagnózis, vagy megállapítása kezdetben nem szükséges, mert a teendőkön nem változtat. Ezek az aspecifikus derékfájás körébe sorolható kórképek. Így például radiculopathiát okozó porckorongsérv esetén sem szükséges a sérv meglétét bizonyítani, sürgős műtéti indikáció – cauda- vagy gerincvelő-kompresszió, paresis – nem áll fenn. Sokkal fontosabb a megfelelő fájdalom- és gyulladáscsökkentés, és a beteg aktívan tartása. Legfeljebb 3-4 napos fektetés után a beteg gyorsan mobilizálandó, hogy munkába – esetleg könnyített vagy részidős munkába – mielőbb visszatérhessen. Ilyen módszerrel jelentősen csökkenthető a krónikus derékfájásban szenvedők száma. A krónikus derékfájás a derékfájás összköltségének 80%-át emészti fel.

Amennyiben az akut derékfájáshoz csatlakozó radiculopathia nagy fájdalommal jár és nem javul, 2-3 hét után a tüneteket újra kell értékelni. Ekkor szükség lehet röntgen-, ezt követően MR-vizsgálatra és a kimutatott porckorongsérv műtétére.

A derékfájás krónikussá válásában szerepet játszanak munkahelyi és családi pszihoszociális tényezők, melyeket „sárga zászlók”-nak nevez az irodalom. A krónikus derékfájás kezelésében a mozgásterápia, viselkedésterápia, relaxáció és a krónikus fájdalom gyógyszerei alkalmazhatóak. Nagyon fontos a beteg felvilágosítása és oktatása.

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete - videoelőadás

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.