Hírvilág

Szabványosítják Kínában a növényi gyógyszereket

2011. DECEMBER 12.


Az elmúlt évek botrányait követően átláthatóbbá és egységesebbé teszik a növényi eredetű gyógyszerek előállításának folyamatát. A szigorítás az exportot is fellendítheti.

Szigorít a tradicionális kínai gyógyszerekre (TCM) vonatkozó szabályozásokon Kína, hogy ezzel biztosítsa a szerek minőségét és az egyetemes egészségügyi szolgáltatást. Az államtanács által is jóváhagyott terv szerint első lépésként a következő öt évben szabványosítják a növényi eredetű gyógyszerek feldolgozását és elkészítési eljárásait.

Ezen túl egy központi rendszert is felállítanak majd, amelynek segítségével lehetővé válik az egyes termékek visszavezetése az alapanyagokig. A nemzeti gyógyszerbiztonsági tervben lefektetett kezdeményezés az elmúlt évek botrányait követően látott napvilágot. Számos esetben fordult elő ugyanis, hogy a tradicionális gyógyszerek nehézfémekkel, rovarirtó szerekkel, a májat károsító és az immunrendszer működését gátló aflatoxin-származékkal voltak szennyezettek.

Ezek többnyire az alapanyagként szolgáló növények ültetésekor, a talajból, vízből, illetve a felhasznált növényvédő anyagokból kerülnek a végtermékbe. Az egészségügyi kockázatok miatt az exportra szánt szerek 60 százaléka nem hagyja el az országot - mutatnak rá az iparági statisztikák. "A tradicionális kínai gyógyszerekek felügyelete, főképp a gyógyszerek alapanyagaként szolgáló gyógyhatású szereket és főzeteket illeti, mindig is hiányos volt, pedig ez befolyásolhatja a késztermék hatékonyságát és komoly egészségügyi kockázatokat rejthet a felhasználók számára" - mondta a China Daily napilapnak Huang Csien-jin (Huang Jianyin), a kínai gyógyszertársaságok országos szövetségének főtitkár-helyettese. A minőség biztosítékaként a gyártás alapjaként szolgáló normák felállítására és a szennyezőanyagok kiszűrésére kellene koncentrálni - javasolta Huang.

A szigorítás a gyógyszerek kivitelének fellendítését is segítheti, ami az év második felében jelentős mértékben visszaesett. Ennek legfőbb oka, hogy a tradicionális kínai gyógyszerek és gyógynövények május elsejével lekerültek a korábban a teljes export egynegyedét felszívó Európai Unió (EU) polcairól. Egy közösségi irányelv-módosítás ugyanis a termékek forgalomba hozatalának engedélyezéséhez szigorú minőségi, így fizikai-kémiai, biológiai vizsgálatokat, farmakológiai és toxikológiai kísérleteket tesz kötelezővé.

Ezen túl a törzskönyvezéshez mostantól igazolni kell, hogy az adott gyógyszer legalább 30 éve gyógyászati használatban van, és ebből legalább 15 éve az EU-ban. A közösségben való engedélyeztetés komoly anyagi terhet is ró a vállalatokra, termékenként nagyjából egymillió jüant (36 millió forint). Mindezidáig egyetlen kínai szer sem kapta meg a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyt, jelenleg a közép-kínai Kanszu (Gansu) tartománybeli Foci gyógyszeripari vállalat pályázik arra, ám tavaszig várnia kell az ítéletre.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.