Hírvilág

Robot segít a stroke rehabilitációban

2012. JANUÁR 30.

A súlyosan károsodott stroke-túlélők jobban újra megtanultak járni, ha robot segítette a hagyományos rehabilitációs eljárást.
Olasz kutatók 48 stroke-túlélő járóképességét értékelték ki a stroke után két évvel. Olyan betegeket vontak be a vizsgálatba, akik a vizsgálat kezdetekor egyáltalán nem tudtak járni. A páciensek fele hagyományos rehabilitációban vett részt, a többiek ezen kívül elektromechanikus robot által támogatott járás-fejlesztésben is részesültek több hónapon keresztül.
"Két év után a robot segítségével rehabilitált betegek közül ötször többen voltak képesek segítség nélkül járni. Érdekes és fontos tapasztalat, hogy ez a jelentős különbség a legsúlyosabban károsodott betegek csoportjában jelentkezett," mondta Giovanni Morone, MD, a kutatás vezetője a Római Santa Lucia Alapítvány kutató intézetében. "A többieknél sokkal kisebb volt a különbség, s ez kiemeli a betegek megfelelő kiválasztásának jelentőségét az ilyen típusú kezelések esetében.”
A korábbi tanulmányok is hasonló következtetésre jutottak, ám a római vizsgálat volt az első, amely kimutatta, hogy a robottal támogatott rehabilitáció eredménye hosszú időn keresztül fennmarad.
A robot készülékek elektromechanikus eszközök, amelyek közvetlenül a beteg lábaihoz kapcsolódnak, s amelyeket a terapeuta kontrollál. A terapeuta képes pontosan mérni a beteg állapotát, és a vezérlő használatával fokozatosan beállítani a lábakra nehezedő súlyt és a lépések hosszát.
A kezelés során minden beteg naponta kétszer kapott kezelést a hét öt napján, három hónapon keresztül. A robot segítséget kapó csoport 20 speciális járás-képzésben is részesült a rehabilitáció első hónapjában.
"Itt az ideje, hogy megváltoztassuk a kutatás irányát. Most már nem az a kérdés, hogy a robottal támogatott járás-rehabilitáció hatékony-e, hanem az, hogy kiknek hajtja a legtöbb hasznot,” mondta Morone.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás:

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Agykutatás

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Klinikum

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Egy 5 millió beteg adatain alapuló – The Lancet-ben megjelent - elemzés azt mutatta ki, hogy az ACE-gátlóval indított antihipertenzív kezelés kevésbé hatékony, és több mellékhatást eredményez, mint a thiazid diuretikumokkal kezdett vérnyomáscsökkentés.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.