Hírvilág

Összefügg az alkoholizmus és az elhízás?

2011. AUGUSZTUS 15.


Kapcsolatot találtak a St. Louis-i Washington Orvosi Egyetem kutatói az alkoholizmus családi előfordulása és az elhízás kockázata között.

Az összefüggés az alkoholizmus családi előfordulása és az elhízás között az utóbbi években vált ismertté. Dr. Richard A. Grucza pszichiáter és kutatócsoportja az utóbbi két évtized két legnagyobb alkoholizmussal foglalkozó tanulmányát vizsgálta át. Az első 1991 és 1992 között zajlott, a másik 2001 és 2002 között. A kettőben összesen majdnem 80 000 ember vett részt.

„Ha valakinek a családjában előfordult alkoholizmus, akkor ezt a kockázat jelzőjének tekintettük. Azt találtuk, hogy 2001 és 2002 között az ilyen előzményekkel rendelkező nők között 49 százalékkal magasabb volt az elhízottak aránya, mint azok között, akiknek családjában nem fordult elő alkoholizmus. Hasonlót találtunk férfiakkal kapcsolatban is, de ez nem volt ennyire szembetűnő.” Kiemelte, hogy elsősorban a környezet változott meg 1992 és 2002 között és nem az emberi gének. Ez az elfogyasztott táplálék változásában, ill. elérhetőségében nyilvánult meg. „Napjainkban az elfogyasztott táplálék kalóriában gazdagabb, mint a 70-es vagy a 80-as években volt. A táplálékban több a cukor, a só és a zsír. Ezek az agy jutalmazó központját ingerlik az alkoholhoz és a drogokhoz hasonlóan – mondta Dr. Grucza. - Ezért úgy gondoljuk, hogy akikben nagyobb a hajlam az alkoholizmusra, nagyobb a hajlam a túlzott táplálékbevitelre, így az elhízásra.”

Az Archives of Genereal Psychiatry című szaklapban nemrégen megjelent cikkük szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy azok, akiknek családjában előfordult alkoholizmus, az egyik függőséget egy másikkal cserélik fel. Akik közeli kapcsolatba kerültek az alkohol okozta problémákkal lehet, hogy nem mernek az alkoholhoz nyúlni. Ezzel szemben a kalóriadús, „hiperízletes” ételek ugyanúgy ingerelhetik az agy jutalmazó központját és ugyanazt a függőséget okozhatják, mint az alkohol.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Az alkoholizmus globális választ igényel
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.