Hírvilág

Országgyűlési Krónika

2011. AUGUSZTUS 15.

Fidesz: ki védi a betegek jogait?

Balog Zoltán (Fidesz) a betegek jogainak védelméről kérdezte az egészségügyi minisztert. Felidézte, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettel (OPNI) együtt három, a tárca felügyelete alá tartozó intézményt számoltak fel 2007-ben.

A dolgozók elbocsátása 3,3 milliárd forintba került, évente 180 millió forintért őriztetik az épületet, s emellett 4,1 milliárdot fizettek ki a befogadó intézményeknek. Ezzel szemben eddig csupán 500 millió forintos bevétel keletkezett egy nővérszálló eladásából. Eközben
számos sajtóhír szól az utcán bolyongó, hajléktalanná vált pszichiátriai betegek számának növekedéséről.

Hozzátette: az egykori intézetben több berendezés érintetlen, havi félmilliós villanyszámlája van a befektetőknek. Megjegyezte: a korábbi Lipót 849 ágyából 622-nek léteznie kellene, 87 orvosi státusszal, de csak 36-an kaptak állást. Azt kérdezte: mennyi ágyszűnt meg, és mennyi működik a fővárosban, igaz-e, hogy a felszámolás után csak 36 orvosi státusz létesült.

Székely Tamás egészségügyi miniszter válaszában azt mondta, hogy a Lipót 849 ágyából 600 üzemel, s nem felel meg a valóságnak, hogy 87 orvos közül csak 36 dolgozik, s a félmillió forintos számláról szóló hír sem helytálló. A bezárás óta 180 ezer forint villanyszámlát fizettek összesen. A miniszter szerint nem a sajtóértesülések alapján kellene megítélni, hány ember bolyong az utcákon, hanem az ombudsmannal kiadott közleményt kellene megnézni.

Kifejtette: 4,3 milliárdba került az OPNI átépítése és a kórházak bezárása. A fennmaradó 9,4 milliárdot az egyes intézmények fejlesztésére fordították.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nem tudni, mennyi a kórházi fertőzés Magyarországon

Szócska Miklós letiltotta, azóta sem közlik az adatokat

Klinikum

Kedves Kolléganők és Kollégák!

Tisztelettel köszöntök Mindenkit újabb Hírlevelünk alkalmából és szeretném felhívni figyelmeteket néhány gyermekreumatológiai érdekességre és eseményre.

Hírvilág

A kormány kivérezteti az MTA-t ellenzéki képviselők egy csoportja szerint

Elfogadhatatlan a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) szembeni kormányzati politika, amely a köztestület kivéreztetésére irányul - jelentette ki közös sajtótájékoztatón ellenzéki képviselők egy csoportja hétfőn Budapesten.

Hírvilág

Gyakorlatias betegjogvédelem

Az OBDK fennállásának első évfordulóján dr. Novák Krisztinát kérdeztük

Hírvilág

Zombor váltotta Szócskát

Zombor Gábor államtitkár: a betegnek mindig igaza van