Hírvilág

Nem jutnak át a bőrön a kollagén krémek molekulái

2011. AUGUSZTUS 15.


A kollagén molekulák olyan nagyok, hogy csak nagyon kevés részük tud átjutni a bőrön, ehelyett a bőr felületén maradnak, amíg le nem mossák, ezért a drága kollagén kenőcsök megvásárlása egyszerű pénzkidobás – állítják a tudósok.

A kollagén egy protein, amely a bőrt erőssé és rugalmassá teszi. Számos kenőcs ennek az összetevőnek a segítségével ígéri a bőr megfiatalítását. A L Oreal speciális termékei a 35 év feletti nőket célozzák meg és azt ígérik, hogy használatukkal eltűnnek a szem alatti karikák és táskák.

Richard Guy, a Bath Egyetem gyógyszerészeti professzora így nyilatkozott: „A legtöbb ránctalanító kenőcs azon az elven alapszik, hogy kollagéntartalmuk a bőrbe jutva segít növelni természetes kollagénünk szintjét, de ez nevetséges, hiszen a kollagén egy nagyméretű molekula, ami nem tud átjutni bőrünkön.” Dr. Blanca Sengerova, az Oxford Egyetem biokémikusa hozzátette: „Felháborít, amikor a reklámokban kollagéntartalmú arckrémeket látok. Noha a kollagén fontos bőrünk számára, méreténél fogva nem tud átjutni rajta.” Jonathan Hadgraft professzor, a London Egyetem gyógyszerészeti karának professzora is csatlakozott véleményével a fentiekhez: „Egy közkedvelt tévhit szerint a krémek hatvan százaléka felszívódik a bőrön keresztül, de a valóság az, hogy java részük a bőr felületén marad. Ha valóban átjutna a bőrön és bekerülne vérünkbe, akkor már gyógyszernek minősülne.”

A L Oreal szóvivője így reagált: „Egyes termékekben egyéb összetevőkkel kombináljuk a kollagént, és így valóban hidratáló, kisimító hatást érhetünk el használatukkal.” Chris Flower, a kozmetikai cégek képviseletében nyilatkozott a Sunday Times-nak: „A gyártók nagyon odafigyelnek, hogy milyen kifejezésekkel írják le termékeik jellemzőit, de a vevők néha téves következtetéseket vonnak le a csomagolás vagy a reklám alapján”.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ösztrogén a bőr fiatalításáraHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma