Hírvilág

Minden gyermeket veszélyeztet az RSV-fertőzés

2011. AUGUSZTUS 15.

Jól ismert a respiratory syncytial vírus szerepe a csecsemők (leginkább a koraszülöttek) légúti fertőzéseiben, de egyévesnél idősebb gyermekek esetében nem mérték fel pontosan a gyakoriságát és az általa okozott megbetegedések jellemzőit.

Az Amerikai Egyesült Államok közegészségügyi hatósága most átfogó, lakosságszintű felmérést készített az ország három különböző területén az ötévesnél fiatalabb gyermekekben fellépő akut légúti fertőzésekkel kapcsolatban.

Összesen 6225 gyermek adatait elemezték, akiket alapellátási intézménybe vagy kórházi rendelőbe vittek akut légúti fertőzés tüneteivel. A 81%-uk esetében vettek orr- és garatkenetet víruskimutatás céljából.

A gyermekek 18%-ában bizonyították az RSV-fertőzést tenyésztéssel vagy a vírus-RNS kimutatásával. E gyermekek nagy részében (az alapellátásban jelentkezők 97%-a és a kórházban jelentkező gyermekek 55%-a esetében) korábban nem diagnosztizáltak RSV-fertőzést, és több mint kétharmaduk nem szenvedett semmilyen társbetegségben.

Az RSV által okozott egészségügyi terhek becsléséhez a kutatók kiszámították, hogy az ötévesnél fiatalabb gyermekek esetében RSV-fertőzés indokolja az összes kórházi felvétel 0,3%-át, a sürgősségi osztályos kezelések 2,7%-át és az alapellátásban történő ellátások 7%-át.

Az eredmények meglepőek, eddig nem tudtuk, hogy a kisgyermekek körében ilyen gyakran okoz betegséget az RSV.
A vizsgálat szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy „az RSV-fertőzés miatt orvoshoz került gyermekek közül a legtöbben előtte egészségesek voltak, ami arra utal, hogy a csak a nagy kockázatúnak tekintett gyermekeket megcélzó prevenciós stratégiákkal alig csökkenthető az RSV-fertőzés által okozott betegségek gyakorisága”.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: N Engl J Med 2009 Feb 5; 360:588.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.