Hírvilág

Járványhalászat az internet hálójával

2011. AUGUSZTUS 15.

A járványügyi intézkedések sikeressége első sorban azon múlik, milyen gyorsan tudnak reagálni az illetékes szervek a járvány fellépésére. Az eddigi gyakorlat szerint a közegészségügyi hatóságok a kötelezően bejelentendő fertőző betegségekről érkező jelentésekből értesülnek a helyzetről, legalábbis azokban az országokban, amelyekben az orvosok többsége betartja a jelentési kötelezettséget.

Az influenzajárványt előre jelezni az internetes keresőprogramnak adott keresési kulcsszavak alapján – ezt a célt tűzte ki az Amerikai Egyesült Államok közegészségügyi hatósága (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) és a Google Inc., az ismert keresőprogram tulajdonosa által létrehozott munkacsoport. Egyre több beteg igyekszik ugyanis az interneten keresztül nemcsak általános egészségügyi információkat keresni, hanem kifejezetten a tünetei okát megtalálni.

A kutatók a 2003 és 2008 között leggyakoribb 50 millió keresési kulcsszó gyakoriságát elemezték heti bontásban. Az ehhez használt adatbázis a keresést indító felhasználó személyes adatait nem tartalmazta, csak az internetkapcsolatának a földrajzi helyét. Ezeket vetették össze a CDC által gyűjtött, a 2003–2007 között influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz forduló betegek arányát tartalmazó, ugyancsak heti adatokkal.

Létrehoztak egy modellt, amely 45 keresési kulcsszó előfordulási gyakorisága alapján előre jelezte az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek arányát.

A modell hitelesítéséhez a 2007–2008-as influenzajárvány adatait használták, és kimutatták, hogy országos szinten 0,97-os korrelációval (ez kitűnő megegyezést jelent) egyeztek az internetes keresések alapján számított értékek és az orvoshoz fordulási adatok, ráadásul a keresési adatokból számított eredmények 1-2 héttel megelőzték az orvoshoz fordulási adatokat, tehát a keresőprogram adataival ennyivel hamarabb lehetett azonosítani a járvány közeledtét.

Adatvédelmi aktivisták siettek állást foglalni, miszerint „aggályos” az ilyen jellegű adatgyűjtés, ha nincsen minden kételyt kizárva, hogy személyes adatokat is tartalmazhat a járványügyi célokra létrehozott adatbázis.

További probléma, hogy az internetes keresési adatok – részben éppen ezért – nem tartalmaznak az esetleges betegekről olyan demográfiai és az anamnézist illető információkat, amelyek hasznosak lennének a járványügyi helyzet pontosabb megítéléséhez.

Mindazonáltal az új adatgyűjtési módszer tagadhatatlan előnye a gyorsasága. A kutatócsoport már fontolóra vette, hogy más fertőző betegségekkel kapcsolatban is kifejleszt hasonló előrejelző rendszereket.


Szemlézte: eLitMed, dr. Kern Dávid

Forrás: Nature 2008 Nov 19.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Pandémia vagy áljárvány?

Tovább tart a vita az Európai Tanácsban a H1N1-influenzajárvány és a WHO esetleges gyógyszercégek általi befolyásolásáról.

Klinikum

Influenza 2008

SZALKA András

Az influenza heveny fertőző vírusos betegség, mely közvetlenül, vagy a levegőben cseppek által közvetítve terjed. Kezdeti tünetei a következők: elesettség, 1-2 napig tartó magas láz (39 fok felett) hidegrázással, ízületi fájdalom, izomfájdalmak, fejfájás. Eleinte légúti tünetek (orrfolyás, tüsszögés és köhögés) alig vannak. Az előadásban az influenza által okozott világjárványokról, az influenza különböző kórokozóiról, terjedésükről, szövődményeiről, különböző lefolyásáról és a lehetséges kezelésről olvashatnak.

Hírvilág

Ismert fájdalomcsillapítók csökkenthetik a vakcina hatását?

A University of Missouri kutatói igazolták, hogy a COX-1 enzimeket gátló gyógyszerek befolyásolhatják a vakcinák hatékonyságát.

Hírvilág

Tévedésből hiányzunk a WHO-listájáról?

Emlékeztetőül: hétfőn az Origo jelezte, hogy miközben a hazai szakemberek arról nyilatkoznak, hogy hamarosan megkapjuk a vírust, a WHO által az oltóanyaggyártás szempontjából jegyzett országok listáján Magyarország nem is szerepel.

Hírvilág

Mi legyen a HIV-fertőzöttekkel? Óvintézkedések az új influenza ellen

A CDC tegnapelőtt ideiglenes javaslatokat közölt a HIV-fertőzött betegek influenza elleni profilaxisával és kezelésével kapcsolatban. Az állásfoglalás irányt mutathat a többi immunhiányos állapotban szenvedő beteg ellátásához is.