Hírvilág

Ismert fájdalomcsillapítók csökkenthetik a vakcina hatását?

2011. AUGUSZTUS 15.

A University of Missouri kutatói igazolták, hogy a COX-1 enzimeket gátló gyógyszerek befolyásolhatják a vakcinák hatékonyságát.

Az influenzaszezonban, a H1N1-fenyegetettség csúcsán jelentősen nő a vakcinák iránti kereslet. A University of Missouri kutatói igazolták, hogy az olyan COX-1 enzimeket gátló gyógyszerek, mint az acetil-szalicilsav és az acetaminophen, befolyásolhatják a vakcinák hatékonyságát.

"Azok esetében, akik rendszeresen szednek acetil-szalicilsavat - ami gyakori szív- és érrendszeri betegségekben - , acetaminophennel enyhítik a fájdalmat és csillapítják a lázat, és emellett influenza elleni oltást kapnak, nagy eséllyel nem alakul ki megfelelő antitest-válasz" - nyilatkozta Dr. Charles Brown, állatorvosi patobiológus docens, a University of Missouri társprofesszora. "Ezek a gyógyszerek a szervezetben általánosan megtalálható COX-1 enzim működését gátolják. A COX-1 gátlása az antitest termelésének csökkenéséhez vezethet. Ugyanakkor sok antitestre van szükség a védettség kialakulásához."

A COX-enzimek fontos feladatot töltenek be az immunrendszer szabályozásában, habár pontos szerepük egyelőre még nem tisztázott. Ezeknek az enzimeknek a működését gátló gyógyszerek rendelkezhetnek káros mellékhatásokkal – állítják a kutatók. A legújabb kutatások szerint azok a gyógyszerek, melyek COX-2 enzimet gátolnak, hatással vannak a vakcina hatékonyságára. Brown kutatásai azt jelzik, hogy a testszerte sok helyen (pld. agy, vese) megtalálható COX-1 enzim gátlása szintén befolyásolhatja a vakcinák effektivitását.

A University of Missouri kutatói a gyulladás szabályozását és a különböző betegségek kifejlődésében illetve megakadályozásában betöltött szerepét tanulmányozták. Az olyan betegségek, mint az arthritis, a szív – és érrendszeri betegségek, diabétesz, mind krónikus kórképek. Korábbi elképzelésekkel szemben a gyulladás általában hasznos folyamat, mely segíti a szervezet fertőzések elleni védelmét. Sok nem-szteroid gyulladásgátló ugyanakkor a gyulladás mérséklése mellett az antitest-választ is csökkentheti, amire pedig szükség van a fertőzések elleni harcban.

"Egyelőre még csak állatkísérletes modellben végeztünk kutatásokat, azonban a következő lépés az embereken végzett vizsgálat lesz" - mondta Brown. - "Ha sikerül kimutatni, hogy a COX-1-gátló szerek gátolják a vakcinák hatását, akkor jobb, ha az oltás előtti és azt követő néhány hétben tartózkodunk az olyan szerek szedésétől, mint az acetil-szalicilsav a acetamninophen és az ibuprofen.

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu,

Forrás: Aspirin, Tylenol could impact flu vaccines

Forrás: Aspirin, Tylenol may decrease effectiveness of vaccines

Kapcsolódó anyagok: The Journal of Immunology, 2009, 183, 5644 -5653

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.