Hírvilág

Illegális veseeltávolítás a vád

2011. AUGUSZTUS 15.


Dmitro Andrejev annyit mondott, hogy három embert őrizetbe vettek, további részleteket azonban nem közölt. Vaszil Farinnik belügyminiszter-helyettes korábban azt nyilatkozta, hogy a három gyanúsított fizetett vesedonorokat szervezett be, akiket Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba küldtek, ahol a többségükön elvégezték a műtétet. Néhány műtétet egy elismert kijevi klinikán végeztek el.

Az ukrán rendőrségnek eddig 25 donort sikerült felkutatnia, de további áldozatokat is megpróbálnak lenyomozni. „Huszonöt embert sikerült felkutatnunk, akiket rávettek arra, hogy eladják veséjüket. További áldozatokat is keresünk” – nyilatkozta Farinnik.

A belügyminisztérium októberben jelentette be három orvos letartóztatását, akik ukrán, moldáv és üzbég emberek veséit távolították el. A szervek többségét gazdag izraeliekbe ültették be, akik 100-200 ezer dollárt fizettek egy veséért. A letartóztatott orvosok munkatársai tiltakoztak előzetes letartóztatásuk ellen, mert szerintük távollétük betegeik életét veszélyeztetheti.

A szervkereskedők kedvelt célpontjai lettek a volt szovjet tagállamok, különösen Moldávia és Ukrajna, ahol az elkeseredett lakosok a Szovjetunió felbomlása után kialakult gazdasági összeomlás következtében veséik eladására kényszerültek. Az emberek két vesével rendelkeznek, ezért egy is elegendő az életben maradáshoz, bár a donorok élete veszélybe kerül, ha a megmaradt vese leáll.

Forrás: Medipress


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről