Hírvilág

Idős nők mammográfiás szűrése: Újra fellángolt a vita

2011. AUGUSZTUS 15.

Tavaly jelent meg a Journal of Clinical Oncology-ban az idősebb (≥80 éves) nők mammográfiájával foglalkozó egyik retrospektív vizsgálat eredménye [1]. Jobbnak találták azoknak az idősebb nőknek az emlőrákkal kapcsolatos túlélését, akik rendszeresen vettek részt mammográfiás szűrésen, mint akik nem.

Bár a szerzők elismerték a vizsgálat bizonyos korlátjait, arra a következtetésre jutottak, hogy „az egészségügyi dolgozóknak meg kell beszélniük a mammográfiás szűrés potenciális előnyeit az idősebb betegekkel, különösen azokkal, akik nem szenvednek jelentős társbetegségben”.

A cikket az interneten 2008 áprilisában közölték, és erre az American Society of Clinical Oncology olyan sajtóközleményt adott ki, amelyben egyértelműen túlhangsúlyozták a vizsgálat eredményeit [2]. A címe így hangzott: „A mammográfia hasznos a 80 éves és idősebb nők számára, de keveseket szűrnek”. Ezt az üzenetet aztán „felkapta” a média, és gyorsan elterjedt a (szakmai) köztudatban.

Ezzel szemben a New York Times kiegyensúlyozott közleményt jelentetett meg, teret adva a vita mindkét oldalának [3].

A Journal of Clinical Oncology most két, a szerkesztőségnek írt levelet közölt, amelyek szerzői erősen bírálták a 2008-as tanulmányt [4, 5]. A szerzők két fő pontra tértek ki. Először, a vizsgálók nem ismerték el a szűréssel foglalkozó megfigyeléses és a retrospektív vizsgálatokkal elkerülhetetlenül együtt járó, jól ismert torzításokat (a kimutatásig eltelt idő, a vizsgálat időtartama és a túldiagnosztizálás). Ezeknek a torzításoknak a lényege az, hogy a daganatok szűréssel történő korábbi diagnosztizálása nem vezet szükségképpen a halálozás csökkenéséhez.

A levelekben elhangzott másik érv, hogy – érdekes módon – a rendszeresen szűrésen részt vevő nők csoportjában az emlőrákspecifikus túlélés mellett a nem emlőrákkal kapcsolatos túlélés is kedvezőbb volt. Az eredmény határozottan azt mutatja, hogy a rendszeresen mammográfiára járó idős nők általában egészségesebbek voltak, vagy más módon kedvezőbb helyzetben voltak, mint a nem szűrt nők.

Az egyik levelet hat országból 14 kutató írta alá. Arra a következtetésre jutottak, hogy a „Journal of Clinical Oncology hibát követett el a cikk megjelentetésével. A közlemény nem szolgálja a nők érdekeit”.

Különösen időszerű ennek a vitának a közzététele. A U.S. Preventive Services Task Force 2008-ban a vastagbél és a prostata szűrési irányelveinek a frissítésekor felső korhatárt szabott meg (Ann Intern Med 2008; 149:627; Ann Intern Med 2008; 149:192), az emlőrák szűrésére vonatkozó irányelveik azonban nem tartalmaznak felső korhatárt. Az évtizedekkel korábban a mammográfiás szűréssel kapcsolatban végzett véletlen besorolásos vizsgálatokban nem vettek részt idősebb nők.

Hivatalos irányelv hiányában hogyan kezeljék az orvosok ezt a kérdést? Néhány nő életének 80-as és 90-es éveiben magától is gondol arra, hogy a szűrésnek nem kell örökké tartania, és rákérdez: „Feltétlenül járnom kell mammográfiára?”

A Journal Watch irodalomszemléző folyóirat egyik szerkesztőjének véleménye szerint, ha egy idős nő inkább abba szeretné hagyni a szűrést, támogatni kell a döntését. Azt írja, hogy „ha a nő nem kezd erről magától beszélgetést, akkor rámutatok, hogy nincs bizonyíték a szűrés ártalma és haszna mellett sem, és megkérdezem, mit gondol erről. A beszélgetés után becsléseim szerint a nők fele az abbahagyást választja, és a fele akarja folytatni a szűrést.” Ha egy idősebb nő olyan betegségekben szenved, amelyek lerövidítik a várható élettartamát, a szemlézés szerzője határozottan ellenzi a mammográfiát.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

1
J Clin Oncol 2008 May 20; 26:2482.

2 ASCO American Society of Clinical Oncology; Apr 21, 2008.

3 Screening for cancer in elderly fuels fight. New York Times. Jul 8, 2008.

4 J Clin Oncol 2009 Feb 1; 27:639.

5 J Clin Oncol 2009 Feb 1; 27:640

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Egészségpolitika

Komputertomográfia érzékeny betegeknek

A Somatom Force – ez a Siemens új számítógép tomográfjának elnevezése - első nyilvános bemutatója ez év novemberében volt Németországban, az University Medical Centre Mannheimben. Az első néhány hét klinikai használat a mannheimi Radiológiai és Nukleáris Medicina Klinikán bebizonyította, hogy a harmadik generációs Dual Source komputertomográfia (CT szkennerek mindegyike két sugárzási csövel és két érzékelővel van ellátva) minden korábbinál jóval gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé, csökkentett sugár dózissal. Ez a high-end CT személyre szabott diagnózis lehetőségét kínálja fel különösen érzékeny betegek számára, mint amilyenek például például a nagyon fiatal betegek, vagy a veseelégtelenségben szenvedők, a súlyos betegek, és az elhízott személyek. "Ez az új CT szkenner szinte minden beteg minden radiológiai helyzete problémájának megoldásához hozzásegít, a lakosság nagyon bonyolult kor és a betegség szerkezete mellett ", mondja Stefan Schönberg intézetigazgató professzor.