Hírvilág

Időmegtakarítás mobil alkalmazások segítségével

2011. AUGUSZTUS 15.

A Knappschafts-Krankenhaus Bottrop kórházban kifejlesztettek egy "App" nevezetű rendszert, amely mobil hozzáférést biztosít HIS-hez (Hospital Information System: Kórházi Információs Rendszer). Az eredmények nemcsak az App használó orvosokat, de a kórházi menedzsmentet is lenyűgözték.

A kórházban már korábban is alkalmaztak mozgó adatbeviteli eszközöket: a kórtermi targoncák fel vannak szerelve laptopokkal, amelyeket WLAN-nal kapcsolnak rendszerbe. Azonban eljött az idő, amikor a szabad mozgás ekkora korlátozása sem volt már megfelelő: "Az orvosok azt akarták, hogy biztosítva legyen számukra a hozzáférési lehetőség a dokumentációs rendszerhez minden alkalommal, amikor csak ennek szükségét látják.

Ez lehetővé tenné számukra, hogy számos kisebb feladatot ott és akkor elvégezzenek el, amikor az a legegyszerűbb, és a sok kis célszerű logisztikai optimalizálás végül jelentős időmegtakarítást eredményez.” mondta Christian Bauer, IT menedzser. Ha az orvosoknak nem kell minden minden megállapításuk rögzítéséhez meglátogatniuk valamelyik kórtermi targonca laptopját, és megtekinthetik a laboratóriumi eredményeket a betegágynál, a vizsgálóban, vagy menetközben a folyosón – ahol éppen szükség van rá – az igen nagy könnyebbséget jelenthet számukra.

Ahhoz, hogy egy ilyen projekt kivitelezhető legyen, szükség volt arra, hogy a HIS jelentős mennyiségű információt tartalmazzon elektronikus és hozzáférhető formában az egyes betegekről: ez a feltétel teljesült, már a „targoncás mobilitás” alacsonyabb szintjén megvalósították. Azt tervezik, hogy a jövőben a rendszer a betegek legfontosabb aktuális vitális paramétereit is digitális formában rögzíti és hozzáférhetővé teszi.

Jelenleg az orvosnál futó alkalmazást iPodra és iPhone-ra fejlesztették ki. A felhasználó zsebrevágható mobil készülékén a HIS minden dokumentumához hozzáférhet, lett légyen az PDF vagy Word dokumentum, kép vagy laboratóriumi eredmény. A mobil App sajátossága a széles körű információ csoportosítás és szűrés. Például az orvos meghatározhatja, hogy csak a kóros laboratóriumi eredmények jelenjenek meg. A kontextus-függő navigáció leegyszerűsíti az adatok közötti mozgást.

A laboratóriumi eredmények menü kezelése például lehetővé teszi, hogy közvetlenül a következő beteghez lehessen lépni, anélkül, hogy vissza kellene térnünk egy magasabb navigációs szintre.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.ehealthnews.eu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.