Hírvilág

Hogyan viselkednek a spermiumok?

2012. SZEPTEMBER 20.Új technikájukkal másfél ezer hímivarsejt mozgását követték egyidejűleg nyomon, és készítettek róluk 3 dimenziós felvételt amerikai kutatók.

A vizsgált minta tíz mikroliter, amely kevesebb mint egy csepp, óriási térfogat a sejtek világában. Ekkora mennyiségben a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói több teszt során összesen 24 ezer egyedi hímivarsejtet figyeltek meg, elegendően sokat ahhoz, hogy olyan ritka viselkedéseiket is meg tudják különböztetni, melyek csak nagyobb tömegben érvényesülnek.

A spermiumok viselkedésének kikémlelése a kutatók szerint megnyitja az utat annak tanulmányozása előtt, hogy nagyobb tömegben jelen lévő sejtekre miként hatnak a gyógyszerek, így felgyorsíthatja a gyógyszerkutatásokat. A holografikus, térbeli képet adó új technikát arra is használhatják a jövőben, hogy az ivóvízben jelen lévő, potenciálisan veszélyes egysejtű élőlényekről többet tudjanak meg.

A térbeli felvételek igazolták, hogy a spermiumok túlnyomó többsége kacskaringós útvonalon halad előre, ám a sejtek 4-5 százaléka speciális spirálvonalban úszott, melyet eddig még senki nem írt le. A csavarmenetszerűen mozgók mintegy 90 százaléka úszott jobbkezes spirálban, míg a fennmaradó nagyjából 10 százalékuk balra csavarodva. Az új sejtfigyelő módszer azt is lehetővé tette, hogy a hímivarsejt 1 mikrométernél kisebb átmérőjű spirális útvonalát is nyomon követhessék a kutatók.

A megfigyelt furcsa viselkedések között volt még, hogy egyes spermiumok a szokásos sebesség kétszeresével kóboroltak, illetve nagyon széles, hanyag csavarokat írtak le. A legtöbb hímivarsejt csak rövid ideig mozog az éppen felvett furcsa stílusban, aztán visszatér szokásos haladási módjához. Mint az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői írták, azt egyelőre nem tudják, mi okozza a spermiumoknál úszásuk megváltoztatását.

"Szándékunk az volt, hogy valami olyat alkossunk, ami nem kötődik a konvencionális optikához. Ez az első megfigyelése valami olyannak, ami korábban teljesen rejtve volt" - idézte Aydogan Ozcan kutatásvezetőt, az UCLA biomérnökét a Nature News tudományos portál.

A spermiumok feje mindössze 3-4 mikrométer hosszúságú (a milliméter ezredrésze), ezért erős nagyítással látható csak, viszont a sejt folyamatosan mozgásban van, másodpercenként akár 100 mikrométert is haladhat. Ez azt jelenti, hogy szempillantás alatt kikerül a látótérből hagyományos mikroszkópos megfigyelésnél.

Az új sejtvizualizációs technikához kék és vörös LED-eket (fénykibocsátó dióda) használnak, amelyeket egymással 45 fokos szöget bezárva helyeztek el, hogy létrehozzák a holografikus képet. A két LED egy 4-szer 6 milliméteres fényérzékelő chip felett világítja meg az áttetsző mintát. A módszer megalkotói számítógépes programot is írtak a megfigyelő készülékből beérkező hatalmas mennyiségű adatfeldolgozására - írta a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

https://news.yahoo.com/sperms-quirky-swimming-revealed-hologram-164411556.html
https://www.nature.com/news/light-sensing-chip-captures-sperm-on-the-move-1.11425MTI 2012. szeptember 19., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.