Hírvilág

Gombelemek a nyelőcsöben

2011. AUGUSZTUS 15.

Súlyosan károsíthatják a kisgyermekek nyelőcsövét a véletlenül lenyelt gombelemek, derült ki egy nemrég közzétett elemzésből. Ez azért aggasztó, mert a gombelemek gyakran kisebbek, mint egy pénzérme és a háztartásban rendkívül sok elektromos eszközben megtalálhatók.

Stanley J. Kimball, az ohiói Mount Carmel Egészségügyi Központ kutatója 10 fiú- és lánygyermeket tanulmányozott, akik 1998 és 2008 között gombelemet nyeltek, a legfiatalabb életkora 10 hónap volt. Az elemzés az Archives of Otolaryngology – Head & Neck Surgery folyóirat szeptemberi számában jelent meg.

Valamennyi esetben endoszkóp segítségével távolították el a lenyelt gombelemet mellkasröntgen- és CT-vizsgálatot követően. A lenyeléstől a kezelés megkezdéséig eltelt idő 6 óra és 30 nap között volt, a kis betegek felénél látták, ahogyan lenyeli a gombelemet, illetve köhögéssel kerültek be, ketten elmondták, mi történt velük és fájós torokra panaszkodtak. A három fennmaradó kis páciens más okok miatt került kórházba, a diagnózisra véletlenül derült fény.

A gombelemek lenyelést követően elakadnak a nyelőcsőben és a testnedvek hatására létrejövő elektromos kisülés súlyos égést és szövetkárosodást okozhat. A vizsgált gyermekek esetében azoknál tapasztalták a legsúlyosabb károsodást, akiknél a leghosszabb idő telt el a gombelem lenyelése és a diagnózis között, két esetben észleltek nyelőcsőperforációt, egy esetben pedig a légcső is károsodott.

1998-ban 2 ezer ilyen baleset történt az Egyesült Államokban, ez a szám a következő nyolc évben 80 százalékkal emelkedett. Az érintettek száma azonban még így is igen alacsony, sokkal több gyermek esik áldozatul autóbalesetnek, eséseknek, fulladásnak vagy égésnek.

„Bár a gombelem lenyelése nem vált gyakoribbá, azonban 1985 és 2009 között közel hétszeresére nőtt a súlyos és végzetes kimenetelű esetek száma” – mondta Dr. Lee Sanders, a Miami Egyetem gyermekgyógyász docense. „Az emelkedés legnagyobb része az elmúlt öt évben következett be, ezért pedig a 20 mm-es lítiumos gombelemek növekvő népszerűsége a felelős.”

A szakértők szerint nem az a megoldás, hogy száműzzük a gombelemeket, hanem intelligensen kell őket használnunk. A legtöbb baleset akkor történik, amikor a gyermekek ki tudják venni az elemet például a garázsajtó távirányítójából, a számológépből, a karórából, a távirányítókból és az elektronikus játékokból. Ezért azt javasolják, hogy minden terméknél csak valamilyen szerszám segítségével lehessen eltávolítani az elemet.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Éjszakai gastrooesophagealis reflux és nappali következményei

A főleg éjszaka jelentkező GERD – tünetek hiányban is – komolyan ronthatja az alvás minőségét, ismeretlen eredetű nappali problémákat okozva.