Hírvilág

Európában a legrosszabbak a magyarok csontsűrűség-értékei

2012. JÚNIUS 18.
Kilencszázezer csontritkulásos beteg van ma Magyarországon, ám közülük csak mintegy százezren veszik igénybe a szükséges ellátást, pedig nekik és az egészségbiztosításnak is kevesebb pénzbe kerülne a gyógyszeres megelőzés - erről a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság vezetői beszéltek hétfőn Budapesten.

Szekeres László elnök a sajtótájékoztatón, amelyet a szervezet júniusi kongresszusát értékelve tartottak, elmondta: a csontritkulásos betegek harmada férfi, ám arányuknál lényegesen kisebb számban kérnek gyógyszeres ellátást, mint a nők. A betegség az 50 év feletti népességre jellemző, és mintegy 10 százalékukat érinti.

Poór Gyula, a társaság alelnöke arról beszélt, hogy a magyarok csontsűrűség-értékei a legrosszabbak közé tartoznak Európában. Tájékoztatása szerint évente csak a combnyaktörés szövődményeinek következtében 5-6 ezer ember hal meg, ám másfajta csonttöréseknek is hasonló komoly következményei vannak.

Lakatos Péter, a szervezet másik alelnöke emlékeztetett arra, hogy 2007-ben, amikor 90-ről 70 százalékra csökkent a gyógyszerek állami támogatása, a betegek jelentős része, egyes számítások szerint mintegy 50 százaléka, a következő években felhagyott a kezeléssel, azaz nem váltotta ki a gyógyszerét. Jelezte: az ellátatlan betegek csonttöréseinek kezelésére fordított állami források ezt követően jelentősen emelkedtek.

A szervezet vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyógyszerekre fordított állami támogatás megtérül, mert a csonttöréses betegek ellátása sokkal több pénzbe kerül. Közölték, jelenleg évente mintegy 20-25 milliárd forinttal terheli az egészségügyi kasszát a rendszerben megjelenő 100 ezer csontritkulásos beteg ellátása. Ebből az állami gyógyszerkiadás mindössze 3,5 milliárd, a költségek többi részét a szövődmények orvoslása, a műtétek, a kórházi ellátás és a rehabilitáció teszi ki.

Közölték, a 20-25 milliárd forintos költség nem alacsony, de ennek a többszöröse is lehetne, ha a gyógyszeres kezelések nem állnának a rendelkezésre. Úgy fogalmaztak, hogy a gyógyszerekre fordított pénzzel a betegek, a szakma és az egészséggazdaság is jól jár; a megelőzés tehát komoly megtakarítást jelent.


MTI 2012. június 18., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.