Hírvilág

Érháló segít a stroke-osokon

2011. AUGUSZTUS 15.


Stroke-os betegeknél egy kísérletes sztentelési eljárás segítségével meg lehetett nyitni azokat az artériákat, melyeket véralvadék zárt el – hangzott el a Nemzetközi Endovaszkuláris Terápiás Szimpóziumon Miamiban.

Dr. Italo Linfante, a Baptista Szív- és Érsebészeti Intézet (Miami) ér- és idegsebésze 19 olyan beteggel foglalkozott, akiknél az erek elzáródását célzó hagyományos eljárás nem volt kivitelezhető. Az eljárás, mely egy értágító fém felhelyezéséből áll, az esetek 95 százalékában volt sikeres.

Dr. Italo Linfante előadása során kiemelte, hogy míg tíz évvel ezelőtt a stroke (szélütés) gyakorlatilag egyenlő volt a halálos ítélettel, addig manapság már korai diagnózis esetén számos beavatkozási lehetőségre van mód. Azonban az új módszer a többi kezelés 60 százalékos eredményességét nagymértékben túlszárnyalja.

Az Egyesült Államokban a stroke jelenleg a harmadik vezető halálok. A véráramlás gátlásából kiinduló stroke-ot leggyakrabban a vérrögök erekben történő elakadása okozza. A másik forma a vérzéses stroke, melyben a folyamathoz az érfalak repedése társul, és nagy mennyiségű, agyállományt roncsoló vérzésben nyilvánul meg.

A hagyományos eljárás a vérrög eltávolításából áll, azonban az orvosok ezekben az esetekben ehelyett egy vékony érhálót helyeztek fel, mely 19 esetből 18-ban képes volt biztosítani az artériák átjárhatóságát. 12 esetben nem, vagy csak minimális mellékhatás jelentkezett (63 százalék), öt beteg (26 százalék) viszont a beavatkozás sikere ellenére a stroke súlyos következményei miatt elhunyt.

A viszonylag kedvező eredmények ellenére a megerősítés további vizsgálatokat tesz szükségessé. A sztenteket a szívsebészetben már régóta rutinszerűen alkalmazzák, azokat idegsebészeti területen jelenleg is számos európai központban tesztelik.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A stroke új kezeléseHárom órás időablakStroke: szomorú tények

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.