Hírvilág

Elhízásjárvány

2011. AUGUSZTUS 15.Az elhízásjárvány az Egyesült Államokban gyorsabban terjed, mint gondolnánk: a felnőttek körében megduplázódott, a gyermekek között pedig háromszorosára nőtt az elmúlt néhány évben.

Dr.Thomas Frieden, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) vezetője elmondta, hogy a 2009-es Viselkedési Kockázati Tényező Felügyeleti Rendszer (BRFSS) most közzétett adatai szerint azoknak az amerikai államoknak a száma, ahol a lakosok több mint 30 százaléka elhízott, a háromszorosára, háromról kilencre nőtt 2007 és 2009 között. A BRFSS 1984 óta ellenőrzi az egészségügyi állapotot és a kockázatos viselkedést az Egyesült Államok egész területén.

„Alig ez évtizeddel ezelőtt, 2000-ben egyetlen államban sem haladta meg az elhízás gyakorisága a 30 százalékot” – mondta Frieden. Idén azonban egyetlen amerikai államnak sem sikerült elérnie az egészségügyi szervek által kitűzött célt, vagyis azt, hogy az elhízás arányát 15 százalék alá szorítsák.

Ehelyett újabb 2,4 millió amerikai felnőtt vallotta a BRFSS keretében azt, hogy elhízott, ami 1,1 százalékos növekedéssel 27 százalékra emelte az elhízás országos átlagát. A BRFSS statisztikája alapján az elhízás aránya alacsonyabb lett, mint a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) felmérés által regisztrált 34 százalék. Frieden szerint az eltérés az adatgyűjtés módszereinek különbözőségében rejlik: a BRFSS önbevallásos technikán alapul, míg az NHANES keretében a résztvevők testsúlyát ténylegesen megmérik.

Az elhízás a definíció szerint azt jelenti, hogy a személy 30 pontnál magasabb testtömeg-indexszel rendelkezik (a testtömeg-indexet úgy kapjuk meg, hogy a személy kilogrammban megadott testsúlyát elosztják a méterben megadott testmagasság négyzetével). Egészségügyi szempontból ez azt jelenti, hogy a személy számos rendellenesség tekintetében magasabb kockázatnak van kitéve, a magas vérnyomástól a cukorbetegségen át a szívbetegségig és a stroke-ig bezárólag.

Az elhízás emelkedő aránya az Egyesült Államokban az egészségügyi kiadásokat is jelentősen megnöveli, mert az állapot következtében kialakuló szövődmények, például a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és a rák egyre több ember megbetegedését és halálát okozzák. 2008-ban Frieden szerint az elhízással összefüggő egészségügyi kiadásokat 147 milliárd dollárra becsülték.

„Más szóval ez azt jelenti, hogy az elhízottak egészségügyi kiadásai 1,429-szer magasabbak voltak, mint a normális testsúlyú embereké” – mondta a szakember.

Az American Journal of Preventive Medicine szaklapban kedden közzétett egyik tanulmány szerint az elhízott felnőttek százalékos aránya az elmúlt 16 évben 90 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, vagyis az 1993-ben mért 14 százalékról 2008-ra 27 százalékra ugrott. Az 1993-as BRFSS-en alapuló tanulmányból kiderült, hogy az elhízás következtében több amerikai férfi és nő hal meg mindegyik etnikumból fiatalabb korban betegségek következtében.

Bill Dietz, a CDC a táplálkozással, testmozgással és elhízással foglalkozó részlegének igazgatója szerint az elhízás ugrásszerű növekedése nem kizárólag amerikai jelenség. „Az előfordulási arány nálunk rendkívül magas, de néhány évvel ezelőtt összehasonlítottam az amerikai és a brit nők elhízásának növekedési arányát, és a görbe párhuzamosan futott.” A szakértő szerint ezért az a nemzetközi kulturális változás okolható, amely a kalóriadús élelmiszerek könnyű elérhetőségét, és a testmozgás háttérbe szorulását eredményezte.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Képzelt diéta, valós fogyás – a placebo hatása a testsúlycsökkentésben

A fejlett országok statisztikái alapján az elmúlt években folyamatosan nő a túlsúlyosak, illetve elhízottak aránya. Az “elhízásjárvány” kezelésére az eddig ismert leghatékonyabb testsúlycsökkentő terápiaként az energiafogyasztás korlátozása (diéta) és az energiafelhasználás növelésére szolgáló protokollok (elsősorban alacsony és közepes intenzitású aerob edzés) bizonyultak. Elméletben egyszerű és betartható a képlet: ha a páciens kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, fogyni fog.

Hírvilág

Az elhízás korai halálhoz vezethet

Nem szükséges a nagyfokú elhízás ahhoz, hogy fokozódjon az idő előtti halálozás kockázata – olvasható a New England Journal of Medicine-ben.

Hírvilág

Kövérebbek a kevésbé iskolázott nők

A jobban képzett és legalább közepes bevétellel rendelkező háztartásban élő nők kevésbé elhízottak, mint azok, akik nem annyira iskolázottak és keveset keresnek –derült ki egy új kormányzati kutatásból.

Hírvilág

Riasztó az egészségtelen élelmiszerek figyelmezető felirata

Az egészségtelen élelmiszerek csomagolására helyezett figyelmeztető feliratok hatásosabbak az elriasztásban, mint a rájuk kivetett „zsíradó” – áll az Albertai Egyetem tanulmányában.

Hírvilág

A biológiai nemtől is függ az elhízás

Az elhízottság korunk egyik legelterjedtebb jelensége, melynek komoly hatása van az egészségi állapotra. Újabb tanulmányok azonban már összefüggéseket fedeztek fel a testsúly és az agyszerkezet között.