Hírvilág

Elektronikus orr szagolja ki baktériumokat

2011. AUGUSZTUS 30.

Az égési sérültek korai fertőzés elleni kezelése alapvető fontosságú. Egy európai konzorcium egy olyan eszközt tervezett, amely képes azonosítani a baktériumokat az általuk kibocsájtott kis mennyiségű illékony gázból.

A kórházba súlyos égési sérülésekkel szállított betegeken gyakran elfertőződött sebek is vannak, melyek azonnali ellátása szükséges. Jelenleg hozzávetőlegesen három napot vesz igénybe a kórokozók mikrobiológiai vizsgálatokkal való azonosítása, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy kiválasszák a megfelelő kezelést.

A régi idők orvostanhallgatóinak azt tanították, hogy jellegzetes szagukról ismerjék fel a bakteriális fertőzéseket; vajon a modern analitikai technológia képes-e ugyanerre?

Ezt a kérdést vetette fel Krisna Persaud, a Manchester University School of Chemical Engineering professzora. Az orvosok az egyetemi kórház égési osztályán szerették volna gyorsabban azonosítani a fertőzések kórokozóit. "Azt akarták, hogy kezelhessék a pácienseket a lehető leghamarább anélkül, hogy megvárnák a mikrobiológiai vizsgálat eredményeit,” mondja a professzor.

Dr. Persaud szagok detektálásával foglalkozott már hosszú idő óta, és számos kapcsolatot épített Európa-szerte. Kiderült, hogy a litván kollégák már mintegy 200 olyan kórházat feltérképeztek, ahol rendkívül szívesen fogadnának egy hasonló megoldást.


A baktériumok három típusa

Dr. Persaud létrehozott egy konzorciumot, amely klinikai orvosokból, kutatókból és orvostechnológiai vállalatokból állt, és a sikeres pályázás után az EU által finanszírozott Woundmonitor projekt megszületett. Az volt a céljuk, hogy egy olyan eszközt építsenek, amely képes a fertőzött sebekben levő baktériumok azonosítására, az általuk termelt illékony gázok alapján.

Az első lépés az volt, hogy együttműködést alakított ki kórházakkal, hogy megvizsgálja a különféle fertőzéseket, amelyekkel az égési sérülteket kezelik. "A fertőzéseket előfordulások gyakorisága alapján sikerült három fő baktérium csoportra szűkíteni. Ezek: a Staphylococcus, a Streptococcus és a Pseudomonas okozta fertőzések," mondja Persaud. "Ezek képezik a bakteriális fertőzések mintegy 80 százalékát. A maradék 20 százalékot különböző más baktériumok okozzák - néhány ezek közül kevert fertőzés, amelyet meglehetősen nehéz kezelni."

A Woundmonitor csapata úgy döntött, hogy kiválasztanak hét baktériumtörzset minden egyes csoporton belül, és laboratóriumi kultúrákat hoznak létre belőlük. Ezután azonosították azokat az illékony vegyi anyagokat, amelyeket a baktériumok osztódásuk során bocsátottak ki.

Ezután megvizsgálták az égési sérülteknél felhasznált tamponokat és kötszereket, hogy vajon ugyanazokat a kémiai anyagokat lehet-e kimutatni. Kiderült, hogy minden egyes törzsnek megvolt a maga jellegzetes marker-együttese. "Szerencsénk volt abban, hogy sikerült azonosítani kisszámú olyan vegyületet, amelyek specifikusan jellemezték a bennünket érdeklő baktériumtörzseket."

Kémiai ujjlenyomat

Ezzel a tudással felvértezve a csapat tervezett egy olyan eszközt, amely nyolc gázérzékelőt tartalmazott, melyek úgy voltak hangolva, hogy a vegyületek különböző családját ismerjék fel. A szenzorok mintegy észlelték és rögzítették a minta kémiai "ujjlenyomatát."

A várható renkívül alacsony koncentráció ellensúlyozására a gázokat abszorbeáló polimer szálakon koncentrálták, majd ezeket a szálakat helyezték a detektorba.

"Viszonylag könnyen meg tudjuk különböztetni a baktériumok három családját," mondja Persaud. A projekt-csapat úgy gondolja, hogy lehetséges volna azonosítani néhány törzset is, de még nem rendelkeznek elég mintával ahhoz, hogy ezt megbízhatóan elvégezzék. Továbbá még nem sikerült azonosítani az MRSA baktériumot, amely fertőzéseinek következményei különösen aggasztóak egyes kórházakban.

Az eszközöket kipróbálták különböző kórházakban Manchesterben és Kaunasban, Litvániában. "Sikerült a mi eszközünkkel nyert eredményeket megerősíteni más, független laboratóriumi módszerekkel. A készülék nem képes mindenre, de amit tud, azt meg tudja csinálni 80 százalékos biztonsággal."

Nem ez az első alkalom, hogy a gáz érzékelő technológiát fertőzések azonosítására használták, de a korábbi fejlesztések ereményei nem kerültek kereskedelmi forgalomba, mert túl bonyolultak és drágák voltak.

Eredmények percek alatt

"Sikerült létrehoznunk egy olyan rendszert, amely viszonylag kisméretű - körülbelül akkora, mint egy nagyobbacska könyv. Viszonylag egyszerű működtetni, és a kimenete csatlakozik egy kis PC-hez, amely segítségével értelmezni lehet a mérési eredményeket.” Akár minden égési osztályhoz kapcsolódhat a jövőben egy kis szoba, melyben az eredményekre csupán néhány percig kell várni.

Bár az eszközt égési sérülések diagnosztizálására hozták létre, más típusú sebek vizsgálatára is alkalmas lehet, vagy akár krónikus fekélyekére, és más területeken is, például a környezeti diagnosztikában.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://cordis.europa.eu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.