Hírvilág

Egy lépéssel közelebb az agykéreg titkának felismeréséhez

2011. AUGUSZTUS 15.


Sikerült azonosítaniuk az emberi agy egyedülálló fejlődéséért felelős gént – jelentették be kutatók.

A szakértők szerint a laminin gamma3 gén áll az agykéreg meghatározó jellegzetessége, az emlékezést és az összetett gondolkodást segítő fodrok és redők kialakulása mögött. Felfedezésüket az után tették, hogy megvizsgálták egy török beteg agyát, amelyben nincsenek a jellegzetes tekervények.

A Yale Egyetem kutatói bejelentették, hogy a mutációt a LAGMC3 gén apró variációja okozta. Murat Gunel, a Yale professzora elmondta, hogy a gén alapvető szerepének azonosítása az emberi agy fejlődésében egy lépéssel közelebb visz bennünket a teremtés koronaékszere, az agykéreg titkának megfejtéséhez.

Az agy fodrai és redői csak nagyobb aggyal rendelkező emlősökben, a delfinekben és az emberszabású majmokban figyelhetők meg, de az emberekben a legkifejezettebb. Ezek a tekervények megnövelik az agykéreg felületét, és összetettebb gondolkodást tesznek lehetővé a nélkül, hogy több helyet foglalnának el a koponyában. Eddig azonban nem sikerült magyarázatot találni arra, hogyan alakulnak ki.

A kutatásból kiderült, hogy a LAMC3 gén kulcsfontosságú szerepet játszhat a folyamatban. A gén elemzése azt mutatja, hogy az embrionális szakaszban fejeződik ki, ami létfontosságú a dendritek kialakulása szempontjából, melyek a szinapszisokat, vagyis kapcsolatokat alkotják az agysejtek között.

A felfedezésnek köszönhetően svájci kutatók számítógépes modellt készítettek az emberi agyról. A Human Brain Project 300 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap a másolat kifejlesztésére, amely hozzásegíthet a Parkinson-kór és számos más betegség gyógyításához. A programban már sikerült létrehozni egy mesterséges neokortikális oszlopot. Ezen oszlopok közül sokat arra használunk, hogy megbirkózzunk olyan bonyolult kognitív feladatokkal, mint a szülői lét vagy a társas kapcsolatok.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma