Egészségpolitika

A robotok YouTube videókat nézve tanulják meg a konyhai eszközök használatát

2015. JANUÁR 28.

Képzeld el, hogy van egy személyes robotod, amely elkészíti a reggelidet minden reggel. Most pedig képzeljük el, hogy ez a robot nem kell kiképezni, hogy hogyan lehet a tökéletes egy omlett, mert a szükséges lépéseket megtanulta a YouTube-on nézett videókból. Úgy hangzik ez, mint egy sci-fi, de az University of Maryland egyik kutatócsoportja nemrég jelentős lépést tett, hogy az imént ismertetett forgatókönyv egy lépéssel közelebb kerülhessen a valósághoz.
A University of Maryland Institute forAdvanced Studies Computer (UMIACS) kutatói összefogtak a National Information Communications Technology Research Centre of Excellence in Australia (NICTA) tudósaival, hogy olyan robotokat fejlesszenek, amelyek képesek tanítani önmagukat. Pontosabban, ezek a robotok képesek megtanulni azokat a bonyolult tárgy- megragadási és a manipulációs mozgásokat, amelyek főzés közben szükségesek, azáltal, hogy online főzési műsorokat, videókat néznek. A legfontosabb áttörés, hogy a robot képes "átgondolni," hogy saját maga számára mi a legjobb kombináció a megfigyelt mozgások közül, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyan elvégezzen egy adott feladatot.
A munka január végén kerül bemutatásra a Mesterséges Intelligencia Konferencián a texasi Austinban. A kutatók ezt a mérföldkövet három kutatási terület kombinálásával érték el: mesterséges intelligencia, (azaz a tervezett számítógépek saját döntéseket képesek hozni); számítógépes látás, (azaz olyan mérnöki rendszerek, amelyek képesek pontosan azonosítani formákat és mozgásokat); és a természetes nyelvi feldolgozás, (robusztus rendszerek fejlesztése, amelyek megbízhatóan képesek értelmezni a szóbeli utasításokat). Bár az elvégzett munka komplex, és sok tekintetben teoretikus, a csapat szerette volna, ha az elért eredményeket valami praktikus és az emberek mindennapi életéhez kapcsolódó produktum mutatja be.
"Azért választottuk a főzési videókat, mert már mindenki látott ilyet, s tudja, miről van szó”, mondta Yiannis Aloimonos, az UMD professzora, a Computer Vision Lab igazgatója. "De a főzés összetett manipuláció, a szükséges műveletek, és a használt eszközök szempontjából. Ha például szeretnék felszeletelni egy uborkát, meg kell ragadni a kést, mozgatni a megfelelő helyre, elvégezni a vágásokat, és megfigyelni az eredményeket, hogy megfelelően csináltuk e. "
Az egyik legnagyobb kihívás annak kidolgozása volt, hogy a robotok megfelelően értelmezzék az egyes lépéseket, mialatt információt gyűjtenek videókról, melyek változó minőségűek és dramaturgiai felépítésűek voltak. A robotoknak fel kelet ismerniük a különböző lépéseket, szabályt hozzárendelni az ilyen csoportokhoz, majd összefűzni a viselkedési formákat a megfelelő sorrendbe.
"Igyekszünk létrehozni egy technológiát, hogy a robotok végül kölcsönhatásba léphessenek az emberekkel," mondta Cornelia Fermüller, az UMIACS kutatója. "Így meg kell érteniük, amit az emberek csinálnak. Ehhez meg kell teremtenünk az eszközöket annak érdekében, hogy a robotok észleljék az emberi viselkedés struktúrát és annak releváns elemeit, és képesek legyenek nyomon követni valós időben. Meg kell érteniük minden összetevőt. Hogyan hajtanak végre egy akciót az emberek? Hogyan érzékelik ezt más emberek? Mik a kognitív folyamatok az említettek mögött? "
"Mások már próbálták utánozni, másolni az emberi cselekvéseket. Ehelyett mi próbáljuk lemásolni az emberi célokat. Ez az áttörés," mondta el Aloimonos. Ez a megközelítés lehetővé teszi a robotoknak, hogy maguk döntsék el, hogyan lehet a legjobban kombinálni a különböző akciókat, ahelyett, hogy próbálnának megismételni egy korábban már látott vagy elvégzett cselekedet-sorozatot.
A munka támaszkodik egy olyan speciális szoftver architektúrára is, amelyeket „deep-learning” neurális hálózatoknak is szoktak nevezni. Ez a megoldás nem új, és a tapasztalatok szerint nagy feldolgozási teljesítményt igényel. Hasonló számítógépes neurális hálózatokra alapul az okostelefonok hangfelismerő képessége, vagy a Facebook által használt arcfelismerő szoftver.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.ehealthnews.eu/

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Robot társ időseknek

Az EU által finanszírozott kutatók által fejlesztett személyre szabható robot társ jelenleg kerül bemutatásra Európa-szerte, és azt remélik, hogy megtalálja az utat az idős emberek otthonaiba két-három éven belül. A robot társ potenciálisan nagymértékben javítja az idősebbek életminőségét, s mindazokét, akik emlékezet vagy mobilitási problémákkal küzdenek.

Egészségpolitika

Robot járókeret idősek számára

A járási nehézségekkel küzdő Idős embereket gyakran megfélemlítik a forgalmas közterületek. Ez a felismerés vezetett egy EU kutatás-fejlesztési projekt létrehozásához, amely egy robot járókeret létrehozását célozza, amely irányítani képes az időseket a bevásárlóközpontok, múzeumok és más középületek területén, így növelve az autonómiájukat. A bevásárló központok, repülőterek, múzeumok és kórházak tipikusan olyan összetett, bonyolult környezetek, ahol azoknak az idős embereknek, akik kognitív hanyatlásban szenvednek, jelentős nehézség volna járkálni segítség nélkül. A manapság használt járókeretek közül jelenleg egy sem olyan „intelligens”, hogy segítsen nekik eligazodni ezeken a gyakran zsúfolt helyeken.

Egészségpolitika

A robotoké a jövő – az egészségügyben is

Bill Gates szerint a robotipar ugyanazt a fejlődési utat fogja bejárni, mint a computeripar 30 évvel ezelőtt.

Egészségpolitika

Virtuális látogatás

Biztonságosabb és egészségesebb időskor - ez a célja az GiraffPlus nemzetközi projektnek, melyet a svéd Örebro Egyetem kutatói vezetnek. Az érdekelt idősökkel való szoros együttműködésre koncentrálva, a projekt most ahhoz a fázisához érkezett, hogy igazi otthonokban teszteljék az új technológiát.