Hírvilág

Dzsessz és gregorián Budapesten

2012. ÁPRILIS 29.

Három év után újra a budapesti Szent István-bazilikában ad közös koncertet Jan Garbarek világhírű norvég dzsesszszaxofonos és a brit férfi énekegyüttes, a Hilliard Ensemble: a szerdai esten az Officium Novum című anyagot mutatják be a magyar közönségnek.

Jan Garbarek és a Hilliard Ensemble 2009-ben egy másik közös CD-jét, az 1994-ben kiadott Officiumot mutatta be a Szent István-bazilikában, most a Mnemosyne (1997) közbeiktatásával lezárult trilógia harmadik darabját, a 2010-ben megjelent Officium Novumot adják elő. Garbarek az elmúlt években saját zenekarával Veszprémben és Pécsett is fellépett, a Hilliard Ensemble (David James kontratenor, Rogers Covey-Crump tenor, Steven Harrold tenor, Gordon Jones bariton) 2007 nyarán a Börzsönyi Barokk Napokon szerepelt.

A 65 éves norvég muzsikus, Jan Garbarek és az 1980-as években régizenei együttesként ismertté vált Hilliard Ensemble első közös CD-je, a dzsesszes gregorián Officium 1,5 millió példányban kelt el világszerte. A hasonló stílusú Officium Novum szintén nagy siker volt, és mindhárom közös album sikerében meghatározó szerepe volt az ausztriai St. Gerold kolostor akusztikájának, a felvételek helyszínének.

Az Officium központi motívuma az örmény zene. Komitas Vardapet (1869-1935) szerzeményei a középkori egyházi zenékből és a kaukázusi énekmondó hagyományokból táplálkoznak, de helyet kaptak az albumon Arvo Pärt észt zeneszerző művei és 16. századi francia, 12. századi spanyol és bizánci zenék is. A különleges zenei anyag Garbarek két saját kompozíciójával egészül ki, az Allting Finns és a We Are The Stars című költeményekkel; utóbbi indián kötődésű mű.

Jan Garbarek autodidaktaként tanult meg tenor- és szopránszaxofonozni. 1962-ben megnyert egy amatőr versenyt, ennek eredményeképpen megkapta első profi munkáját, majd alakított egy kvartettet Jon Christensen, Terje Rypdal és Arild Andersen részvételével. Játszott Keith Jarrett-tel és Ralph Townerrel is.

A négytagú Hilliard Ensemble az angol énekeskultúra egyik legjelesebb képviselőjének számít. Munkásságuk mind a régi-, mind pedig a kortárs zene területén egyedülálló. Az együttes az 1980-as években régizenei együttesként vált híressé, bár a kezdetektől nagy figyelemmel fordultak a kortárs zene felé. Hosszú évek óta saját maguk is végeznek gyűjtéseket, középkori kolostorok levéltáraiban már több felbecsülhetetlen értékű, korábban ismeretlen egyházi ének kottájára leltek.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Gondolat

Nincs szakember, aki dolgozzon! - Interjú dr. Demeter Jánossal

A jelenlegi egészségügyi kormányzat tisztában van azzal, hogy nincs több pénz az egészségügyre, és szakemberhiány alakulhat ki. Ezért tervezik a nagytérségi ellátórendszer elindítását. Ez lenne a megoldás, azaz az erők centralizálása. A költséges, drága gyógyítási eljárásokat egy-egy centrumba kell csoportosítani, s így olcsóbban működhetnek. A nagytérségi egységek gazdálkodhatnak saját lehetőségeik felett – mondta dr. Demeter János, a szakmai kollégium szülészet és nőgyógyászat, asszisztált reprodukció tagozatvezetője.

Hírvilág

Sürgősségi kijózanítás

Budapesten is a sürgősségi osztályokon detoxikálják az ittas személyeket január 1-től

Gondolat

Tárgyak, terek, formák, színek összhangja – Életmű-katalógus Lakatos Artúr egyetemes művészetéről

MÉHES Balázs

„De túltettem magamat (a nehézségeken) akkor, ha dolgozhattam.” (Lakatos Artúr: Előszó, 1918, részlet)

Gondolat

Pénz nélkül nincs gyökeres változás – Interjú dr. Verebély Tiborral

Nem látom a Semmelweis Tervben az orvosok anyagi megbecsültségének javítását. Egyértelműen ki kellene derülni, hogy az orvosok és a kórházak érdekeltek abban, hogy jó munkájuk révén minél több beteg keresse fel az orvost. Hivatalosan meghatározták a betegutakat, de régi tapasztalat, hogy a hivatalos út hosszú távon nem járható – véli dr. Verebély Tibor, a szakmai kollégium gyermeksebészet tagozatvezetője.