Hírvilág

Blogterápia?

2012. JANUÁR 31.

A kutatások már régen kimutatták a napló vezetésének terápiás hasznát a tizenéves lányok és fiúk esetében. Egy új tanulmány azt állítja, hogy amikor a kamaszok bánatukat blogjukba öntik, a terápiás haszon még nagyobb.

A tanulmány, amely a Psychological Services-ben jelent meg, s szerzői Meyran Boniel-Nissim és Azy Barak, a pszichológia professzorai a haifai egyetemen Izraelben, úgy találta, hogy az elköteleződés egy online közösség mellett, amit a blogformátumú kommunikáció lehetővé tesz, hatékonyabb az ifjak szociális eredetű lelki bajainak enyhítésében, mint a hagyományos privát naplók.

A kutatók vizsgálatuk során 161 középiskolás diákot (124 lány és 37 fiú) választottak ki véletlenszerűen, olyanokat, akiknél valamilyen szintű szociális szorongást vagy stresszt észleltek. A tizenévesek, akik átlagosan 15 évesek voltak, arról számoltak be, hogy nehezen szereznek új barátokat, vagy problémásak meglévő baráti kapcsolataik.
A tizenéveseket hat csoportba osztották. Az első két csoportot arra kérték, hogy írjanak blogjaikban a szociális nehézségeikről, míg egy csoportot arra kértek, hogy kommentálják az egyik csoport posztjait. A második két csoportot arra kérték, hogy blogjaikban írjanak bármiről, amit szabadon szárnyaló kamasz fantáziájuk felszínre hoz, s volt ez esetben is egy csoport, amely kommentált. Mind a négy blogoló csoportnak azt mondták, hogy legalább hetente kétszer posztoljon. Kontrollként további két csoportnak azt mondták, hogy vezessenek egy régimódi „off-line” naplót, vagy ne csináljanak semmi ilyesmit egyáltalán.

A blog bejegyzéseket ez után négy pszichológus vizsgálta meg, hogy megállapítsák a szerzők szociális és érzelmi állapotának változásait. Az összes közül a legnagyobb javulást abban a csoportban tapasztalták, amelynek tagjai személyes problémáikról írtak, és lehetővé volt téve a kommentelés is.

"Az egyetlen meglepetés számomra az volt, hogy szinte minden komment nagyon pozitív és konstruktív volt, kifejezetten támogatták a nehéz helyzetben lévő bloggereket," mondta Dr. Barak.

Az megállapításokat a „másik oldalról” is megerősítették. "Én szoktam írni a blogomban arról is, hogy túlterhelt vagyok, és ez segít nekem a relaxációban," mondta egy 17 éves blogger lány a virginiai Norfolkból, aki nem vett részt a vizsgálatban. Bár blogjában van minden a divattól a könyvajánlókig, a blogger kamasz éveinek stresszeiről is írt.
"Az emberek ilyeneket írtak kommentjeikben: ’Emlékszem, amikor én jártam ebben a cipőben’, és ’Ne aggódj – túljutsz majd ezen is’, és ez csodálatos, " mondta. "Segít, hogy mindent átfogóbb perspektívába helyezzek."


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás:

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok