Hírvilág

Balatoni kánikula

2013. JÚLIUS 28.


Mivel az előrejelzések szerint hétfő délután a hőmérséklet megközelítheti a 40 fokot, Siófok önkormányzata rendkívüli intézkedésekkel igyekszik megóvni a városba érkező több tízezer turista és a helyiek egészségét - írta pénteken a Siofok.hu.

Az önkormányzat honlapja arról számolt be, hogy a városháza hétfőn csak ügyeleti rendszerben működik, a hivatal dolgozói a rendkívüli meleg miatt szabadságot kaptak. Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester a város munkaadóit arra kéri, hogy ha lehet, hétfőn engedjék szabadnapra a kollégáikat, de ha ez nem oldható meg, akkor gondoskodjanak megfelelő hűtésről és védőitalról.

A Siofok.hu közlése szerint a polgármester a közösségi épületek közül a Fő téri klimatizált könyvtárépületet jelölte ki, ahova a hőség elől bárki bemenekülhet. A siófoki rendőrkapitányság aulája hétfőn hűsölőként is szolgál, emellett a Sió Pláza is nyitva áll az erős napsütést nehezebben elviselők előtt. A városvezető a légkondicionált bankok és kereskedelmi üzletek vezetőit is arra kérte, hogy az ügyfeleken kívül másokat is engedjenek be.

Az önkormányzat közölte: üzemelnek és biztonsággal fogyasztható csapvizet adnak a város közkútjai. Siófok központjában és a legfrekventáltabb területeken valamennyi kút működik, így a Fő téren, a vasútállomásnál, a Március 15. téren, a hajóállomásnál, valamint a Jókai parkban egyaránt tiszta vízhez juthat mindenki. Városszerte számos helyen található vízadagoló automata, így többek között a rendőrkapitányság épületében, valamint a DRV Zrt. ügyfélszolgálati irodájában is.

Az önkormányzat a strandolókat arra figyelmezteti, hogy 11 és 15 óra között a magas UV-sugárzás miatt lehetőség szerint kerüljék a napozást. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság pedig óva int attól, hogy bárki egyedül vízbe menjen, és nem tanácsolja a fizikai megterheléssel járó vízi sportokat sem. Nyílt vízre csak a jó úszók merészkedjenek - akkor is csak kísérővel -, ott ugyanis akár 15 fokkal is melegebb lehet, mint a parton árnyékban - figyelmeztetnek.

Horváth Ákos meteorológus, a Balatoni Viharjelző Obszervatórium vezetője arról tájékoztatott, hogy hétfőn késő estére várható az a hidegfront, amely megszünteti a rendkívüli meleget. A lehűlés szélviharral érkezik majd, így jó erre is időben felkészülni - mondta a szakember.
MTI 2013. július 26., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Zöld fejlesztésekkel a pandémiából történő fenntartható felépüléshez

Európai civil szervezetek nyílt levélben sürgetik az egészségügyi és klímavédelmi kérdések szorosabb együtt kezelését. A klímakatasztrófa elleni cselekvés potenciális egészségügyi előnyei az új tudományos bizonyítékok ellenére sem jelentek még meg megfelelő hangsúllyal az Európai Egészségügyi Unió elképzeléseiben.

Hírvilág

Pályázzon a Velencei Biennáléra

Kiírták a magyar kiállítás pályázatát

Hírvilág

38-39 Celsius-fok is lehet

Hírvilág

Nyílt napot tart a balatoni ökológiai kutatóközpont Tihanyban

Nyílt napra várják a Balatont szeretőket és a tó kutatása iránt érdeklődőket pénteken a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetébe - tájékoztatta az intézet tudományos munkatársa hétfőn az MTI-t.

Hírvilág

Lovasterapeutákra volna szükség

Az egészségturizmus fejlesztésével növelni lehetne a balatoni vendégforgalmat