Hírvilág

Aggályos a génmanipulált szúnyogokkal tervezett kísérlet

2011. AUGUSZTUS 15.


A környezetvédők tiltakozása miatt Malajzia elhalasztotta azt a kísérletet, melynek keretében genetikailag módosított szúnyogokat akartak szabadon engedni, hogy így próbálják visszaszorítani a dengue-lázat.

Az Ázsiában forradalmi újításnak számító kísérletben a tervek szerint 4-6 ezer hím Aedes aegypti szúnyogot engedtek volna szabadon a múlt hónapban, hogy ezzel próbálják megfékezni a dengue-lázat, amely tavaly csak Malajziában 134 ember halálát okozta.
A rovarok génállományát úgy módosították, hogy utódaik hamar elpusztuljanak. A technika a kutatók reményei szerint megállíthatja a populáció növekedését, és végül a dengue-lázat hordozó szúnyog teljes kihalását eredményezheti. A betegség terjesztéséért az Aedes faj nőstény egyedei felelősek.

A kísérlet azonban aggályokat vetett fel a környezetvédő szervezetek körében, akik a teszt elhalasztását kérték a kormánytól azzal az indokkal, hogy a génmanipulált szúnyogoknak nem biztos, hogy sikerül visszaszorítaniuk a dengue-lázat, ugyanakkor nem várt következményekkel járhatnak.

A Biobiztonsági Hivatal tisztviselője arról számolt be, hogy a két maláj tartományban tervezett kísérletet elhalasztják addig, amíg a kísérleti területek lakosságával le nem zárják a tárgyalásokat.

„Sokan tiltakoznak. Most az a célunk, hogy a kísérletet 2011 első felében végrehajtsuk” – nyilatkozta a hivatal kutatási igazgatója, Mohamed Mohamad Salleh. „Az egészségügyi szerveknek engedélyt kell szerezniük a szóban forgó területek lakosságától. Amennyiben nem lakott területről van szó, a tartományi kormányzatnak kell kiadnia az engedélyt.”

Mohamed elmondta, hogy a kísérletekkel kapcsolatban nyilvános tájékoztató fórumokat rendeznek. A Környezetvédelmi Minisztérium beszámolója szerint az ellentmondásos kísérlet kapcsán több mint 30 bejelentést kapott helyi és nemzetközi szervezetektől. Két héttel ezelőtt 22 közegészségügyi és környezetvédelmi civil szervezet nyílt levelet intézett a kormányhoz, amelyben a kísérlet lefújására kérték fel az illetékeseket, és azt javasolták, hogy a pénzt fordítsák biztonságosabb módszerekre a dengue-láz visszaszorításáért folytatott küzdelemben.

„Igaz, hogy a dengue nagyon súlyos problémát jelent Malajziában, és azonnali intézkedésekre van szükség, ha azonban a génmanipuláció útján indulunk el, kockázatos területre tévedhetünk. A génmanipuláció gyakran nem várt következményekkel jár” – áll a levélben. „Nem tudunk eleget a génmanipulált szúnyogokról és arról, milyen kölcsönhatásba lépnek a természetes szúnyogokkal a vadonban, az ökoszisztéma más tagjaival, a dengue-vírussal és az emberi populációkkal.”

A hatóságok szerint alaptalanok az aggodalmak, és a kísérletek ártalmatlanok lesznek, mivel a genetikailag módosított szúnyogok csupán néhány napig fognak élni.
A dengue-vírus fertőzése hirtelen jelentkező lázat, valamint súlyos fejfájást, izom és ízületi fájdalmat és kiütést okoz, ami kezelés hiányában halálhoz vezethet.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Rovar vektorok elpusztítása saját közreműködésükkel

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.