Hírvilág

Afrikai kanyarójárvány - hétszáz halálos áldozat

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Afrika keleti és déli részén nemrég kitört kanyarójárvány több mint 700 ember halálát okozta, ami semmissé teheti az elmúlt években a betegség visszaszorításában tett előrelépéseket.

"2010. június közepéig a járvány 47 907 gyermeket fertőzött meg, és 731 halálos áldozatot követelt összesen 14 országban. Legutóbb Malawiban, Mozambikban és Zambiában tört ki járvány” - áll az ENSZ jelentésében. A betegség leginkább Zimbabwét sújtotta, ahol 517 halálos áldozatról számoltak be.

Az UNICEF és az WHO arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány "a rendkívül fertőző betegség halálozási arányának csökkentésében a közelmúltban elért előrelépések visszafordításával fenyeget”. A szakértők szerint az ENSZ szervezetei által javasolt járványmegelőző stratégiákat, többek között a védőoltás-programokat szigorúbban végre kell hajtani.

"A mostani kanyarójárvány azért jelenhetett meg, mert hiányosságok történtek a kontroll stratégiák kivitelezésében. Ezeket a hiányosságokat a kormányok és a partnerek nem megfelelő pénzügyi kötelezettségvállalása okozza” - áll a közleményben.

"A kanyaró könnyen megelőzhető. Ahhoz, hogy a betegség visszaszorítására tett erőfeszítéseinket és sikereinket megőrizhessük, pótolnunk kell a pénzügyi hiányosságokat. Ha nem így tesszük, a közeljövőben még több kanyaró okozta halálesetre kell felkészülnünk” - nyilatkozta az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális igazgatója, Elhadj As Sy.

A kanyaró súlyos szövődmények, például tüdőgyulladás, hasmenés és agyvelőgyulladás kialakulásához vezethet.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...