Hírvilág

A Válság mint esély

2011. AUGUSZTUS 15.

Az amerikai elnök az előre menekülést választotta a pénzügyi-gazdasági válságból való kilábalásra: 787 milliárd dollár folyósításáról döntött, ennek majdnem az egyötödét, 150 milliárdot az egészségügyi szektor kapja.

Az American Recovery and Reinvestment Act névre hallgató törvény gazdasági hatása valószínűleg még hónapokat várat magára. Viszont a törvény elfogadása – még az Egészségügyi és Szociális Minisztérium új vezetőségének beiktatása előtt – jelzésértékű: már elkezdődött az Obama-kormány egészségügyi reformterveinek megvalósítása.

Prioritások
A törvénynek nagy és azonnali hatása lesz, mert kijelöli a reform prioritásait: kiemelt támogatásban részesülnek az orvosbiológiai és az összehasonlító hatásossági vizsgálatok, az egészségügyi informatikai rendszerek bevezetése és az egészségügyi adatok bizalmasságát védő megoldások.

A 150 milliárd dollár nagy része két éven belül folyósításra kerül. A Medicaid egészségbiztosító 87 milliárdot kap az egyes tagállamok által fenntartott ellátórendszerek terheinek könnyítésére. Összesen 25 milliárdot különítenek el az eddig magánbiztosítással rendelkező, de munkanélkülivé vált lakosok járulékainak állami átvállalására, és 19 milliárdot költ a kormány egészségügyi informatikai rendszerek fejlesztésére.

Az orvostudományi kutatásokat támogató National Institutes of Health (NIH) a neki jutott 10 milliárd dollárt, az éves költségvetése egyharmadának megfelelő összeget Arlen Specter szenátor hathatós közbenjárásának köszönheti, aki az NIH kutatási tevékenységének elkötelezett híve, mióta túlélt egy agydaganatot és két Hodgkin-lymphomát.

650 milló dolláros többletforrás jut az elhízás, a dohányzás és a krónikus betegségek többi kockázati tényezője megelőzésére. Az egészségügyi szakemberek képzését finanszírozó programok 500 milliós támogatást kapnak, ennek jelentős részét az egészségügy szempontjából rosszabbul ellátott területeken dolgozó orvosok és szakszemélyzet fizetéskiegészítését és továbbképzési ösztöndíjait biztosító National Health Service Corps.

Összehasonlító hatásossági vizsgálatok
Az egészségügyi kutatások közül kiemelt támogatásban részesülnek az összehasonlító hatásossági vizsgálatok, amelyek célja egy bizonyos állapot kezelésére alkalmazható többféle terápiás lehetőség összehasonlítása. Ezek a vizsgálatok alapvető jelentőségűek a beavatkozások költséghatékonyságának javításában, illetve az emelkedő egészségügyi kiadások visszafogásában, éppen ezért a gyógyszereket és az orvosi eszközöket gyártó cégek jellemzően nem támogatják az ilyen kutatásokat. Ezek eredményei hatására ugyanis az egészségbiztosítók megtagadhatják a kevésbé költséghatékony terápiák finanszírozását.

Az összehasonlító hatásossági vizsgálatok támogatására szánt összeggel többszörösére fognak növekedni a korábban ilyen célra szánt források.

Az új törvény ezen kívül előírja egy javaslat elkészítését (2009. június 30-ig) „az összehasonlító hatásossági kutatások országos prioritásairól”, valamint egy külön Koordináló Bizottság létrehozásáról, amelynek elnöke az egészségügy-miniszter, feladata pedig javaslatok készítése az ilyen kutatásokkal kapcsolatban, illetve a kutatások koordinálása.

A törvény külön felhívja a figyelmet a nők és az etnikai kisebbségek bevonásába az összehasonlító hatásossági vizsgálatokba, mivel a különböző betegcsoportok különbözőképp reagálhatnak az egyes kezelésmódokra.

Egészségügyi informatika
Az amerikai szövetségi kormány régóta költ milliárdokat az egészségügyre, de előzmény nélküli a törvényben elkülönített hatalmas befektetés az egészségügyi informatikai fejlesztésekbe. Jelenleg az amerikai orvosoknak csak a 17%-a és a kórházak 8-10%-a rendelkezik legalább alapszintű elektronikus nyilvántartással. Az információs technológia javíthatja az egészségügyi ellátás minőségét, és segíthet a költségek csökkentésében, de csak akkor, ha azt megfelelően valósítják meg.

Már 2004-ben létrehozták az Országos Egészségügyi Informatikai Koordinátor (National Coordinator for Health Information Technology) hivatalát, amely most kétmilliárd dollárt kap, amellyel saját belátása szerint gazdálkodhat, elsődlegesen támogatások és hitelek nyújtására. A hivatal kitűzött célja „2014-re hitelesített elektronikus egészségügyi nyilvántartás alkalmazása az Amerikai Egyesült Államokban élő összes személy esetében”.

A kormány a magánszektorral és fogyasztói érdekképviseleti csoportokkal együttműködve fog kifejleszteni egy országos egészségügyi informatikai hálózatot. Ennek részeként kidolgozzák majd az elektronikus egészségügyi dokumentáció olyan, kompatibilis formátumát, amely lehetővé teszi a folyamatos adatcserét az orvosok, kórházak, laboratóriumok, gyógyszertárak és más egészségügyi intézmények között. A betegek adatainak bizalmas kezelését biztosító módszerekre vonatkozó szabványokat 2009-ben ki kell dolgozni, és ezeket 2010-ben hitelesíteni kell.

2011-től a Medicare és Medicaid egészségbiztosítók anyagi támogatást fognak nyújtani több éven keresztül azoknak az orvosoknak és kórházaknak, akik/amelyek „jelentős” egészségügyi informatikai rendszereket alkalmaznak. Azokat az egészségügyi szolgáltatókat pedig, amelyek nem használják egyik hitelesített elektronikus dokumentációs rendszert sem, 2015-től kezdve szankciókkal fogják sújtani.

Egészségügyi adatok védelme
Az ilyen országos hálózat elengedhetetlen részét képezi a személyhez rendelhető egészségügyi adatok biztonságának és bizalmasságának fokozott védelme és az üzleti célra való felhasználásának megakadályozása. Az Amerikai Egyesült Államok 1996-os Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) törvénye feljogosít minden beteget arra, hogy a róla szóló egészségügyi dokumentációba betekintést és arról másolatot kaphasson. Mostantól a betegeknek jogában fog állni elektronikus másolatot kérni a vele kapcsolatos adatokról, illetve rendelkezni azok elküldéséről az általa kijelölt helyre.

A törvény egyéb jogszabály-módosításokat is tartalmaz, amelyeket az adatbiztonság szószólói már régóta szorgalmaznak. Lehetővé teszi például a betegek számára, hogy jelentést kaphassanak az egészségügyi adataikat érintő összes lekérdezésről és felhasználásról, és kötelezővé teszi az adatok bármilyen jogosulatlan használatának jelentését az érintett személy felé.

Ez a szabályozás kiterjed a betegek által kezelt elektronikus egészségügyi adatokra (például a Google Health, a Microsoft HealthVault és más online adattároló által tárolt adatokra) is, valamint az egészségügyi ellátók vagy egészségbiztosítások megbízásából tevékenykedő szolgáltatókra. Mostantól minden személyhez köthető egészségügyi információ elektronikus küldése vagy fizikai szállítása során gondoskodni kell arról, hogy az kellőképp titkosítva legyen, hogy ne lehessen hozzáférni „útközben”.

A válság mint esély
A tegnapi New England Journal of Medicine-ben közölt cikk szerzője zárszóként leszögezi: „Egyértelmű, hogy a gazdasági válság tette lehetővé az Obama-kormánynak olyan széleskörű egészségügyi kezdeményezések életbe léptetését, amelyeket egyébként nem indíthatott volna el ilyen gyorsan, vagy egyáltalán nem vihetett volna keresztül. A kormánynak most már csak azt kell meghatároznia, hogyan költsék el a pénzt gyorsan – és okosan.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: NEJM March 12, 2009; 360:1057.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.