Hírvilág

A szűrés a leghatékonyabb gyógymód emlőrák ellen

2011. OKTÓBER 23.



Két év alatt jelentősen nőtt az emlőszűrésen részt vevő hódmezővásárhelyi nők aránya, a veszélyeztetett korosztályba tartozók közül tízből nyolcan elmentek a vizsgálatra. A kimagasló eredményt új szűrésszervezési modell alkalmazásával érte el az Egészséges Vásárhely Program (EVP) - tájékoztatott Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója.

Az EVP 2009-ben indította el emlőszűrő programját azzal a céllal, hogy a város 45-65 éves női lakosai körében növelje a vizsgálatokon részt vevők arányát. A kezdeményezést a Bristol-Myers Squibb Alapítvány támogatta, és együttműködő partnerként kapcsolódott hozzá a Magyar Rákellenes Liga, valamint a helyi szociális ellátásokat összefogó Kapcsolat Központ.

A szűrésszervezésben a háziorvosi praxisok, a meggyőzésben, illetve kommunikációban pedig a Kapcsolat Központ munkatársai vállaltak szerepet. Integrált alapellátási munkacsoportokat hoztak létre, amelyekben a háziorvosok, a nővérek és szociális segítők közösen dolgoznak azon, hogy a hátrányos helyzetű csoportokat bevonják a szűrésbe. A szociális szakemberek feladata volt az is, hogy kapcsolatot teremtsenek azokkal a nőkkel, akiknek gyenge a kötődésük az egészségügyi intézményrendszerhez, kiváltképp az egészségügyi szűrésekhez.

A program első évében 43-ról 61 százalékra, a másodikban 83 százalékra növekedett a részvételi arány, és a vizsgálatokon 24 rosszindulatú daganatot fedeztek föl az orvosok.
A program keretében mammográfiás szakasszisztenseket is képeztek, és informatikai fejlesztést is végrehajtottak.

Az emlőrák - a tüdőrák és a vastagbélrák után - a harmadik leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon; 2005-ben 2085 nő halt meg emlőrák következtében, noha az időben felismert betegség ma már 90 százalékos valószínűséggel gyógyítható. Nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, az emlőrák okozta halálozás visszaszorításának leghatékonyabb módja a szűrés.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.