Hírvilág

A személyiség kulcsszerepe

2011. AUGUSZTUS 15.


Az emberek következetesen rosszul ítélik meg jövőbeni boldogságukat. A Psychological Science-ben megjelent új tanulmány szerint. Ennek részben az az oka, hogy nem ismerik fel a személyiség kulcsszerepét majdani érzelmi reakcióik előrejelzésében.

Az új bizonyíték Jordi Quoidbachtól, a belga Liege Egyetem pszichológus tudósától származik. A Brit Kolumbiai Egyetem munkatársával, Elizabeth Dunn-nal felfedezték, hogy a természetes pozitív vagy negatív beállítottság nagyobb szerepet játszhat a saját sors megjövendölésében, mint a valóságos események. A legtöbb ember figyelmen kívül hagyja a saját személyiségét, mikor az elkövetkező időszakra gondol, így rosszul ítéli meg az akkori érzéseit.

Quoidbach és Dunn „személyiség-hanyagolásnak” nevezte el a jelenséget, melyet a 2008-as elnökválasztással kapcsolatban teszteltek. 2008. október elején belga lakosok tömege jövendölte meg, hogy miként érzik majd magukat az amerikai elnökválasztást követően, ha Barack Obama ill. John McCain nyer. A jeles politikai eseményt követő napon is nyilatkoztak akkori érzéseikről, és kitöltöttek egy személyiségtesztet is. Szinte mindenki Obama győzelmét remélte, így a legtöbben úgy vélték, boldogok lesznek, ha megválasztják.

Habár a személyiség nem befolyásolta az előrejelzéseket - a vidám és neurotikus Obama-rajongók egyaránt úgy vélték, hogy boldogok lesznek kedvencük győzelmével - a választást követő érzelmek azonban nagyon is tükrözték jellemüket. A korábban lehangolt támogatóknak nem lett jobb kedvük attól, hogy Obama került az elnöki székbe. „Elfeledkeztek” mélabúra való hajlamukról, és túlbecsülték saját későbbi hangulatukat. A pozitív beállítottságú egyének pontosabban ítélték meg későbbi hangulatukat, hiszen természetes életörömük megmaradt. Különös, hogy pont a derűlátó emberek hajlamosabbak kevésbé rózsaszínben látni a világot.

„Nagy döntések előtt valószínűleg megéri átgondolni azt, hogy milyen személyiségek vagyunk, és általában miként reagálunk” – mondta Quoidbach. Ott van például a nyaralás megtervezése. Ha valaki alapvetően vidám természetű, valószínűleg nem kell egy csomó pénzt és időt beleölnie abba, hogy megtalálja a megfelelő úti célt (mert bárhol is ltartózkodik, általában jó a kedve). Ezzel ellentétben, aki hajlamos a morgolódásra, az hajlamos megbánni az egészet a legkisebb kellemetlenség hatására is, így neki célszerű aprólékosan mindent előre eltervezni. „Nem az esemény a legfontosabb, hanem az, hogy ki vagyok valójában” - tanácsolta Quoidbach.

Forrás: MedipressHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről