Hírvilág

A Rio+20 nem adott választ a környezeti és szociális problémákra

2012. SZEPTEMBER 23.

A Planetary Boundaries címen ismertté vált keretrendszer ésNature tanulmány szerint az emberiség a környezet eltartó- és tűrőképességének közelébe ért, bizonyos összetevői esetében már átlépte a határt, ezért az eddigiektől gyökeresen eltérő megoldásokra van szükség. A problémára a júniusban megtartott, Rio+20 fenntarthatósági világkonferencia sem kínált megoldást. A folyamatok megváltoztatásához szükség van arra, hogy a társadalom ismerje és értse a világunkban lezajló káros folyamatokat, a fenntartható fejlődés lényegét.

A Rio+20 világkonferencia kudarccal zárult, nem adott választ a globális környezeti és szociális problémákra. A Föld erőforrásai végesek és gyorsan apadnak, miközben használatukat illetően óriási különbségek vannak az egyes társadalmak között és a világ lakosainak jelentős része nyomorban él. A válságos folyamatok súlyosan hatnak a fejlettebb országokra is. Minderre tekintettel kell értékelni saját helyzetünket és meghatározni feladatainkat, melyek elősegíthetik a fenntarthatóságot.

A természetvédőknek komoly aggályai voltak már a világkonferencia előkészítésével is, többek között azért, mert előtte elmaradt az elmúlt két évtized folyamatainak átfogó értékelése, a korábban elfogadott programok végrehajtásának elemzése és az újabb kihívások számbavétele. A szervezet megítélése szerint alapvető hiba volt a találkozó fő témaköreként csak a zöld gazdaságot választani. Az erőforrásokkal takarékosabban bánó, a fenntartható fogyasztási mintákat előnyben részesítő gazdaságfejlesztési irány helyes, de egyáltalán nem lehet és nem szabadott volna erre szűkíteni a fenntarthatatlan folyamatok fékezését célzó nemzetközi szintű megközelítést.

A világtalálkozó másik hangsúlyos témája volt a fenntarthatóság intézményrendszerének megerősítése az ENSZ keretében, annak ellenére, hogy a vita ennek módjáról mintegy évtizede tart a világ országai között. Ezért nem meglepő, hogy ezúttal sem sikerült áttörést elérni és konkrét megállapodásra jutni olyan nemzetközi intézmények létrehozásáról, amelyek az eddigieknél sokkal hatékonyabban képviselik a fenntarthatóság követelményeit minden közös stratégiában, programban, illetve azok végrehajtása során.

A résztvevők többsége eleve nem volt hajlandó foglalkozni azokkal a kezdeményezésekkel, amelyek a bolygónk erőforrásainak végességét mondják ki vagy amelyek szorgalmazzák a nemzedékek közötti igazságosság képviseletének egyértelmű megoldását. A találkozó talán egyetlen, hosszabb távon kedvező hatású döntése arra vonatkozott, hogy meg kellene határozni a fenntartható fejlődés globális céljait, összhangban a jelen évtized közepétől követendő nemzetközi fejlesztési célokkal.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke így fogalmazott: "A Rio+20 világkonferencia évében is legfőképpen azt szeretnénk tudatosítani a társadalom tagjaival és a döntéshozókkal, hogy sokkal hatékonyabban kell korlátoznunk a környezetet gyorsan felélő, pusztító magatartásunkat, radikális lépésekre is fel kell készülnünk. Le kell számolni azzal az illúzióval, hogy létezik fenntartható gazdasági növekedés egy véges világban, a fogyó kőolaj-készleteket gyors ütemben lehet helyettesíteni megújuló energia-forrásokkal, és a klímaváltozáshoz alkalmazkodhatunk komoly társadalmi és gazdasági veszteségek nélkül."

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége

Kapcsolódó videó

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma