Gondolat

Szinesztézia

2012. FEBRUÁR 16.

Vakok és gyengénlátók által is élvezhető, az ő közreműködésükkel létrejött audiovizuális installációkból áll össze a budapesti 2B Galéria Szinesztézia című kiállítása.

A szinesztézia olyan mentális jelenség, amelyben az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, egyfajta összeérzést hozva létre többek között a látás, hallás vagy a tapintás között. Tehát például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít. A szó görög eredetű. Magyarul összeérzésnek is nevezik. A megjelenés módja szerint:asszociatív, a lelki szemek előtt megjelenő és
projektív, a külvilágban vagy az észlelő testében megjelenő. Az élmény intenzitása nagy mértékben változhat. Több, mint hatvan különböző típus létezik, de ezeknek csak egy részét vizsgálták tudományos igénnyel.

A kiállítás olyan képzőművészeti alkotásokkal igyekszik a vakokat és a gyengénlátókat is a képzőművészet befogadói között tudni, melyek "összeérzést" produkálnak, az egyik érzékszerv működésével egy másikat aktiválnak, szinesztetikus percepciót eredményezve. A művek a vakokat és gyengénlátókat, valamint a látókat egyaránt saját érzékelésük határainak kitágítására invitálják - áll a 2B Galéria tárlatának ajánlójában.

Négy fiatal közép-európai képzőművész: Martin Blazícek, Blazsek András, Kiss László és Zérczi Attila workshopok keretein belül látássérültekkel közösen készített el egy-egy audiovizuális installációt.

Zérczi Attila munkája egy dokumentumfilm-jellegű installáció, amely egy vak fiú életébe és a vizuális művészetekhez fűződő kapcsolatába nyújt betekintést, míg Blazsek András installációja elsősorban hangművészeti darabokból áll össze; a munka a képzőművész által megkeresett vak közreműködőkkel közösen készült el - számolt be a kurátor.

Kiss László alkotása egy infografikán alapuló installáció, melyben egy kamera veszi a vakokkal kapcsolatos statisztikák folyamatosan változó megjelenítését, és ezeket a felvételeket egy számítógépes algoritmus alakítja át hangokká. Martin Blazícek munkája vakokkal és egy nekik angolt tanító, szintén vak tanárnővel készített interjúkon alapul; az installáció interaktív: az egyik tanítási módszert a látók is kipróbálhatják a Ráday utcai galériában.

Az installációk a 2B különböző tereiben egyszerre futnak majd.

A március 15-éig látogatható kiállításhoz csütörtök délután előadások is kapcsolódnak, a meghívott szakemberek különböző területek képviselőiként járják körül a képzőművészet látás nélküli befogadásának kérdését.

A 2B Galéria projektje 2012 folyamán három külföldi partnerintézményben is bemutatkozik: Prágában a Skolska28 Communication Space-ben, Lublinban a Labyrint Galériában, majd Selmecbányán a Banská Stanica Contemporary kulturális központban.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Egészséges önkéntesek pszilocibinre adott reakciójának előrejelzése

A zürich-i egyetem kórházának dolgozói tanulmányukban a pszilocibinre adott egyéni reakciójának előrejelzésének lehetőségét vizsgálták.

Hírvilág

A zene íze, a szín tapintása

Milyen is lehet az a világ, ahol a hangokat meg lehet érinteni, megízlelni a zenét, a számok és betűk pedig színesen pompáznak. Nyilván furcsán hangzik sokak számára, a szinesztéziások életében azonban mindennapos jelenség. A szó görög eredetű, és összekapcsolt érzékeket jelent. Egy inger egy további érzékelési jelenséget vált ki.