Gondolat

Szinesztézia

2012. FEBRUÁR 16.

Vakok és gyengénlátók által is élvezhető, az ő közreműködésükkel létrejött audiovizuális installációkból áll össze a budapesti 2B Galéria Szinesztézia című kiállítása.

A szinesztézia olyan mentális jelenség, amelyben az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, egyfajta összeérzést hozva létre többek között a látás, hallás vagy a tapintás között. Tehát például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít. A szó görög eredetű. Magyarul összeérzésnek is nevezik. A megjelenés módja szerint:asszociatív, a lelki szemek előtt megjelenő és
projektív, a külvilágban vagy az észlelő testében megjelenő. Az élmény intenzitása nagy mértékben változhat. Több, mint hatvan különböző típus létezik, de ezeknek csak egy részét vizsgálták tudományos igénnyel.

A kiállítás olyan képzőművészeti alkotásokkal igyekszik a vakokat és a gyengénlátókat is a képzőművészet befogadói között tudni, melyek "összeérzést" produkálnak, az egyik érzékszerv működésével egy másikat aktiválnak, szinesztetikus percepciót eredményezve. A művek a vakokat és gyengénlátókat, valamint a látókat egyaránt saját érzékelésük határainak kitágítására invitálják - áll a 2B Galéria tárlatának ajánlójában.

Négy fiatal közép-európai képzőművész: Martin Blazícek, Blazsek András, Kiss László és Zérczi Attila workshopok keretein belül látássérültekkel közösen készített el egy-egy audiovizuális installációt.

Zérczi Attila munkája egy dokumentumfilm-jellegű installáció, amely egy vak fiú életébe és a vizuális művészetekhez fűződő kapcsolatába nyújt betekintést, míg Blazsek András installációja elsősorban hangművészeti darabokból áll össze; a munka a képzőművész által megkeresett vak közreműködőkkel közösen készült el - számolt be a kurátor.

Kiss László alkotása egy infografikán alapuló installáció, melyben egy kamera veszi a vakokkal kapcsolatos statisztikák folyamatosan változó megjelenítését, és ezeket a felvételeket egy számítógépes algoritmus alakítja át hangokká. Martin Blazícek munkája vakokkal és egy nekik angolt tanító, szintén vak tanárnővel készített interjúkon alapul; az installáció interaktív: az egyik tanítási módszert a látók is kipróbálhatják a Ráday utcai galériában.

Az installációk a 2B különböző tereiben egyszerre futnak majd.

A március 15-éig látogatható kiállításhoz csütörtök délután előadások is kapcsolódnak, a meghívott szakemberek különböző területek képviselőiként járják körül a képzőművészet látás nélküli befogadásának kérdését.

A 2B Galéria projektje 2012 folyamán három külföldi partnerintézményben is bemutatkozik: Prágában a Skolska28 Communication Space-ben, Lublinban a Labyrint Galériában, majd Selmecbányán a Banská Stanica Contemporary kulturális központban.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Egészséges önkéntesek pszilocibinre adott reakciójának előrejelzése

A zürich-i egyetem kórházának dolgozói tanulmányukban a pszilocibinre adott egyéni reakciójának előrejelzésének lehetőségét vizsgálták.

Hírvilág

A zene íze, a szín tapintása

Milyen is lehet az a világ, ahol a hangokat meg lehet érinteni, megízlelni a zenét, a számok és betűk pedig színesen pompáznak. Nyilván furcsán hangzik sokak számára, a szinesztéziások életében azonban mindennapos jelenség. A szó görög eredetű, és összekapcsolt érzékeket jelent. Egy inger egy további érzékelési jelenséget vált ki.