Hírvilág

A zene íze, a szín tapintása

2011. AUGUSZTUS 15.

Milyen is lehet az a világ, ahol a hangokat meg lehet érinteni, megízlelni a zenét, a számok és betűk pedig színesen pompáznak. Nyilván furcsán hangzik sokak számára, a szinesztéziások életében azonban mindennapos jelenség. A szó görög eredetű, és összekapcsolt érzékeket jelent. Egy inger egy további érzékelési jelenséget vált ki.

Különböző típusok
A jelenség különböző formákban ölt testet. 19 különböző kombinációt azonosítottak be, de számuk gyakorlatilag végtelen, mert egy szinesztéziás embernél akár több is jelentkezhet egyszerre. A leggyakoribb formája, mikor a betűket vagy a számokat színesben látják. Ez a szín-nyelv szinesztézia. Ritkább formák megjelenése is lehetséges. A szinesztéziás például érezheti úgy, hogy a zongora hangja csiklandozza az arcát, vagy valakinek a beszéde chutney-ízű.

A legtöbb esetben az érzékelést külső inger váltja ki, de előfordulhat, hogy teljes egészében a beteg belső világából fakad, mikor például egy fogalmat érzékelési élménnyel párosítanak. Az érzékelési asszociációt általában a testen kívülre vetítik.

Egyedi élmény
A szinesztézia egy nagy mértékben szubjektív, egyedi élmény. A szín-nyelv szinesztéziások például különböző színeket társítanak ugyanahhoz a számjegyhez vagy betűhöz. Abban azonban a legtöbbjük egyetért, hogy az „O” betű fehér.Az érzéken belüli asszociáció állandó marad az egyén egész életében. Aki zöldnek lát egy számjegyet, egész életében úgy fogja látni. Egy 1993-as tanulmányból az derült ki, hogy a szinesztéziások 92 százalékban ugyanazokat a hangokat társították ugyanazokhoz a színekhez egy év elteltével. A nem szinesztéziások esetében ez az arány csak 32 százalék volt.

Az állapot akaratlanul jelentkezik, az érzékelési asszociációkat nem lehet erőltetni sem, bár néhányan képesek arra, hogy ne vegyenek tudomást az összefüggésekről. A szinesztézia már gyermekkorban kezdődik, a legtöbbjük arról számol be, hogy amióta csak az eszét tudja, ezzel a jelenséggel él együtt. Tipikusan azt gondolják, hogy mindenki más is így érzékeli a világot, csak később jönnek rá, hogy egyedi vonásról van szó. Mivel erről az állapotról keveset tud az átlagember, és sok a félreértés is, sokan inkább titokban tartják képességeiket, mert nem akarják, hogy kinevessék, vagy bolondnak tartsák őket.

Jobb emlékezet
A szinesztézia nem pszichiátriai zavar. A szinesztéziások funkcionálisan és pszichológiailag stabilak, általában kiemelkedően intelligensek és kiváló az emlékezetük. A szinesztéziás asszociáció segíti őket abban, hogy emlékezzenek telefonszámokra, időpontokra, nevekre, stb. Esetleg a matematikával gyűlik meg kissé a bajuk, vagy iránytévesztők lehetnek.

Az állapotra nincs gyógymód, de ha lenne is, a legtöbb szinesztéziás nem élne vele, mivel ajándékként fogják fel képességüket. Sőt, úgy vélik, a nem szinesztéziások csak fehérben és feketében látják a világot.

Mi okozza?
Pontosan még nem tudják. A szinesztézia egy rendkívül nehezen tanulmányozható állapot, mert a kutatási anyag önbeszámolókra alapul. Az már kiderült, hogy genetikai eredetű, sok szinesztéziásnak a testvére és a szülője is hasonló képességekkel rendelkezik.

Néhányan úgy gondolják, hogy mindenki szinesztéziásnak születik, az agy különböző területei közötti rengeteg idegi összeköttetéssel. A nem szinesztéziásoknál ebből később a legtöbb eltűnik, az agy részei sokkal inkább elkülönülnek egymástól, a szinesztéziásoknál viszont megmarad a születési állapot.

A kutatók már elkezdték tanulmányozni a jelenséget mágneses rezonancia-vizsgálattal (MRI). Arról számoltak be, hogy a szín-nyelv és a szín-hang szinesztéziások agyában a stimuláció hatására a színfeldolgozó területek fokozott aktivitást mutattak.

A szinesztézia egyik formája későbbi életkorban is kialakulhat. Ilyet tapasztaltak a temporális lebeny epilepsziája esetén, fejsérülteknél, a középső halántéki lebeny károsodása esetén. Időlegesen megjelenhet érzékelési megvonás, hallucinogén szerek (LSD és peyote kaktusz), a kéreg alatti limbikus struktúrák közvetlen elektromos ingerlésével.

Kinek van szinesztéziája?
Senki sem tudja pontosan, mennyire gyakori ez az állapot, a becslések szerint ketezer - húszonötezer emberből egynek lehet ilyen elváltozása. Nőknél és balkezeseknél gyakoribb a jelenség. A hírességek közül szinesztéziás volt Vlagyimir Nabokov író, Liszt Ferenc zeneszerző, valamint David Hockney és Vaszilij Kandinszki.

Forrás: Medipress


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Gondolat

Közös jelek, bábeli zűrzavar -- beszélgetés Boros Mátyás képzőművésszel

Régóta rajzoló ember vagyok, a családi legenda szerint a rácsos ágyban kezdődött. Az idők során akarva-akaratlanul kialakítottam olyan biztos pontokat, formákat, amelyeket rajzolás közben bármikor elő tudok venni.