Gondolat

Cranach és Luther barátsága

2012. NOVEMBER 07.

Az észak-európai reneszánsz legnagyobbjai között számon tartott idősebb Lucas Cranach Gyermekeket áldó Krisztus című, kevéssé ismert festménye keddtől a krakkói királyi várban tekinthető meg.

A múzeum honlapján olvasható információk szerint a XVI. századi, vékony hársfadeszkákra festett kép egy korábbi, az 1970-es években végrehajtott konzerválás után komolyan megsérült: a deszka alap majdnem hordóvá görbült.

A közel nyolc évig tartó, rendkívül komplikált és munkaigényes renoválás megkezdése előtt a festmény állapotát egyebek között ultrahanggal, röntgensugarakkal és háromdimenziós lézerrel vizsgálták. A restaurációs munkálatokban több lengyel és külföldi tudományos intézmény szakértői működtek együtt a krakkói restaurátorokkal. Munkájukat egy 2013 februárjáig megtekinthető kiállítás dokumentálja, de a részletek a www.wawel.krakow.pl honlapon is elérhetők. Ezen kívül a művészettörténészek által eddig alig tanulmányozott festmény angol és lengyel nyelvű monográfiája is megjelent.

A Krisztust gyermekek, édesanyák és apostolok körében bemutató alkotást a Luther Márton reformátorral barátkozó idősebb Lucas Cranach (1472--1553) német festő 1537 körül festette. Szakértők szerint a kép témája éppen erre a barátságra utal, hiszen a gyermekeket áldó Krisztus témája nagyon népszerű volt a reformáció ikonográfiájában.

A festmény 1928-ban került a krakkói királyi vár gyűjteményébe, de a második világháború idején a náci megszállók Németországba hurcolták. Lengyelországba 1947-ben került vissza, és csak 21 évvel később jutott vissza a krakkói múzeumba.

MTI 2012. november 7., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Gondolat

Experimentális fiziológia a 17. században

Dr. Nemes Csaba orvostörténelmi sorozata VI.

Gondolat

A női hiúság sosem bocsát meg

George Sand francia író (1804. július 1. — 1876. június 8.)

Gondolat

Egészség és protestantizmus

Bár a keresztények Krisztust már igen korán világgyógyító orvosként, Christus medicusként is tisztelték, a megváltást pedig az emberiség gyógyulásaként értelmezték, a testi egészséget a korai egyházatyák alapjában nem tartották értéknek.

Gondolat

A reneszánsz csillaga

Dürer Nürnbergben született, 1471. május 21-én.