Gondolat

Biológiai sokféleség megőrzése - európai lakosság szemével

2013. NOVEMBER 11.

Az Európai Bizottság megbízásából 2013 júniusában végzett felmérés alapján az európai lakosok többsége (93%) szerint a biológiai sokféleség megőrzése szükséges az élet minőségének és jólétének fenntartásához. A nemrég publikált közel 150 oldalas elemzés kiemeli, hogy a biodiverzitás fogalmával tisztában lévő válaszolók közül szinte az összes (96%) szerint a levegőszennyezés, a vízszennyezés valamint az ember által okozott katasztrófák veszélyeztetik az ökoszisztémát. Emellett még az intenzív, ipari mezőgazdaság, a túlhalászat és a deforesztáció (94%) is említésre került, mint veszélyforrás.A lakosok közel 38%-a már tett lépéseket a biodiverzitás megőrzése érdekében, legtöbben öko-barát és helyi termékek vásárlásával. A megkérdezettek 65%-a teljesen egyetért azzal, hogy az EU természetvédelmi területek kialakításával és más eszközökkel növelhetné a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló aktivitást. Ugyanakkor a kérdőív szerint a Natura 2000 ökológiai hálózatot kevesen ismerték. Tízből több mint 7 megkérdezett szerint a biodiverzitás fontossága kapcsán szélesebb körű tájékoztatást várna el.

Forrás:
UCN: European citizens call for more biodiversity conservation, 2013
Európai Bizottság: Attitudes Towards Biodiversity, 2013

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Gondolat

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Az ember teljesen új dimenziója az evolúciónak – videointerjú Gyulai Ivánnal

Gyulai Iván ökológust az SZVT-n tartott előadását követően az emberiség endoszomatikus és exoszomatikus energiaigényéről kérdeztük. Az ismert kutató meglátása szerint a modern emberiség által épített technoszféra nem adaptatív, túl merev és kevéssé diverz, ez jelentős veszélyt jelent a túlélésére.

Gondolat

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...