Gondolat

A polihisztor öröksége

2013. JANUÁR 16.

Vajon tudja-e a Tisztelt Olvasó, hogy hol állították ki a következő, meglehetősen híres tárgyakat? Jézus első, hiteles képmása, az egyik legjelentősebb keresztény relikvia, az edesszai Mandylion, amely a legenda szerint Krisztus arcának nyomatát tartalmazza.
Elefántcsontból faragott alkotások, melyeket az ókori asszír birodalom fővárosában talált Agatha Christie férje, Max Mallowan expedíciójuk során. A világ legrégibb üvege Egyiptomból, Quetzalcoatl azték isten türkiz maszkja, mumifikálódott macska, a hegyikristály koponyák egyike, a Codex Alexandrinus (Alexandriai Kódex), a Húsvét-szigeteki moai szobrok...Talán nem kézenfekvő a találat. De ha azt mondom, a Rosette-i kő, mely alapján megfejtették az óegyiptomi hieroglifákat, vagy a Parthenon szobordíszei, már biztosan beugrik a megfejtés: a British Múzeum.

Sir Hans Sloane (1660–1753) a polihisztor brit orvos és természettudós nevéhez köthető a e neves intézmény kezdetének története, mindössze húszezer fontot kért örökösei számára azért a gyűjteményért, mely növénytárból és könyvtárból, továbbá mintegy 80 ezer tárgyból állt. Ez lett ilyenformán Európa legrégebbi nemzeti közgyűjteménye, mely a továbbiakban szépen gyarapodott, a 18-19 század megannyi utazója hagyományozta, bízta kalandozásainak leszüretelt gyümölcsét a British Múzeum gondjaira.

A pénzügyi alapot mindehhez a nemzeti lottó szolgáltatta, s a gyűjteményt a Montague-házban, ebben az 1850 körül épült klasszicista épületben helyezték el, mely addig főúri palotaként szolgált.

Első ízben 1759. január 16-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, s azóta is ingyenesen fogadja látogatóit.


2013. január 16.

NZS

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A kalcium hatástalan allergiában

Számos evidencia alapú vizsgálat készült, és mind azt bizonyítja: a kalcium hatástalan allergiában. Ha a masztociták hisztaminkibocsátásának gátlása érdekében akarnánk kalciumot használni, ahhoz a napi ajánlott dózis sokszorosát kellene a szervezetbe juttatni, és nephrolithiasis kialakulását kockáztatnánk.

Gondolat

Irodalmi preparátum

Ritka az olyan irodalmi szöveg, amely ennyire a testi létezés valóságából indulna ki. Mély kultúrtörténeti érdeklődéssel és beleélőkészséggel fordul az egyes testi állapotok felé. A test milyenségéből, biológiai és kulturális meghatározottságából adódó élmények adják az elbeszélés anyagát – szó szerint anyagát.

Gondolat

Az orvostovábbképzésről

Z.SZABÓ László

Az orvos továbbképzésről, első rész

Gondolat

A halál művésze

GYIMESI Ágnes Andrea

Árvai György, a Természetes Vészek Kollektíva alapítója, előadásaival bejárta a világot, dolgozott nagy- és független színházakban. Idén júniusban, a Prágában megrendezett 11. Nemzetközi Szcenográfiai Quadriennálén a magyar szekció tagja volt, és a legjobb kurátori koncepció aranyérmét nyerte el.

Gondolat

Az orvostovábbképzésről

Az orvos továbbképzésről, második rész