Egészségpolitika

Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

2015. SZEPTEMBER 30.

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

A német Szövetségi Kabinet tavaszi törvényjavaslata az egészségügyben való elektronikus kommunikáció és applikációk fejlesztéséhez kapcsolódik. Az e-Egészségügyi Törvény a tervezet szerint határidőket állapít meg az e-egészségügyi infrastruktúra kialakítására és az digitális egészségügyi szolgáltatások bevezetésére, valamint, szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fog a szolgáltatók irányában ezek teljesítésére, vonatkozóan.

A benyújtott tervezet szerint 2016. június végéig, a kötelező betegpénztáraknak, valamint az orvosi praxisok, kórházak, e-egészségügyi infrastruktúrájának teljes Németországra területén készen kell állnia, hogy a társadalombiztosítottak alapadatainak kontrollját és aktualizálását elvégezhessék.

Az financiális feltételek biztosítása egyebek mellett az is, hogy a kötelező társadalombiztosítóval szerződésben álló egészségügyi szolgáltatók utólagos plusz finanszírozást kapnak az orvosi rekordok elektronikus továbbításáért, a zárójelentések elektronikus kiállításáért, a sürgősségi jelentések begyűjtéséért és dokumentálásáért, valamint a biztosítottak alapdokumentumainak online kontrolljáért.

Az orvosok és kórházak a digitális zárójelentés kiállításáért 2016. július 1.-től 2018. június 30.-ig törvényben tarifált járulékos finanszírozásban részesülnek, amelynek a nagysága 1 euró a kórházak, és fél euró a szerződéses viszonyú orvosok és intézmények esetében. Jövő évtől két éven keresztül a szerződéses orvosok és intézmények meghatározott átalányösszeget, több mint fél eurót kapnak a digitális orvosi jelentések elektronikus továbbításáért. 2018-ban – következő lépésként - az orvosok kiegészítő finanszírozást kapnak a sürgősségi jelentések összegyűjtéséért és dokumentumokba rendezéséért. Az ösztönzők mellett szankciók bevezetése szintén gyümölcsöző lehet majd.

Azoknak a szerződött orvosoknak és intézményeknek, akik nem vesznek részt a társadalombiztosítottak alapadatainak online felülvizsgálatában, 2018. júliusától egy százalékkal csökkentik a finanszírozást

2016 októberétől. egy úgynevezett „gyógyszerezési tervet” fognak beleilleszteni a páciensek elektronikus betegrekordjaiba. Ez a gyógyszeres kezelés nagyobb biztonsága érdekében történik azoknál a betegeknél, akik három vagy több vényköteles gyógyszert szednek egyszerre.

A telemedicina szolgáltatások vonatkozásában egy egységes értékelési metódust szándékoznak kidolgozni, hogy íly módon e szolgáltatások finanszírozását megteremtsék, illetve adott esetben pozitívan diszkriminálják. Elsőként egy bizottságnak 2016. júliusáig át kell tekintenie, hogy milyen lehetőségek nyílhatnak meg a röntgenfelvételek telemedicina közbeiktatásával történő értékelésére, szükség esetén távkonzíliumok lehetőségének megteremtésével.

Nyilvánvaló, hogy ezek csupán az első lépések az e-egészségügyben rejlő lehetőségek kiaknázására, de az egészségügyi törvénykezés megjelenése ezen a színtéren jelzi, hogy kikerülhetetlen változások előtt áll Európa egészségügye. Ugyanakkor a törvénybe foglalt program végrehajtása megteremti a továbblépés lehetőségét is.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.hspm.org/countries/germany28082014/countrypage.aspx

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hiúzokat telepítettek Rajna-Pfalz német tartományba

Három hiúzt engedtek szabadon a németországi Rajna-Pfalz tartományban, ahol évszázadok óta kihaltnak számít a faj.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.