Egészségpolitika

Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

2015. SZEPTEMBER 30.

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

A német Szövetségi Kabinet tavaszi törvényjavaslata az egészségügyben való elektronikus kommunikáció és applikációk fejlesztéséhez kapcsolódik. Az e-Egészségügyi Törvény a tervezet szerint határidőket állapít meg az e-egészségügyi infrastruktúra kialakítására és az digitális egészségügyi szolgáltatások bevezetésére, valamint, szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fog a szolgáltatók irányában ezek teljesítésére, vonatkozóan.

A benyújtott tervezet szerint 2016. június végéig, a kötelező betegpénztáraknak, valamint az orvosi praxisok, kórházak, e-egészségügyi infrastruktúrájának teljes Németországra területén készen kell állnia, hogy a társadalombiztosítottak alapadatainak kontrollját és aktualizálását elvégezhessék.

Az financiális feltételek biztosítása egyebek mellett az is, hogy a kötelező társadalombiztosítóval szerződésben álló egészségügyi szolgáltatók utólagos plusz finanszírozást kapnak az orvosi rekordok elektronikus továbbításáért, a zárójelentések elektronikus kiállításáért, a sürgősségi jelentések begyűjtéséért és dokumentálásáért, valamint a biztosítottak alapdokumentumainak online kontrolljáért.

Az orvosok és kórházak a digitális zárójelentés kiállításáért 2016. július 1.-től 2018. június 30.-ig törvényben tarifált járulékos finanszírozásban részesülnek, amelynek a nagysága 1 euró a kórházak, és fél euró a szerződéses viszonyú orvosok és intézmények esetében. Jövő évtől két éven keresztül a szerződéses orvosok és intézmények meghatározott átalányösszeget, több mint fél eurót kapnak a digitális orvosi jelentések elektronikus továbbításáért. 2018-ban – következő lépésként - az orvosok kiegészítő finanszírozást kapnak a sürgősségi jelentések összegyűjtéséért és dokumentumokba rendezéséért. Az ösztönzők mellett szankciók bevezetése szintén gyümölcsöző lehet majd.

Azoknak a szerződött orvosoknak és intézményeknek, akik nem vesznek részt a társadalombiztosítottak alapadatainak online felülvizsgálatában, 2018. júliusától egy százalékkal csökkentik a finanszírozást

2016 októberétől. egy úgynevezett „gyógyszerezési tervet” fognak beleilleszteni a páciensek elektronikus betegrekordjaiba. Ez a gyógyszeres kezelés nagyobb biztonsága érdekében történik azoknál a betegeknél, akik három vagy több vényköteles gyógyszert szednek egyszerre.

A telemedicina szolgáltatások vonatkozásában egy egységes értékelési metódust szándékoznak kidolgozni, hogy íly módon e szolgáltatások finanszírozását megteremtsék, illetve adott esetben pozitívan diszkriminálják. Elsőként egy bizottságnak 2016. júliusáig át kell tekintenie, hogy milyen lehetőségek nyílhatnak meg a röntgenfelvételek telemedicina közbeiktatásával történő értékelésére, szükség esetén távkonzíliumok lehetőségének megteremtésével.

Nyilvánvaló, hogy ezek csupán az első lépések az e-egészségügyben rejlő lehetőségek kiaknázására, de az egészségügyi törvénykezés megjelenése ezen a színtéren jelzi, hogy kikerülhetetlen változások előtt áll Európa egészségügye. Ugyanakkor a törvénybe foglalt program végrehajtása megteremti a továbblépés lehetőségét is.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.hspm.org/countries/germany28082014/countrypage.aspx

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hiúzokat telepítettek Rajna-Pfalz német tartományba

Három hiúzt engedtek szabadon a németországi Rajna-Pfalz tartományban, ahol évszázadok óta kihaltnak számít a faj.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.