Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 5

Lege Artis Medicinae

2009. JÚNIUS 10.

Izolált analis Crohn-betegség kiterjedt, perianalis szeptikus szövődménnyel

DOBÓ István, JÓSVAY János

BEVEZETÉS - Crohn-betegségben a perianalis manifesztáció gyakori. Az előrehaladott formában jelentkező szövődmények, mint a strictura és az incontinentia megoldása radikális sebészi beavatkozást is igényelhet. A bemutatott esetben a Crohn-betegség rendkívül ritka formája zajlott: a több mint húsz évig az analis csatornára korlátozódó betegség során kiterjedt, perianalis, szeptikus szövődmény alakult ki. Saját sebészi stratégiánk mellett részletesen ismertetjük a Crohnbetegség perianalis,... tovább »

Magyar Radiológia

2008. JÚNIUS 22.

A szubtotális nyelőcső-exstirpatio szövődményeinek radiológiai vonatkozásai

VÁGÓ Andrea, LUKOVICH Péter, FARKAS Szabolcs, KISS Katalin, KUPCSULIK Péter

BEVEZETÉS - A különböző indikációkkal végzett, szubtotális nyelőcső-exstirpatio szövődményeinek (anastomosisinsufficientia, strictura stb.), illetve ezek minimálisan invazív terápiával történő ellátásának speciális radiológiai vonatkozásai vannak. A korai szövődményekkel az ilyen beavatkozásokat végző sebészeti intézetek radiológiai osztályai találkoznak. A késői szövődményekkel azonban bármely radiológiai intézményben vizsgálatra kerülhet a beteg, így ezek ismerete minden radiológus számára... tovább »

Magyar Radiológia

2003. AUGUSZTUS 20.

Pyeloureteralis stenosis miatt operált csecsemők hosszú távú követése ultrahang- és izotópvizsgálatokkal

KIS Éva, NYITRAI Anna, VÁRKONYI Ildikó, BÁRTFAI Katalin, GYÖRKE Tamás, MÁTTYUS István, VEREBÉLY Tibor

BEVEZETÉS - A szerzők pyeloplasticán átesett csecsemők posztoperatív követése során azt vizsgálták, hogy változott- e az operált vese morfológiai képe és működése, továbbá hogy észlelhető-e obstrukció. BETEGEK ÉS MÓDSZEREK - 1988-2001 között 184 újszülött- és fiatal csecsemőkorú (1 nap-36 hónap) betegnél történt műtét pyeloureteralis stenosis miatt. Kilencvenegy beteg adatait dolgozták fel, akiknél az elváltozás egyoldali volt, más vesefejlődési rendellenesség sem az azonos oldali, sem az... tovább »

Lege Artis Medicinae

1994. DECEMBER 29.

Gastrooesophagealis refluxbetegség

KISFALVI István

A gastrooesophagealis reflux igen gyakori probléma a mindennapos klinikai gyakorlat­ban. Számos faktor és mechanizmus lehet felelős a gastrooesophagealis reflux betegség kialakulásáért. Az utóbbi évtizedben óriási mennyiségű publikáció jelent meg a témával kapcsolatban. A közlemény célja, hogy tájé­koztatást adjon a betegséggel kapcsolatos újabb ismeretekről. A szerző tárgyalja a gastrooesophagealis refluxbetegség epidemioIógiáját, patofizioIógiáját, tüneteit, diagnosztikáját , komplikációit ,... tovább »

Lege Artis Medicinae

1993. JANUÁR 27.

Endopyelotomia

TÓTH Csaba, PÁSZTOR Imre, HOLMAN Endre, FICSÓR Ervin, PAPP Ferenc, MUNIM Khan

Elsőként vezettük be Magyarországon 1986 ban az endopyelotomia műtéteket. A helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás után 6 hétig 8–12 Ch-es transrenalisdrént hagyunk a vesében. A beteg az alig megterhelő műtét után 5 napon belül elhagyhatja a kórházat és munkaképes. A transrenalisdrén eltávolítását követően 3 havonta ultrahangellenőrzés történik. Hat hó napnál tovább maradó és panaszokat okozó pyelectasia, kimutatható perzisztáló szűkület esetén végzünk feltárásos pyelonplasztikát.... tovább »