Ideggyógyászati Szemle - 1980;33(01)

Ideggyógyászati Szemle

1980. JANUÁR 01.

Előítélet, társadalmi tolerancia és a pszichiátriai beteg

DR TEMESVÁRY Beáta, DR SZILÁRD János

A pszichlátriai beteg sorsát, helyzetét, gyógyulását, reszocializálását az egyéb betegségekben szenvedőnél nagyob,b mértékben befolyásolja környezete és szociológiai tényezők hatása. Előítéletrendszerekkel kell megküzdeni; a pszichlátriai osztályokon kezeiteket általában sújtja a megkülönböztetés, stigmatizáció. A pszichlátriai betegség minősítésében és a lefolyás alakulásában szerepe van a betegséggel szembeni toleranciának és az adott kulturális háttérnek is, a pszichiátriai betegség orvosi megítélésében azonban nem lenne helyes figyelmen kívül hagyni a változó paraméterek mellett az e betegségekben közös alaptörvényszerűségeket és az endogén-exogén tényezők kölcsönhatását.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JANUÁR 01.

A tüske-hullám mintával járó generalizált epilepsziás mechanizmus (T-H GEP) mint az alvás indukció epilepsziás működészavara

DR HALÁSZ Péter

Ebben a munkában egy új hipotézist dolgoztunk ki a vonatkozó irodalmi adatok és saját előzetes vizsgálataink alapján a tüske-hullám mintával járó generalizált epilepszia (T-H GEP) patomechanizmusára.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JANUÁR 01.

Familiáris recurrens polyneuropathia

DR BERKY Mihály

A szerző három generációnál követhető, domináns öröklődésmenetet mutató, fizikai terhelésre provokálódó familiáris recurrens polyneuropathiát közöl. A megbetegedés attakokban folyt le, mindig egyoldali volt. Egy bénulásos szak 2-8 hétig tartott, beavatkozás nélkül minimális maradványtünettel gyógyult. Elektrofiziológiai lelet perifériás idegkárosodásra jellemző, patológiailag idegrostokon található szegmentumokban myelin megvastagodások ún. kolbászocskák láthatók.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JANUÁR 01.

Epilepszia hatvan éves kor felett - az epilepsziások idős kora

DR TARISKA Péter, DR RAJNA Péter, DR GERÉBY György

A szerzők hatvan éves kor felett epilepszia miatt elektroenkefalográfiás vizsgálatra került betegcsoportból 100-as mintában, retrospektív elemzéssel vizsgálják a megállapított elektroklinikai és kóroki sajátosságokat. A 100-as minta beteganyagát két csoportra bontva jellemzik és hasonlítják össze a főbb sajátosságokat - egyik csoportban azok a betegek szerepelnek, akiknek epilepsziája 60 éves kor előtt kezdődött (40 beteg), a másikban akiké 60 éves, vagy annál idősebb korban. Míg a 60 éves kor előtti kezdődő epilepsziás csoportban a temporális epilepszia, illetve az ismeretlen etiológia nagyarányú, a másik csoportban a fokális rohamok, ill. agyi keringészavar kóroki szerepe kiemelkedő. Az elektroenkefalogramon az ún. konvulzív potenciálok aránya hasonló a két csoportban, a fokális anomáliák a 60 éves kor feletti betegségkezdetű csoportban kétszer gyakoribbak. Rövid esetismertetésekkel illusztrálják a fiatalabb korban kezdődő epilepsziások idős korában társuló kardiocerebrovaszkuláris betegségek patoplasztikus hatását; vázolják az idült alkoholizmus befolyását, részletezik a traumás kóreredet sajátosságait.

Ideggyógyászati Szemle

1980. JANUÁR 01.

Epilepsziás betegek gondozása Győr-Sopron megyében

DR OSTORHARICS-HORVÁTH György, DR LISSÁK Stefánia

A szerzők ismertetik a Győr-Sopron megyei Tanács Kórház-Rendelőintézetének gyermek és felnőtt epilepsziás betegeket ellátó Epilepszia Gondozójának komplex gondozási módszerét.