Ideggyógyászati Szemle - 1968;21(04)

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Az alkoholizmussal kapcsolatos idegrendszeri bántalmak, különös tekintettel a kisagyvelő localizált sorvadására

TARISKA István

Szerző 57 alkoholista egységes szövettani módszerrel feldolgozott központi idegrendszerét vizsgálta. Megállapította, hogy az alkoholizmussal kapcsolatba hozható halálozás száma az utolsó négy évben jelentősen emelkedett, továbbá, hogy a klinikai és kórbonctani-kórszövettani syndromák bonyolultabba váltak. Ismételten észlelt corpus callosum degeneratiót, más „alkoholos neuropathologiai syndromákkal (vermis anterior sorvadás, réteges nagyagykéreg sclerosis, centrális pontin laesiók) együtt. A szabadszemmel (5/57) és a mikroszkóp alatt (17/57) észlelhető kisagyi elváltozások gyakori előfordulása miatt a kisagyi degeneratiónak az alkoholizmussal kapcsolatban nagy fontosságot (epidemiológiai jelentőséget) tulajdonít. Az alkoholistákon a különböző szövettani elváltozással, más-más topographiában és eltérő pathogenetikai hatásokra megjelenő syndromák gyakori társulása miatt szükségesnek tartja az általános alkoholos encephalopathia elismerését. Ez az ismétlődő és chronikus alkohol intoxicatio halmozódó küszöbalatti laesióival diffus idegrendszeri pathogenetikai alaphelyzetet jelent. A különböző „alkoholos” neuropathologiai syndromák, további (fehérje- és vitamin-hiány, vaso-circulatiós, endogen neuronalis stb.) pathogenetikai tényezők társulása estén valósulnak meg.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

A családi vakságos idiotaság és a Niemann—Pick-betegség viszonyáról

KÖRNYEY István

Egy idegrendszeri és zsigeri lipoid-tárolásos esetben a szövettani-histochemiai elemzés arra enged következtetni, hogy a Tay—Sachs- és Niemann—Pick betegség kombinálódott. A beteg testvérének csak részleges vizsgálata volt lehetséges; ez a két eset lényegbeli azonosságáról tanúskodik.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

A porphyrin anyagcsere zavara schizophreniában

HUSZÁK István, DURKÓ Irén

Schizophrenek (Sch) indol anyagcseréjének papír-chromatographiás vizsgálata közben megfigyeltük (1), hogy izopropilalcohol-lN ammónia (5:1) rendszerben chromatographálva, a különböző tryptophan metabolitok mellett 0.0 Rf értéknél egy barnás-vörös, olajos consistentiájú anyag is izolálódik. Az anyag Ehrlich-reagenssel nem reagál és nem azonosítható a tryptophan vagy phenyl alanin normális vagy kóros metabolitjainak egyikével sem (2—6). UV-ben intensív orange-vörös színnel fluorescál.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

A gyermek-neuropsychiatria helyzete hazánkban

LORÁND Blanka, WEISS Mária, BALLAY Judit

A gyermek-psychiatria mai problémáinak fölvázolásához célszerűnek gondoltuk röviden összefoglalni azt a — simának éppen nem nevezhető utat —, melyet néhány évtized alatt megtett.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

A necrotizáló myelitisek pathologiája és pathogenesise

CSERMELY Hubert

Szerző négy ismeretlen eredetű necrotizáló myelitis észlelését írja le. A histopathologiai képek jellegzetes vonásai: necrosis, gyulladás, érelváltozások hiánya, savó-effusio. A gyulladás mindig kimutatható, a hyperacut stádiumban serosus gyulladás formájában jelentkezik. A megbetegedés pathogenesisét autoagressióval magyarázza. Az autoantitesteket a myelitist megelőző vírus vagy bakteriális infectio provokálja. Feltevése szerint a neuroallergiás megbetegedések, necrotizáló myelitis és neuromyelitis optica egyaránt autoimmun folyamatok következménye.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Carcinoma metastasis cytologiai diagnosisa liquorban

RUSZ Sándor

6 carcinoma metastasisnál a liquorcytologiai kép alapján diagnosist tudtunk mondani. Más leletek és a kórlefolyás diagnosisunkat igazolta. A minőségi diagnosis vagy a tumor-gyanú lehetőségeit tárgyaltuk.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

A thalamus-subthalamus elektromos ingerlésével nyert válaszok

HULLAY József, VELOK Gyula, GOMBI Róza

A thalamus-subthalamus ingerválaszainak sokrétűsége a vizsgált szerkezetek kiterjedt kapcsolataira utal. Bizonyos válaszok pedig arra, hogy ezen structuráknak a holokinetikus mozgásszervezés mellett, az automatizált mozgásminták szervezésében is fontos szerepe lehet. A hyperkinesisek kondicionált synapsisokban rögzültek, és mozgásmintáik fel is eleveníthetők. A válaszok — a para méterektől, a structura ingerküszöbétől, gátolt vagy facilitált voltától, ill. a beteg pillanatnyi helyzetétől függően — egy azon pontban különbözők és többfélék lehetnek, de mindenképpen a rendszer kapcsolataira és működésére jellemzőek.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

EEG, EDG és pupillomotor válaszok Evipan hatás alatt

KAJTOR Ferenc, HALÁSZ Péter

Szerzők párhuzamosan tanulmányozták az EEG, EDG és a pupillomotoros tevékenység sensoros ingerekkel indukált válaszainak jellemzőit, továbbá e modifikációk összefüggését egymással és a hexobarbital alvás sequentialis szintjeivel, emberben.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Primaer agyi atrophiák EEG-tünetei

NAGY Tibor

A Pick-féle betegségben a jellemző EEG-kép alpha-typusú, azaz a convexitások kéregállománya felett az egész betegségtartani ideje alatt az egészséges felnőttre jellemző elektromos aktivitást látjuk. Más fogalmazásban: A progressiv dementiával járó betegség klinikai tüneteit létrehozó, agysorvadást okozó pathologiai folyamat a kéreg elektromos tevékenységét kimutathatóan nem befolyásolja. — Szövődményes betegségek az EEG-ben elváltozásokat okozhatnak. Az Alzheimer-kóros betegek EEG-je a psychiatriai osztályra való felvételkor már mindig alterált. Szegényes, desorganizált alpha-tevékenység legfeljebb csak a legkoraibb phasisban észlelhető. Centro-temporalisan polymorph theta aktivitás mindig megtalálható, az eseteknek kb. harmadában convulsiv potentiálok is jelentkeznek. A szövődményes betegségek az EEG-képet csak ritkán befolyásolják. A dementia senilis feltehetően EEG-változás nélkül kezdődik; később a hypoxyás agyi megbetegedések EEG-tüneteire emlékeztető komponensek jelennek meg. Ezek — legalább is részben — extracerebralis, szövődményes betegségekkel párhuzamosan észlelhetőek.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Felnőtt korban felismert szósüketség

VÁRADY Géza

Megállapíthatjuk, hogy a beszéd nem elemi képesség, mint speciális humán functio résztvesz az össz-személyiség értékeinek felépítésében, ezért szükséges, hogy a jövőben a therapia és a rehabilitatio szempontjából reményteljes szó-süket betegek időben történő felismerése érdekében részletes és consultativ vizsgálatokban részesüljenek a hallás és beszédzavarban szenvedő gyermekek, hogy egyéni és társadalmi jelentőségéhez méltó figyelmet és segítséget kapjanak mind a neuropsychiatertől, mind a logopaedikustól.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Az agyvérzések sebészi kezelésének kérdése pathomorphologiai szempontból

LEEL-ŐSSY Lóránt, TÖRÖK Pál

A szerzők 157 hypertoniás agyvérzés közül 123-at vizsgáltak meg klinikailag és pathomorphologiailag a sebészi kezelés indicatiója szempontjából. Retrospective igyekeztek megállapítani, hogy melyek azok a tényezők, amelyek kedvezőek, illetve kevezőtlenek a sebészeti beavatkozást illetően szem előtt tartva egyes klinikai tüneteket (lefolyás, kezdet, hypertensio), pathologiai jellemzőket (localisatio, jelleg, secundaer elváltozások, kamravérzés). Megállapítják, hogy bár ebben az anyagban retrospective csekély számú eset (31) jöhetett volna szóba a műtéti kezelésre, mégis tekintve az agyvérzések magas halálozási arányát érdemes minden esetet sebészeti indicatio szempontjából pontosan kivizsgálni.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Az abdominalis aorta elváltozásaihoz csatlakozó spinalis vascularis laesiók

TÖRÖK Pál, LEEL-ŐSSY Lóránt

Közleményünkben a thoraco-abdominalis aorta dissecáló aneurysmájához társuló súlyos spinalis lágyulás ritka esetét ismertettük. Emellett szeretnénk felhívni a figyelmet az aorta és a belőle kilépő, gerincvelőt ellátó artériák keringését károsító egyéb tényezőkre is, mint az atherosclerosis, műtéti és diagnosztikus beavatkozások, retroperitonealis folyamatok. Mindezek a gerincvelő vérellátását az intercostalis, lumbalis artériákból eredő radicularis artériákon keresztül reversibilisen vagy irreversibilisen károsíthatják. A klinikai gyakorlatban a gerincvelő betegségeinél ezekre a lehetőségekre is gondolni kell.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Tisercin — delirium?

VIKÁR György, CSILLAG Mária

Az Országos Ideg-Elmegyógyintézet I. férfiosztályán tranquillans-kúrák közben néhány esetben tudatzavar fellépését észleltük, amit többé-kevésbé delirosus nyugtalanság kísért. Ezeknek az eseteknek a kezelésében — önmagában, vagy más tranquillansokkal kombinálva — a magyar laevomepromazin készítmény a Tisercin szerepelt. Számuk a már több mint száz Tisercin kúrához viszonyítva, amit az osztályon végeztünk nem nagy (összesen 7), de ahhoz elegendő, hogy a figyelmet felkeltse. Ezeket az eseteket dr. Vajda Lajossal együtt most dolgozzuk fel, előadásunkat előzetes beszámolónak szánjuk. A felvetődő pathogenetikai és psychopathologiai kérdések demonstrálására 3 esetet ismertetünk. Végül utalásszerűén összehasonlítjuk észleléseinket a XI. Fehérvári úti Rendelő intézet Idegszakrendelés nem psychotikus beteganyagán tett megfigyelésekkel.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

A liquor-átáramlás ellenőrzése shunt-műtétek után radioaktív izotóp alkalmazásával

SIMKOVICS Miklós, PARAICZ Ervin

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a radioaktív izotóppal végzett passage-vizsgálat a shunt vezetőképességének megállapítására alkalmas és megbízható adatokat szolgáltat. Törekvésünk most mindinkább arra irányul, hogy a radioaktív anyag minél kisebb dosisával végezzünk értékelhető mérését, továbbá, hogy más, rövidebb felezési idejű anyagok alkalmazásával mindinkább csökkentsük a beteg sugár terhelését.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

A trigeminus-neuralgia kezelése Tegretollal

ZSADÁNYI Ottó, MOLNÁR Gyula

Megállapítható, hogy a Tegretol — mint aminodibenzyl derivatum, illetve Carbamazepin származék, igen hatásos a trigeminus neuralgiák gyógykezelésében. Az eddigi gyógyszeres és műtéti kezelésekkel szemben lényegesen előnyösebb hatással bír, psychotrop hatása további pozitív eredményhez vezet, ezért széleskörű és könnyebben hozzáférhető forgalombahozatalát szükségesnek látjuk.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Újabb vizsgálatok panencephalitisnél

ÓVÁRY Imre, GOMBI Róza, BENKŐ Károly, GÖDÉNY Sára, SORSZEGI Pál, KAPPÉTER István

10 éves gyermeknél gyors progressiójú panencephalitist észleltünk. Acut mélyelektródás vizsgálat során a jobb oldali area peristriata területéből elektronmikroszkópos célra biopsiát végeztünk. A folyamat direkt (a pathogen ágenssel összefüggő) és indirekt, (anoxiás-va salis) tényezőkre való szétválasztása submikroszkóposan is indokolt. Az anoxiás jelenségek közül a neurocyta és glia-elemek mitochondriumaiban megjelenő degeneratio (,,fenestratio”) jelentőségét — az irodalmi adatokkal egybevetve — döntőnek tartjuk. A „pathologiás mitochondrialis codolás” a neurocyták és glia-elemek kóros működésének az energetikai oldalát képezi. A capillarisok szerkezetét sorozatmetszetekben elemezve a RÉS aktiválódása submikroszkóposan is megtalálható.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Toxikus deliriumok Andaxin-lökés therapiája

ZSADÁNYI Ottó, LIPÁK János

13 alkoholos és egyéb toxikus deliriumot kezeltünk napi 3-szor 20 tablettával induló, majd fokozatosan csökkentett dosisú Andaxinnal. Az eredmény, összehasonlítva a hagyományos therapiával kezelt kontroli-csoporttal, igen jónak mutatkozott. Nagymértékben csökkent a delirium időtartama, könnyebb volt az ápolás, melléktünet egyáltalán nem jelentkezett, végül a gyorsabb és jobb hatás mellett gazdasági kihatásai is sokkal kedvezőbbnek bizonyultak. Ajánlatosnak tartjuk a therapia széles körű bevezetését, valamint a gyógyszergyárak felé javasoljuk az Andaxin forte, 1000 mg-os tabletta gyártásának megindítását.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

A mesodiencephalis határvidék praetectalis-paraventricularis lágyulásának tünetei

HALÁSZ Péter, ÓVÁRY Imre, HIDASI József

A felfelétekintési bénulásért a juxtacommissuralis paraventricularis regiót ellátó retromamillaris perforáló ágak érellátási területében bekövetkezett ischaemiat tehetjük felelőssé. A felfelétekintési bénulás és ezen érterület kapcsolatára megelőzően már Környey felhívta a figyelmet. Úgy gondoljuk tehát, hogy az artéria cerebri posterior legkezdetibb szektorából eredő interpedun cularis perforáló ágak területében bekövetkező szektoriális vérellátási zavar lehetséges tünetei közzé a felfelétekintési bénulást is oda kell sorolni.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Complamin alkalmazásával kapcsolatos tapasztalataink

GÁL Júlia, MOLDOVÁN János, KARÁCSONY Aranka

A 20 betegnél nyert tapasztalatok, valamint a rendelkezésünkre álló irodalmi adatok alapján, a Complamin nevű gyógyszer széles spectrumú készítménynek látszik. Megfigyeléseink alapján cerebralis keringési zavaroknál kifejtett többirányú jó effectusa révén a betegek neurológiai tüneteinek eddigi klinikai tapasztalatainkhoz viszonyítva is impressionálóbb javulásához vezetett. A javulás minden esetben néhány napon belül lemérhető volt, melyet más rendelkezésre álló anticoagulans, valamint értágító gyógyszerek alkalmazása mellett ritkábban észlelhettünk. A Complamin-therapia során nemkívánt mellékhatást vagy szövődményt nem tapasztaltunk, bár eseteink viszonylag kis száma, valamint heterogén volta miatt, vizsgálatainkból messzebbmenő következtetéseket nem vonhatunk le.

Ideggyógyászati Szemle

1968. ÁPRILIS 01.

Connatalis medulloblastoma?

GŐDÉNY Sára, SORSZEGI Pál

Cerebralis anaplastikus kissejtes glioblastomában terhessége alatt megbetegedett anya csecsemőjénél cerebellaris primaer arachnoidalis sarcomát észleltünk. A histologiai kép alapján megkíséreltünk párhuzamot vonni a két daganat között. Felvetjük a két tumor immunologiailag közös időszakát.