Ideggyógyászati Szemle - 1964;17(10)

Ideggyógyászati Szemle

1964. OKTÓBER 01.

A kényszerneurosis formái és lefolyási typusai

DR VIKÁR György

48 eset alapján ismertettük az osztályunkon az utolsó 5 évben ápolt kényszeres tünetcsoporttal jellemzett neurosisok fő typusait. Megállapítottuk, hogy viszonylag sok atypusos kórkép volt közöttük, amelyeket a differenciáldiagnostikai szempontok figyelembevételével mégsem tudunk más kórformába sorolni. Valószínűnek tartjuk, hogy ezek latens anancasticusok psychésen decompensált állapotai. Ezenkívül i mertettük a rutinszerűen készült kórrajzokból levonható következtetéseket és ezzel adatokat szolgáltattunk a kényszerncurosisnak az irodalomban szereplő vitakérdéseihez.

Ideggyógyászati Szemle

1964. OKTÓBER 01.

Az artéria cerebelli inferior posterior elzáródásának tüneteivel jelentkező artéria vertebralis thrombosis esetei. Az artéria vertebralis elzáródásáról

DR DÉNES László

Két esetben az a. vertebralis IV. szakaszának thrombosisos folyamata következtében klasszikus Wallenberg-syndroma (hangszalag-paresissel) keletkezett. Az első esetben a thrombus nem terje'dt rá az azonos oldali a. spinalis anteriorra, így paramedián-tünet nem keletkezett. A második esetben anatómiai variáció következtében (csak ellenoldalon volt a. spinalis anterior) nem jöhetett létre paramedián laesio. A nemzetközi irodalom és saját eseteink alapján le kell szögeznünk, hogy a laterális oblongata syndroma az esetek döntő többségében az a. oerebelli inferior posteriorban bekövetkezett keringési insufficientia eredménye. Ez független attól, hogy az a. vertebralis záródott el, vagy maga az a. cerebelli inferior posterior.

Ideggyógyászati Szemle

1964. OKTÓBER 01.

A szülői alkoholizmus hatásai a gyermek mentális, illetve személyiség-fejlődésére

DR GYÖRGY Júlia

A gyermek-psychiátriai ambulantiák tükrében vizsgálva a legkülönbözőbb gyermekkori encephalopathiás és disszociális állapotokat, illetve az azokat előidéző okokat, nagy vonásokban a következőket állapíthatjuk meg...

Ideggyógyászati Szemle

1964. OKTÓBER 01.

Tanulmányút Victoriában

Ausztráliában töltött tanulmányutam során előbb-utóbb arra a felismerésre kellett ébrednem, hogy valójában nem egy országból, hanem tényleges államok szövetségéből áll ez a hazánknál sokszorta nagyobb, de megközelítőleg ugyanannyi lakossal bíró földrész.