Hivatásunk - 2019;14(02)

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Varázspálca nélkül is elérhetünk közös eredményeket

TARCZA Orsolya

Egy együttműködő, ám az ápolói társadalmat markánsan képviselő szerepkört szán a Magyar Ápolási Egyesületnek (MÁE) Minya Tünde, akit tagtársai tavaly bíztak meg a szervezet vezetésével. A Hivatásunknak azt is elárulta, hogy végigjárta az ápolásszakma minden grádicsát, mire a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) minőségügyi vezetője lett, de a lelke mélyén ma is ápolónak érzi magát.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

A szakápoló, aki vezetőként, menedzserként és a betegágy mellett is példát mutat

KUN J. Viktória

„Amikor az ember megfogja egy beteg kezét, legyen az idős vagy gyermek, és érzi rajta, hogy rá meri bízni magát, annál nincs csodálatosabb érzés” - ezt üzeni Nyakas Eszter valamennyi pályaválasztás előtt álló fiatalnak. Ápolásvezetőként és a MESZK Országos Felügyelőbizottságának elnökeként számára ma is ez a legfontosabb. Példát mutat kollégáknak, fiataloknak, pályaválasztóknak, olyat, amivel ugyan magasra helyezi a mércét, de lendülete és embersége igazi motivációt adhat minden pályatársának.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

„Igazi családként élünk, ezt a munkát csak így lehet végezni”

KUN J. Viktória

Az osztály, amelyik egyedülálló az egész országban. Az osztály, ahol talán a legszigorúbb biztonsági előírások betartása szükségeltetik. Az osztály, ahol zömében olyan betegek vannak, akiknek helyzete súlyos, még a szakdolgozóknak is sokszor embert próbáló a róluk való gondoskodás. Itt mégis igazi családként él a dolgozói team, szívvel és sok szeretettel fordulnak nemcsak ápoltjaik, hanem egymás felé is. Igazi csapatmunka van, katonás rendben, de e nélkül nem tudna működni ez a rendkívüli hely. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház Szeptikus Részlege lett a MESZK által adományozott Év kiváló szakdolgozói közössége díj második helyezettje.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Ápolási stratégia készült

SÓFALVI Luca

Elemzi a jelenlegi helyzetet és új képzési modellt is felvázol a Nemzeti Ápolásfejlesztési Stratégia tervezete, amelyet a Magyar Egészséggazdaságtani Társaság májusi ülésén mutattak be az érdeklődőknek.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Mennyi béremelésre is számíthatunk valójában?

TARCZA Orsolya

A tavaly novemberben bejelentett béremelés alapjaként bázisévet jelöltek ki, ami azt jelenti, hogy nem az előző évben megemelt fizetés lesz több, hanem a 2018. január 1-jei bér 8, 14, 20 és 30 százalékával kapnak majd többet évről évre a kollégák.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Szívgyógyászok, szakdolgozók a pitvarfibrillációról

KUN J. Viktória

Rendkívüli, de remélhetőleg hagyományt teremtő országos találkozót szerveztek a leggyakoribb szívritmuszavarról. A Lurdy Házban laikusok, érintettek és szakdolgozók tudhattak meg elsőkézből mindent a pitvarfibrillációról. Úgy, ahogy eddig még sohasem. Nemzetközileg elismert kardiológus szaktekintélyek, vezető szakaszszisztens, diplomás szakápoló hozta testközelbe a betegséget és a gyógyítómunkát. A SZÍVSN Országos Beteg - egyesület szervezésében, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Kardiológusok Társaságának támogatásával elindult kezdeményezés célja a tájékoztatás, a hiteles információk átadása, hogy szakemberek és laikusok minél inkább tisztában legyenek az egyre gyakrabban diagnosztizált betegséggel.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Sürgészek a sürgősségiről a változás évében

SÓFALVI Luca

Idén január 1-jétől megváltozott a sürgősségi ellátás rendje, így a szakmai előadások mellett ennek jegyében szólaltak meg a szakemberek a MESZK Országos Szervezetének és a Sürgősségi Ellátás Szakmai Tagozatának közös rendezvényén, amelyet május utolsó napján tartottak II. Országos Sürgősségi Konferencia egészségügyi szakdolgozóknak címmel Budapesten.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Szakdolgozók az alapellátásban: átalakulóban a humán erőforrás összetétele

TARCZA Orsolya

A főiskolát, egyetemet végzett szakdolgozók helyét egyelőre nem sikerült stabilan megtalálni az alapellátásban, de a középfokú végzettségűek szakismereteit is jobban lehetne kamatoztatni a praxisokban ellátott betegek javára. Többek között erről is szó volt az Egészségügyi Szakdolgozók III. Országos Alapellátási Konferenciáján Pécsett, ahol az is kiderült, ismét átalakítás előtt áll a képzési rendszer.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Beszámoló a foglalkozásegészségügyi ápolók nemzetközi kongresszusáról

A kongresszus szervezői

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége (Federation of Occupational Health Nurses within the European Union - FOHNEU) 2019. április 24-26. között nemzetközi foglalkozás-egészségügyi ápolói kongresszust szervezett Budapesten, a Margitszigeten.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

A közösségépítés varázsa - a választás jegyében

SÓFALVI Luca

A MESZK alulról építkező struktúrájában fontos szerepet töltenek be a területi egységeket összefogó megyei szervezetek. Somogy megyében négy, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hét helyi szervezet működik, az ezek feladatait is koordináló elnökségek vezetőit kérdeztük.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Ismét átalakulás előtt a szakképzés

LÓRÁNTH Ida

Több mint 50 éve annak, hogy a hagyományos értelemben vett gyógyszerészszakma mellett a patikákban hivatalosan is megjelentek a gyógyszertári asszisztensek. Ebből az alapszakmából mára már kétféle képzést igénylő, önálló szakmának tekinthető foglalkozás lett: a gyógyszertári asszisztens és a gyógyszerkiadó szakasszisztens. Rózsa Melindával, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Gyógyszertári Szakmai Tagozatának vezetőjével a képzésről, oktatásról, a szakma jövőjéről és a tagozat terveiről beszélgettünk.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Egy film rólunk, értünk

BRÓDI Emília

A Veled másokért című kampányfilm, amely az egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkáját mutatja be, egy évvel ezelőtt készült, de a szereplők ma is szívesen emlékeznek a közös munkára.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

KUN J. Viktória

Sosem gondolta, hogy valaha az egészségügyben fog dolgozni, nem is készült ápolónőnek. Nővére jegyzeteiből, tankönyveiből kapott kedvet és azóta szinte már egyenes volt az út az egészségügyi pályára. Betti ma már el sem tudná képzelni máshol az életét. Hisz abban, hogy a hozzájuk érkező beteg mindegy, hogy honnan és menynyire súlyos állapotban érkezik, mert minden tőlük telhető segítséget meg fognak adni neki. Szívvel és a legnagyobb szakmai felkészültséggel. Az év elhivatott fiatal szakdolgozója 2018 egyik jelöltje volt Gránási Bettina, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Akut Stroke Osztályának ápolója.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

A munka fáradalmait a festés oldja

LÓRÁNTH Ida

Pálfyné Simon Éva hosszú évek óta a székesfehérvári Szent György Kórház gyermekápoló diabetológiai szakápolója. Mondhatni, örökmozgó, mindig valamit tenni akaró természetű hölgy, aki a fáradságos kórházi munka után otthon nem a fotelban bóbiskolva, kedvenc sorozatát nézve piheni ki az aznapi fáradalmakat, hanem képeket fest, varr, egyesületi munkát végez.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Alattomos betegség a Lyme-kór

HIDEGKÚTI Alexa

A Föld éghajlatváltozásának szinte megszámlálhatatlan negatív jele közül, a nagy tömegeket és területeket érintő volta miatt, legfontosabb szerepe a betegségeket terjesztő rovaroknak van, ezek közül is leginkább a kullancsok és a szúnyogok által terjesztett kórokozóknak. A rendkívül enyhe telek, a kitartóan, hosszú időn át tartó esős időszakok mindkét rovar szaporodásának, illetve élettartamuk meghoszszabbodásának kedveznek.

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Újra itt a nyár!

JAKUS-KRUCHIÓ Évi

Idén sokat váratott magára, de most már berobbant a nyár, a meleg, a kánikula. Személy szerint eddig arra vártam, hogy megérkezzen, most pedig azon zsörtölődöm, hogy hogyan lehet kibírni ezt a hőséget. No de, ha már itt van, örüljünk neki és hozzuk ki a nyárból a maximumot! A mozgás terén is...

Hivatásunk

2019. MÁJUS 10.

Ismét tisztújító választások lesznek a szakdolgozói kamarában

2019 áprilisától ismét élhet választói jogával minden kamarai tag, újraválaszthatja vagy megújíthatja a szakdolgozók szakmai köztestületének képviselőit és tisztségviselőit.