Ökológia

Helyi élelmiszerrendszerek rezilienciája és kapcsolat az élelmiszer-biztonsággal a Covid-19 és más sokkok tükrében

2022. NOVEMBER 04.

Szöveg nagyítása:

-
+

A Covid-19 által helyi élelmiszerrendszerekben okozott zavarok értelmezése lehetőséget ad az ilyen rendszerek rezilienciájának, és ennek az élelmiszer-biztonsággal való összefüggéseinek megértésére. A Food Security szaklapban 2020-ban megjelent tanulmány, a Resilience of local food systems and links to food security – A review of some important concepts in the context of Covid-19 and other shocks elsősorban alacsony és közepes jövedelmű országokra összpontosítva vizsgálta a kérdést. A járványok okozta hatásokon kívül számos más külső sokk, stresszor befolyásolhatja az élelmiszerrendszerek működését: időjárással összefüggő, gazdasági, politikai, társadalmi tényezők egyaránt. A Covid-19 első időszakában a rendelkezésre álló források alapján a személyes veszteségeken, a szerettek elvesztésén túl a legnagyobb hatással a lezárások, mobilitási korlátozások jártak – azaz nem a vírus maga (megfertőződés, betegség vagy halál), hanem a vírusra adott válaszok jártak nagyléptékű következményekkel. Az élelmiszer-biztonság négy fő dimenziójának jellemzően az elérhetőséget (availability), hozzáférést (access), minőséget (quality) és stabilitást (stability) tekintik. A tanulmány írásának időpontjáig a legnagyobb hatás a hozzáférés romlása volt a vizsgált rendszerek esetében, elsősorban a bevétel és így a vásárlóerő csökkenése miatt (az árak nem változtak lényegesen addig). Ez a szakirodalom alapján olyan következményekkel járhat, mint visszaesés a szegénységbe, együtt járva negatív közép- és hosszú távú következményekkel a (gyermek-) élelmezésre, a fizikai és mentális egészség, jóllét leromlásával. Az élelmiszer-biztonság további dimenzióiban is előfordulhatnak negatív változások, például az elérhetőségben akkor, ha a közeli és olcsóbb piacok bezárása miatt az érintettek távolabbi (és gyakran drágább) helyekről kényszerültek beszerezni az élelmiszereket. Az élelmiszerrendszerek különböző szereplői között fennálló gazdasági, intézményi és társadalmi kapcsolatok a szereplőket egymástól nagymértékben függővé teszik. Az egyes szereplőket érintő hatások így a rendszer további szereplőire is kihatnak, továbbgyűrűző hatások jönnek létre. Élelmiszerrendszer-reziliencia (azaz rugalmas alkalmazkodóképesség) szempontjából is fontos tanulságokat vonhatunk le a Covid-19 kapcsán kialakult helyzetből. Egy-egy sokk hatása, az abból való helyreállási képesség nem vezethető le pusztán a kiváltó tényező súlyosságából, hiszen döntő szerepe van az erre adott különböző szintű válaszoknak is, amelyek könnyen járhatnak váratlan következményekkel. Továbbá háztartási és közösségi szinten a rezilienciát kapacitásépítéssel lehet leginkább megalapozni: a megtakarítások, biztosítások fontosak lehetnek ebből a szempontból, ahogy a sokféleségre alapozás, konnektivitás és helyettesítési lehetőségek, alternatívák is. A Covid-19 válság rámutatott, hogy mennyire felkészületlen volt a világ egy pandémiára, és hogy különösen a politikai vezetők – a nemzetközitől a helyi szintig – mennyire nem rendelkeztek azokkal a feltételekkel, amik megalapozhatták volna az egészség és gazdaság közötti csereviszony jobb kezelését. A rosszabb anyagi helyzetű csoportokat érintette ez leginkább hátrányosan, ahogy sok más esetben is. Szemlézte: Pribéli Levente Eredeti közlemény: Béné Christophe (2020). Resilience of local food systems and links to food security–A review of some important concepts in the context of Covid-19 and other shocks. Food security 12.4 (2020): 805-822.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Ökológia

A katasztrofikus klímaváltozási szcenáriók kutatása

A klímaváltozással foglalkozó szakirodalom áttekintését is elvégző közleményben Luke Kemp és munkatársai (amerikai, kínai, brit, holland és német kutatók) kifejtik: bár a kulcsfontosságú Torontói Deklaráció már 1988-ban megállapította, hogy a klímaváltozás lehetséges következményeinél csak egy globális nukleáris háború következményei lehetnek rosszabbak...

Ökológia

A fészkesvirágzatú növények (Asteraceae) szerepe az emberi egészség védelmében

Az Asteraceae család, azaz a fészkesvirágzatúak a világ egyik legszélesebb elterjedésű és legfajgazdagabb növénycsaládja. Olyan növényeket sorolunk ide, mint a pongyola pitypang, a saláta, a cikória, a kamilla és az articsóka. E taxon egészségügyi jelentőségét vizsgálták a The Plants of the Asteraceae Family as Agents in the Protection of Human Health című tanulmány szerzői. Nagy diverzitásuk ellenére a legtöbb faj kémiai összetétele alapjaiban hasonló, a prebiotikus tulajdonságú inulinnak mindegyikük jó forrása. Emellett erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vizelethajtó és sebgyógyító hatást is kifejtenek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).