Hírvilág

Zöldséggel és gyümölccsel a ragyogó bőrért

2011. AUGUSZTUS 15.


Bőrünk egészségesebb és ragyogóbb lesz a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendtől, mint a rendszeres napozástól. Ha igazán jól szeretnénk kinézni, a strandolás helyett együnk minél több répát és paradicsomot, írja a Journal Evolution and Human Behaviour.

A kutatás során bebizonyították, hogy a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek bőrének szebb, egészségesebb színét a karotinoidok okozzák, állítja Dr. Ian Stephen, a Nottinghami Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője.

A karotinoidok olyan antioxidánsok, amelyek lebontják szervezetünkben a mindennapi stressz és a betegségek elleni küzdelem során felhalmozódott káros anyagokat. Emellett a karotinoidok okozzák például a répa és paradicsom piros színezetét, továbbá jó hatással van az ember reproduktív- és immunrendszerére.

Dr. Stephen szerint a tanulmány evolúciós szempontból is fontos lehet: az evolúció során ugyanis mindig azok a fajok maradtak fenn, akik a gyengébbek helyett egészségesebb egyedekkel párosodtak.

„Ez a jelenség sok állatfajnál megfigyelhető. Például a hím madarak rikítóan színes csőre és tollazata felhívja társaik figyelmét arra, hogy milyen egészséges példánnyal van dolguk, a nőstények pedig a színesebb és fényesebb tollú madarakat választják társul. Ebben az új tanulmányban az emberekre is kivetítettük ezt a jelenséget” - mondja Professzor David Perrett, a Perception Lab vezetője.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: cikk címe
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Gondolat

Pascal pálfordulása

1623. június 19.-én megszületett Blaise Pascal francia matematikus, filozófus

Gondolat

Küldetéstudat és hideg fej

Beszélgetés Káli Diánával, a Háttér Kiadó vezetőjével a lelki egészséget célzó népművelésről, a Könyvhét kapcsán.

Gondolat

Quo vadis?-- egy nagy regény dilemmái

1916. november 15.-én halt meg Henryk Sienkiewicz lengyel író