Hírvilág

Vérerek a laboratóriumból

2011. AUGUSZTUS 15.


Vérereket tudnak előállítani kutatók laboratóriumi körülmények között, amelyeket szívkoszorúér bypass műtétekhez vagy dialízishez lehet felhasználni. Az eljárás ígéretes alternatíva lehet a betegekből kinyert graftok helyett.

Az eljárás során simaizom sejteket vesznek ki emberi holttestből, és poliglikolsavból, a felszívódó varratok alapanyagából készült csövekre helyezik át. Nyolc-tíz hét múlva a csövek lebomlanak, és teljesen kialakult vaszkuláris graft képződik – számolnak be a Duke Egyetem, az East Carolina Egyetem és a Yale Egyetem kutatói.

Az ereket páviánokban és kutyákban tesztelték. A Science Translational Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint az állatok szervezete nem lökte ki, és hat hónapig megfelelően működtek.

A biomérnöki munkával előállított vérereket sóoldatban akár egy évig is el lehet tárolni, így elképzelhető, hogy egy szép napon a sebészek „levehetik a polcról” az eret, hogy a rászoruló betegben felhasználják.

A kutatást finanszírozó Észak-Kaliforniai Humacyte cég szóvivője azt is elmondta, hogy a humán kísérletek is hamarosan megkezdődnek.

„Jelenleg az általánosan bevett gyakorlat az, hogy a beteg saját ereit ültetik át” – számolt be a tanulmány társszerzője, Alan Kypson. „Egy ér átültetése a páciens lábszárából azonban szövődményekkel járhat, és az olyan betegek esetében, akiknek nincsenek megfelelő ereik, a biomérnöki munkával előállított erek új lehetőségeket nyitnak a szívkoszorúér bypass műtétekben.”

A kutatók szerint az így előállított erek esetében a fertőzés, az elzáródás és a vérrögképződés valószínűsége is alacsonyabb.

Shannon Dahl, a Humacyte tudományos műveleti igazgatója elmondta, hogy az erek különböző méretekben készülhetnek, így más-más műtétekhez lehet felhasználni.

„Kis és nagy átmérőjű ereket is elő tudunk állítani, ami azt jelenti, hogy veseelégtelenségben szenvedő betegek számára hemodialízishez, vagy akár szívkoszorúér-bypass műtétekhez is felhasználhatjuk őket” – állítja.

Az Országos Vese Alapítvány adatai szerint 320 ezer beteg szorul dialízisre, és mivel a dialízis pácienseknek több mint fele nem rendelkezik egészséges erekkel, az eljárás érdekében artéria-vénás graft beültetésen kell átesniük. Az Amerikai Szív Társaság szerint az Egyesült Államokban körülbelül 400 ezer szívkoszorúér-bypass műtétet végeznek évente.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A jövő orvostudománya etikai szemmel

Interjú dr. Sándor Judit jogász-bioetikussal, a CEU tanárával

Egészségpolitika

Komputertomográfia érzékeny betegeknek

A Somatom Force – ez a Siemens új számítógép tomográfjának elnevezése - első nyilvános bemutatója ez év novemberében volt Németországban, az University Medical Centre Mannheimben. Az első néhány hét klinikai használat a mannheimi Radiológiai és Nukleáris Medicina Klinikán bebizonyította, hogy a harmadik generációs Dual Source komputertomográfia (CT szkennerek mindegyike két sugárzási csövel és két érzékelővel van ellátva) minden korábbinál jóval gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé, csökkentett sugár dózissal. Ez a high-end CT személyre szabott diagnózis lehetőségét kínálja fel különösen érzékeny betegek számára, mint amilyenek például például a nagyon fiatal betegek, vagy a veseelégtelenségben szenvedők, a súlyos betegek, és az elhízott személyek. "Ez az új CT szkenner szinte minden beteg minden radiológiai helyzete problémájának megoldásához hozzásegít, a lakosság nagyon bonyolult kor és a betegség szerkezete mellett ", mondja Stefan Schönberg intézetigazgató professzor.

Hírvilág

A gének védik a Down-szindrómásokat a ráktól?

Bostoni kutatók egy, a Nature májusi számában megjelent cikke szerint egy génpár magyarázza, hogy a Down-szindrómás betegek körében csak kivételesen fordul elő számos ráktípus.

Hírvilág

Létfontosságú szervek védelme nanorészecskékkel

Hogyan lehet a túlélési esélyeket növelni a nanorészecskék segítségével életveszélyes vérveszteség esetén – ezzel kísérleteztek a Yeshiva Egyetem tudósai. A fejlesztéseket sikerrel lehetne alkalmazni a harctéren és baleseti sebészeten is.

Hírvilág

Bioaktív peptidek serkentik a sebgyógyulást

Bioaktív peptideket állítottak elő a Tufts Innovációs Központ tudósai, amelyek az új vérerek és ámszövetek növekedésének serkentésével segítik a sebgyógyulást.