Hírvilág

Új irányelv: a kétlépcsős inkontinencia-ellátás szolgálja a beteg érdekét

2020. OKTÓBER 21.

Megújult az inkontinencia irányelv, amelyben az érintett szakmák képviselői ismét megfogalmazták, hogy az inkontinencia diagnosztikáját és ellátási folyamatát két lépcsőben kell megvalósítani, ez szolgálja leginkább a betegek érdekeit is.

A családorvos a többhónapos előjegyzéssel működő szakrendelői vizsgálat és szakorvosi ajánlás nélkül is rendelhessen segédeszközt – szorgalmazza régóta a szakma, amely szerint a minőségi ellátás mellett az inkontinencia-ellátás legfőbb szempontjaként fogalmazza meg, hogy a beteg a lehető leggyorsabban jusson a megfelelő tüneti kezeléshez és a szakorvos által előírt terápiához is.

A kontinens betegek alapvető vizsgálatát a háziorvosnak kell elvégeznie, ezen az ellátási szinten megkezdve a terápiát, függetlenül attól, hogy a beteg konzervatív kezelése megvalósítható az alapellátás szintjén, vagy a pácienst szakorvoshoz kell küldeni – fogalmazták meg a szakemberek az új inkontinencia irányelvet bemutató sajtótájékoztatón.

A megújított irányelv lehetőséget biztosít a betegek kezelésére az alapellátásban – emelte ki prof. dr. Nyirádi Péter, a Magyar Urológus Társaság vezetőségi tagja, megemlítve, hogy az irányelv kidolgozását az Egészségügyi Szakmai Kollégium Urológia Tagozata kezdeményezte, megalkotásában részt vett a szülészeti és nőgyógyászati, az asszisztált reprodukció, valamint a mozgásterápia, fizioterápia tagozat, bevonva a munkába a háziorvostan tagozatot is.

A beteget háziorvosa ismeri a legjobban, így biztosítani tudja azt az intimitást, elfogadást, ami a kontinens beteg bizalmának és együttműködésének elnyeréséhez szükséges – folytatta az urológiai klinika vezetője, aki szerint az inkontinencia tényének megállapításához nincsen szükség szakorvosra. Ugyancsak az alapellátás szintjén megkezdődhet a páciensek hagyományos kezelése, így csak azok a vizelettartási nehézséggel küzdő panaszosok kerülnek a szakellátásba, akiknek ez feltétlen szükséges ahhoz, hogy hozzájussanak az állapotuknak megfelelő konzervatív vagy invazív terápiákhoz.

A háziorvosok akkor tudnak jó minőségű ellátást biztosítani, ha a feladataik egy-egy szakterületen megfelelően definiáltak, az új inkontinencia irányelv ennek most meg is felel. Erről már dr. Szabó János, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan tagozatának elnöke beszélt. Az irányelv erőssége, hogy annak útmutatásai mentén a háziorvos szakszerűen el tudja különíteni az egyszerű és a komplikált eseteket, és helyben tud azonnal segítséget nyújtani pácienseinek.

Az irányelv szerint a kontinens betegek alapvizsgálatait, így az inkontinencia mértékének mérését a háziorvosoknak kell elvégezniük, megállapítva, hogy a tünetek egyszerű, vagy komplikált vizelettartási problémákra utalnak-e – összegezte az alapellátásban végzendő feladatokat prof. dr. Szabó László, a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság elnöke. A családorvos a diagnózist követően jogosult különféle gyógyszerek felírására, nedvszívó pelenkák rendelése. A vizelettartási rendellenesség diagnosztikája egyszerű, nincs szükség szofisztikált műszerek használatára – hangsúlyozta a professzor, kiemelve azt is, ha az orvos az irányelvnek megfelelően, pontosan felméri, milyen mértékű az inkontinencia, a legmegfelelőbb eszköz választható ki a beteg számára a rendelkezésre állók közül, amelyeket célzottan alkalmazva a társadalombiztosítás számár sem keletkezik többletköltség. Bár a gyógyászati-segédeszköz kasszán belül az inkontinencia eszközök képviselik a legnagyobb tételt, emellett a lakosság is rendkívüli összegeket költ eszközökre – tette hozzá Nyirádi Péter, aki szerint ez az összeg jobban hasznosul, ha minden páciens az állapotának megfelelő szinten jut ellátáshoz.

Az új irányelv releváns támogatást nyújt az orvosoknak, szakdolgozóknak a kontinens betegek minőségi ellátásához – hangsúlyozta Szabó László. Szavait alátámasztotta dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, aki kiemelte, hogy az inkontinencia-ellátás interdiszciplináris témakör, az új irányelv pedig lehetővé teszi, hogy a szakdolgozók széles tömegei vállaljanak tevékeny szerepet abban. Az ápolók mellett markánsan jut feladatokhoz a gyógytorna-fizioterapeuta szakmacsoport, és mivel a guideline nagy hangsúlyt helyez a betegek oktatására és informálására, így a védőnők és dietetikusok is. Az orvosi kar jogos igénye, hogy legyenek jól képzett, a kontoinencia területen jártas szakdolgozók, akik kompetenciákat kapva jól alkalmazhatják az ezen a területen megszerzett speciális tudásukat – hangsúlyozta a MESZK elnöke, hozzátéve, hogy fontos lenne, hogy az ajánlások az otthonápolás és idősellátás területén is megjelenjenek.

Akkreditált formában történő szakirányú képzés elindítása szükséges ahhoz, hogy az irányelvben megjelenő kontinencia szakasszisztensek munkába állhassanak – mondta el az urogynekológiai társaság elnöke. Megemlítette, hogy a guideline kapcsán oktatóanyagot is összeállítottak a szakasszisztensek számára, és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szabadon választható képzés keretében indítottak az inkontinencia diagnosztikájával, kezelésével kapcsolatosan kreditpontos képzést, amely ugyan licence-t nem ad, de vizsgával zárul.

Régi terv volt, hogy legyenek olyan képzett szakemberek, akik a vizelettartási zavarok kivizsgálásában és a betegedukációban segítséget nyújtanak a szakorvosok, háziorvosok számára – mondta dr. Majoros Attila, a Magyar Urológus Társaság vezetőségi tagja, aki úgy vélte, ezeknek a képzett szakdolgozóknak az ellátórendszer minden szintjén meg kellene jelenniük, országos lefedettséget biztosítva. A strukturált képzés megszervezése mellett fontos lenne, hogy a finanszírozó ezt a tevékenységet befogadja – tette hozzá.

Az irányelv a licencevizsga bevezetését nemcsak a szakdolgozók, hanem a háziorvosok számára is előírná, ezzel biztosítva jogosultságot például a gyógyászati segédeszköz saját hatáskörben történő elrendelésére. A kontinencia licencevizsgával nem rendelkező családorvosok alacsonyabb támogatási kulccsal írhatnának fel nedvszívó eszközöket minden inkontinens betegnek maximum három hónapra. A felírási jogosultság visszaállításával – amelyet bő tíz évvel korábban vontak meg az alapellátóktól – nemcsak a betegek nyernének, akiknek kevesebbet kellene várniuk a megfelelő segédeszközre, de csökkenhetne a szakellátás túlterheltsége is.

Az új inkontinencia irányelv konkrét terápiás végpontot fogalmaz meg a tüneti kezelésben, az ajánlás nem általános, hanem betegprofil alapú, azaz a páciens a számára legmegfelelőbb kezelést kapja, ami nagyságrendekkel hatékonyabb. Az irányelvben leszögezik, hogy „az első vonalbeli, nem invazív kezelést mielőbb el kell kezdeni a lehetőség szerinti teljes tünetmentesítés igényével. A beteg tüneti, konzervatív kezelésének megkezdése egyúttal az esetlegesen szükséges további vizsgálatok előfeltétele is.” Az ajánlás célja a vizeletinkontinencia hazai kivizsgálásának és ellátásának javítása, valamint egy országos lefedettségű, progresszivitási szinteknek megfelelő kontinencia hálózat működtetése. Az irányelv a felnőtt, női és férfi nem neurogén eredetű vizelettartási zavarok kivizsgálásában, megelőzésében, kezelésében és rehabilitációjában alkalmazandó, szem előtt tartva a költséghatékonyságot, eredményességet és biztonságosságot. Az inkontinencia gyermekkori vonatkozásaira önálló irányelv kidolgozását javasolta a fejlesztőcsoport.

Tarcza Orsolya

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma